05 septembrie 2018

Intensificare a atacurilor lupilor şi urşilor asupra animalelor din gospodăriile populaţiei  

·        Doar în august, în 7 cazuri vitele şi caii oamenilor au fost victime ale urşilor, iar într-unul ale lupilor, în 2018, pe total, fiind înregistrate 25 de atacuri ale animalelor sălbatice în cauză.    
Lupii, dar mai ales urşii, dau iama în animalele crescătorilor din zona de munte a judeţului Suceava. Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere, precizează că este vorba despre o înmulţire a atacurilor animalelor sălbatice asupra celor din gospodării, iar constatarea şi evaluarea pagubelor, în comisiile specializate, consumă din timpul preţios al inspectorilor forestieri, al căror număr este şi aşa subdimensionat.  „Un volum mare de timp şi de resurse umane a trebuit alocat evaluării pagubelor produse de atacurile urșilor și lupilor asupra animalelor domestice din gospodării. Numai în luna august au fost verificate 8 astfel de dosare, dintre care 7 pentru atacuri ale urşilor asupra vitelor şi cailor şi unul pentru un atac al lupilor. Cu aceste dosare, totalul cauzelor de acest tip verificate în cursul anului 2018 se ridică la 27, din care 25 atacuri ale urșilor și două ale lupilor”, informează inspectorul Mihai Găşpărel.  În altă ordine de idei, în luna august 2018, Garda Forestieră a efectuat pe raza judeţului Suceava peste 200 de controale care au vizat activitatea de pază a pădurii, cât şi pe cea de recoltare, prelucrare şi transport a materialului lemnos.
·        Pentru tăierea fără drept a 22 de arbori, depusă a fost o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpulung Moldovenesc.
 În urma verificărilor s-au constatat 29 de contravenții silvice, aplicându-se amenzi în sumă totală de 88.000 lei. „Reamintim că este în vigoare Legea prevenirii, care stipulează aplicarea de avertisment pentru contravențiile cu un impact social redus, cât și întocmirea unui plan de conformare cu termen de maxim 90 de zile”, subliniază şeful Gărzii Forestiere,  menţionând că s-au confiscat peste 230 metri cubi de material lemnos, cu titlul de sancţiuni complementare. Din această cantitate, peste 30 de metri cubi de lemn rotund au confiscaţi fizic, volum pus în circuitul economic fără documente de provenienţă. Totodată, gardienii forestieri au constatat că pentru alți 200 de metri cubi nu s-au respectat prevederile legislaţiei în vigoare, volum confiscat valoric în cadrul controalelor efectuate la operatori economici. Peste jumătate din acesta din urmă este lemn de lucru din rășinoase, însă confiscarea a vizat și 61 de metri cubi de cherestea şi 24 metri cubi de lemn de foc. Mihai Găşpărel a mai arătat că, într-o pădure proprietate privată din zona municipiului Câmpulung Moldovenesc, a fost depistată tăierea fără drept a 22 de arbori, cu un volum de 44 metri cubi și o valoare netă de peste 24 mii lei. „Deoarece valoarea respectivă depășește de peste 150 de ori valoarea de referință a unui metru cub de masă lemnoasă, Garda Forestieră Suceava a depus o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria municipiului Cîmpulung Moldovenesc pentru identificarea şi sancţionarea făptuitorilor”, a explicat Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava.