05 septembrie 2018

Aproape 124 de tone de lână valorificată, cu acte doveditoare, de către oierii suceveni 
·        Doar 110 dintre cei 852 de crescători înscrişi în program au venit şi cu documentele justificative ale comercializării produsului, termenul expirat pe 31 august fiind prelungit până pe 1 noiembrie.
·        Valoarea sprijinului este de 1 leu pentru fiecare kg de lână comercializat, beneficiarii fiind persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoanele juridice şi alte forme asociative cu personalitate juridică.      
Perioada pentru depunerea documentelor doveditoare privind valorificarea, în cadrul Programului pentru sprijinirea colectării şi comercializării lânii, este prelungit. Cel puţin aşa a declarat ieri, Haralampie Duţu, directorul executiv Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava într-o conferinţă de presă în care, pentru prima dată, a fost prezentat un bilanţ al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, incluse fiind referiri şi la realizările din domeniu ale judeţului Suceava. Potrivit şefului DJA, în judeţ, în program s-au înscris 852 de crescători, însă nu toţi cei în cauză au venit, până la termenul limită, şi cu actele justificative ale comercializării produsului.  „Din păcate, până la această dată, au prezentat documentele doveditoare ale valorificării lânii doar 110 dintre cei înscrişi, cantitatea comercializată fiind de 123.770 kg. Avem informaţia că depunerea documentelor doveditoare se va prelungi până pe 1 noiembrie. Prin urmare, crescătorii de oi de la nivel de judeţ şi de la nivel de ţară, care nu ţi-au depus actele, până la această dată - termenul limită fiind 31 august -,  se pare că vor avea posibilitatea să mai facă”, a subliniat Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.  La nivel naţional, în cadrul programului nou, început în 2018, înscrişi sunt, în 7 luni ale anului, 32.328 de crescători de oi, cu o cantitate de 12.075 de tone de lână colectată, în creştere faţă de 2017, în care s-a consemnat o colectare de 5.550 de tone. Beneficiarii programului sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoanele juridice şi alte forme asociative cu personalitate juridică.  Valoarea sprijinului este de 1 leu pentru fiecare kg de lână comercializat, termenul limită de înaintare a dosarelor fiind sfârşitul lunii august. Dosarul pentru intrarea în Programul pentru sprijinirea colectării şi comercializării lânii trebuie să conţină cererea tip; declaraţie pe proprie răspundere; copie după cartea de identitate sau actul de constituire de la ONRC, după caz; dovadă de cont activ; documentul de la medicul veterinar prin care se atestă că exploataţia este identificată în registrul naţional cu numărul respectiv, precum şi cantitatea de lână previzionată pentru livrare. La dosar se adaugă şi documentele doveditoare ale comercializării lânii, DAJ Suceava înaintând cererile de acordare a sprijinului de minimis la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.