06 septembrie 2018

  Elevii şi studenţii care nu depun la Casa de Pensii adeverinţe că urmează cursuri şi în noul an de învăţământ riscă să piardă pensia de urmaş
·        Elevii vor aduce adeverinţa până pe 21 septembrie, dată limită până la care stdenţii vor face doar o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens, deoarece anul universitar debutează pe 1 octombrie.      
Copii urmaşi în vârstă de peste 16 ani, au obligaţia să prezinte la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, adeverinţa din care să rezulte că în anul şcolar în curs, respectiv 2018-2019 urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii, anunţă conducerea insituţiei, pecizând că data scadentă de depunere a acesteia este 21 septembrie 2018. Potrivit directorului executiv Constantin Boliacu, pentru persoanele care primesc banii prin intermediul Poştei Române, începând cu luna iulie drepturile de pensie curente se achită în intervalul 1-15 ale lunii, măsura având menirea de a preîntâmpina neplata drepturilor de pensie de urmaş. Aceasta întrucât, conform dispoziţiilor art.114 alin. 2 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru copilul beneficiar al unei pensii de urmaş care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă de pe 1 octombrie a anului în curs. Pe de altă aprte, deoarece anul universitar debutează pe 1 octombrie, iar studenţii urmaşi, în vârstă de până la 26 ani, nu vor putea să prezinte dovada continuării studiilor pe 21 septembrie, aceştia au obligaţia de a depune, pentru început, până la data precizată, doar o declaraţie pe propria răspundere că vor urma cursurile şi în noul an.  Ulterior înaintării acesteia, însă nu mai târziu de 19 octombrie, studenţii sunt obligaţi să vină cu o adeverinţă din care să rezulte că în anul universitar 2018-2019 urmează o formă de învăţământ superior organizată potrivit legii. „Nedepunerea declaraţiei pe propria răspundere, în sensul continuării studiilor, până la data de 21 septembrie 2018, conduce la neplata drepturilor de pensie de urmaş. Pentru a evita situaţiile neplăcute în care s-ar regăsi copiii, respectiv studenţii urmaşi, în cazul neplăţii drepturilor de pensie de urmaş, facem un apel către aceştia, pentru  a respecta termenele mai sus indicate. Precizăm că declaraţia pe propria răspundere în sensul continuării studiilor, este afişată pe site-ul instituţiei, iar după completare, aceasta poate fi transmisă la Casa Judeţeană de Pensii Suceava prin email, fax, poştă, nefiind obligatorie prezentarea la sediul instituţiei”, a precizat Constantin Boliacu, drectorul executiv la csei Judeţeen de Pensii Suceava.