15 iunie 2025

 „Zero toleranţă” neregulilor alimentare 

Controale de amploare pentru protejarea sănătăţii consumatorilor şi combaterea fraudelor alimentare

 > Luate vor fi „măsuri ferme”, de la amenzi, la suspendarea sau interzicerea activităţii, şi până la „reţinerea produselor cu risc pentru consumatori”,  subliniază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA                                                                      

Până pe 30 iunie 2025, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava desfăşoară o amplă campanie de controale în domeniul siguranţei alimentelor, igienei şi trasabilității produselor alimentare. Directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc informează că scopul urmărit constă în prevenirea toxiinfecțiilor, fraudelor alimentare, cât şi a fenomenului substituirii de produse, „care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor”. Controalele se axează pe unităţile înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, în atenţie stând respectarea cerinţelor legale de înregistrare şi funcţionare; igiena alimentelor, spaţiilor de prelucrare, depozitare şi comercializare; condiţiile de transport şi manipulare; protejarea împotriva contaminării externe, dar şi efectuarea acţiunilor de combatere a dăunătorilor. De asemenea, verificate sunt originea produselor, posibila lor substituire sau falsificare, „recoltându-se probe pentru depistarea eventualelor fraude alimentare şi a înlocuirii neconforme”. Şeful DSVSA precizează că în cazul neregulilor sau neconformităților, dispuse vor fi „măsuri ferme”, precum sancţiuni contravenţionale, suspendarea temporară a activităţii, interzicerea acesteia, precum şi „reţinerea oficială a produselor cu risc pentru consumatori”. „Dorim să reamintim operatorilor din sectorul alimentar că respectarea legislaţiei şi standardelor de siguranţă alimentară nu este opţională, ci o obligaţie faţă de toţi consumatorii”, a declarat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.