„Zero
toleranţă” neregulilor alimentare
Controale
de amploare pentru protejarea sănătăţii consumatorilor şi combaterea fraudelor
alimentare
> Luate vor fi „măsuri ferme”, de la amenzi, la
suspendarea sau interzicerea activităţii, şi până la „reţinerea produselor cu
risc pentru consumatori”, subliniază dr.
Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA
.JPG)
Până pe 30 iunie 2025, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava desfăşoară o amplă campanie de controale în domeniul
siguranţei alimentelor, igienei şi trasabilității produselor alimentare. Directorul
executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc informează că scopul urmărit constă în prevenirea
toxiinfecțiilor, fraudelor alimentare, cât şi a fenomenului substituirii de produse,
„care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor”. Controalele se axează
pe unităţile înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, în atenţie stând respectarea
cerinţelor legale de înregistrare şi funcţionare; igiena alimentelor, spaţiilor
de prelucrare, depozitare şi comercializare; condiţiile de transport şi
manipulare; protejarea împotriva contaminării externe, dar şi efectuarea acţiunilor
de combatere a dăunătorilor. De asemenea, verificate sunt originea produselor, posibila
lor substituire sau falsificare, „recoltându-se probe pentru depistarea
eventualelor fraude alimentare şi a înlocuirii neconforme”. Şeful DSVSA
precizează că în cazul neregulilor sau neconformităților, dispuse vor fi „măsuri
ferme”, precum sancţiuni contravenţionale, suspendarea temporară a activităţii,
interzicerea acesteia, precum şi „reţinerea oficială a produselor cu risc
pentru consumatori”. „Dorim să reamintim operatorilor din sectorul alimentar că respectarea
legislaţiei şi standardelor de siguranţă alimentară nu este opţională, ci o
obligaţie faţă de toţi consumatorii”,
a declarat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava.