06 septembrie 2018

234  de şcoli din judeţ sunt finanţate  prin  Programul Naţional de Dezvoltare Locală, alocările de la bugetul de stat însumând 328 de milioane de lei
·        Până acum, 21 de unităţi de învăţământ au implementat în proporţie de 100% proiecte aferente PNDL I, iar 24 sunt la 90% din execuţie, dintre care 19 au recepţionat deja investiţiile.  
·        În ceea ce priveşte  PNDL II, una dintre unităţile de şcolare a terminat intervenţiile, în timp ce la altele două recepţia s-a făcut la stadiul de 90%.
Igienizarea spaţiilor şcolare interior şi exterior s-a realizat în 98% din totalul unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava. Cel puţin aşa s-a afirmat ieri, în cadrul Şedinţei colegiului prefectural,  situaţia fiind în conformitate cu datele transmise din teritoriu de către şcolile în care au fost întreprinse măsuri specifice privind pregătirea anului şcolar 2018-2019. Potrivit statisticii Inspectoratului Şcolar Judeţean, în 46% din unităţile de învăţământ s-au executat sau se mai află în curs lucrări de reparaţii curente la acoperişuri, garduri, grupuri sanitare, spaţii auxiliare şi internate, iar în 19% din unităţi au avut loc  reabilitări şi consolidări. De asemenea, intervenţiile de construire-extindere au vizat 11% din şcolile judeţului. În proporţie de 73%, cabinetele şi laboratoarele au făcut obiectul dotărilor cu materiale şi echipamente, la fel cum înzestrate suplimentar sunt 66% din bibliotecile unităţilor şcolare şi 81% din sălile de sport al acestora. Conform inspectorului general Gheorghe Lazăr, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru învăţământul sucevean au fost aprobate alocaţii de la bugetul de stat în valoare 136,68 milioane de lei, sumă destinată etapei 2015-2019, cu 111 şcoli înscrise. În etapa a doua, cea cuprinsă între 2017-2020, rezervată judeţului Suceava este suma de 191,47 milioane de lei, în program fiind prinse 123 şcoli.  Până acum 21 de unităţi de învăţământ au implementat, în proporţie de 100%, proiecte aferente PNDL I, iar 24 sunt la 90% din execuţie, dintre care 19 au recepţionat deja lucrările. În ceea ce priveşte  PNDL II, una dintre unităţile de învăţământ a terminat lucrările, în timp ce la altele două recepţia s-a făcut la stadiul de 90%. „În condiţiile în care primăriile şi consiliile locale gestionează bugetul şcolilor şi administrează toate resursele materiale, fiecare manager școlar sau echipă managerială a căutat să eficientizeze relaţia de comunicare şi colaborare cu administraţia locală şi să găsească soluţii pentru problemele specifice”, a declarat inspectorul şef Gheorghe Lazăr, potrivit căruia, necesarul de combustibili solizi, lichizi şi gazoşi pentru încălzirea şcolilor în perioada de iarnă este a atribuţie a administraţiei locală. Astfel, până în prezent, a fost asigurat necesarul de lemn ori combustibil lichid în 96% din şcolile. „Nu sunt semnalate situaţii în care şcolile să nu poată asigura combustibilul necesar încălzirii pentru sezonul rece 2018-2019”, a subliniat Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, adăugând că, pentru transportul elevilor sunt disponibile 154 de  microbuze şcolare.