În campania „Zero
toleranţă” faţă de neregulile alimentare
Trei supermarketuri
sucevene, cu activitatea suspendată de către inspectorii sanitari veterinari
- Aceştia
au „iniţiat alerta de fraudă alimentară”, aproape 400 kg de produse alimentare
de origine animală şi nonanimală cu etichete falsificate fiind confiscate şi
dirijate înspre incinerare
- În scopul
determinării speciei şi combaterii eventualelor fraude alimentare, s-au
recoltat probe de preparate alimentare. acesta
fiind direcţionate către reţeaua proprie de laboratoare
.JPG)
Inspectorii Agenţiei
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au desfăşurat noi
acţiuni de control în cadrul campaniei naţionale dedicate siguranţei alimentare,
informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Potrivit şefului
DSVSA, în municipiul Suceava inspectorii sanitari veterinari au verificate 3
hypermarketuri şi 5 supermarketuri, în urma neconformităților constatate fiind
aplicate 14 amenzi însumând 256.000 de lei. Pentru 3 supermarketuri s-a emis ordonanţă
de suspendare a activităţii, confiscate
şi dirijate înspre neutralizare în unităţi specializate fiind 350,6 kg de
produse alimentare, respectiv peşte, carne, lactate şi prăjituri. Măsura
confiscării a fost dispusă şi pentru alte 42,5 kg de produse de origine
nonanimală. În toate cazurile s-au constatat
falsificarea etichetei, în consecinţă fiind „iniţiată frauda alimentară prin
Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF)”. Potrivit dr. Mihai
Sorin Voloşeniuc, printre principalele nereguli identificate se mai numără neîntreţinerea
spaţiilor, utilajelor şi ustensilelor; nerespectarea normelor privind condiţiile
de depozitare a produselor alimentare; încălcarea prevederile referitoare la
demonstrarea trasabilităţii produselor; neasigurarea sau întreruperea lanţului
frigorific, în cazul produselor refrigerate sau congelate, dar şi
neîntreţinerea în condiţii de igienă şi în stare de funcţionare a spaţiilor şi
instalaţiilor frigorifice. De asemenea, pe durata controalelor descoperite au
mai fost neexecutarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sau
efectuarea în mod ineficient a acestora; manipularea produselor alimentare cu
încălcarea normelor sanitare veterinare, gestionarea necorespunzătoare a
subproduselor nedestinate consumului uman, precum şi produse ieşite din termenul de
valabilitate sau deteriorate. Totodată, inspectorii sanitari veterinari au
prelevat două teste de sanitaţie pentru determinarea eficienţei igienizării
suprafeţelor de lucru, iar în scopul determinării speciei şi combaterii
eventualelor fraude alimentare, s-au recoltat 4 probe de preparate sau produse
alimentare. „Toate probele recoltate au fost direcţionate către reţeaua proprie
de laboratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor” a declarat
dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, menţionând că, pentru a proteja
sănătatea consumatorilor, „acţiunile de control continuă în toată ţara, sub
directa coordonare a preşedintelui ANSVSA”.