19 iunie 2025


În campania „Zero toleranţă”  faţă  de neregulile alimentare

Trei supermarketuri sucevene, cu activitatea suspendată de către inspectorii sanitari veterinari

  •  Aceştia au „iniţiat alerta de fraudă alimentară”, aproape 400 kg de produse alimentare de origine animală şi nonanimală cu etichete falsificate fiind confiscate şi dirijate înspre incinerare  
  •  În scopul determinării speciei şi combaterii eventualelor fraude alimentare, s-au recoltat  probe de preparate alimentare. acesta fiind direcţionate către reţeaua proprie de laboratoare

Inspectorii Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au desfăşurat noi acţiuni de control în cadrul campaniei naţionale dedicate siguranţei alimentare, informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Potrivit şefului DSVSA, în municipiul Suceava inspectorii sanitari veterinari au verificate 3 hypermarketuri şi 5 supermarketuri, în urma neconformităților constatate fiind aplicate 14 amenzi însumând 256.000 de lei. Pentru 3 supermarketuri s-a emis ordonanţă de suspendare a activităţii,  confiscate şi dirijate înspre neutralizare în unităţi specializate fiind 350,6 kg de produse alimentare, respectiv peşte, carne, lactate şi prăjituri. Măsura confiscării a fost dispusă şi pentru alte 42,5 kg de produse de origine nonanimală.  În toate cazurile s-au constatat falsificarea etichetei, în consecinţă fiind „iniţiată frauda alimentară prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF)”. Potrivit dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, printre principalele nereguli identificate se mai numără neîntreţinerea spaţiilor, utilajelor şi ustensilelor; nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare; încălcarea prevederile referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor; neasigurarea sau întreruperea lanţului frigorific, în cazul produselor refrigerate sau congelate, dar şi neîntreţinerea în condiţii de igienă şi în stare de funcţionare a spaţiilor şi instalaţiilor frigorifice. De asemenea, pe durata controalelor descoperite au mai fost neexecutarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sau efectuarea în mod ineficient a acestora; manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare, gestionarea necorespunzătoare a subproduselor nedestinate consumului uman,  precum şi produse ieşite din termenul de valabilitate sau deteriorate. Totodată, inspectorii sanitari veterinari au prelevat două teste de sanitaţie pentru determinarea eficienţei igienizării suprafeţelor de lucru, iar în scopul determinării speciei şi combaterii eventualelor fraude alimentare, s-au recoltat 4 probe de preparate sau produse alimentare. „Toate probele recoltate au fost direcţionate către reţeaua proprie de laboratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor” a declarat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, menţionând că, pentru a proteja sănătatea consumatorilor, „acţiunile de control continuă în toată ţara, sub directa coordonare a preşedintelui ANSVSA”.