De 1 mai şi Sărbătorile pascale
Inspectorii sanitari veterinari
au dat amenzi de aproape 250.000 de lei
>
Confiscate în vederea distrugerii au fost 345 kg de peşte din „diverse
sortimente” şi produse din peşte cu termen de valabilitate expirat
În perioada Sărbătorilor pascale, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor Suceava a organizat şi intensificat acţiunile de control
oficiale, dispunând măsuri pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare. Directorul
executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu informează că în intervalul 26 aprilie – 9
mai 2024, au fost desfăşurate 234 de acţiuni de control, dintre care 112 au
vizat unităţi de alimentaţie publică, respectiv restaurante, cantine, pensiuni,
baruri, unităţi tip catering, fast-food şi pizzerie, laboratoare de cofetărie, laboratoare
de patiserie, dar şi rulote. De
asemenea, 112 controale au avut loc în unităţi de comercializare, cum ar fi magazine
alimentare, supermarketuri, hypermarketuri, carmangerii, măcelarii şi depozite
alimentare. Inspectorii sanitari veterinari suceveni au verificat şi 5 magazine
desfacere peşte, pescării, dar şi 5 pieţe agroalimentare. Potrivit adjunctului
şefului DSVSA, pe durata controalelor, ca urmare a deficienţelor depistate,
aplicate au fost 18 amenzi însumând 201.800
de lei, cât şi 62 de avertismente, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului
nr. 2 din 2001. Totodată, confiscate în vederea distrugerii în unităţi
specializate au fost 285 kg de peşte din „diverse sortimente”, precum şi încă
50 kg de produse din peşte. Pe de altă parte, în minivacanța de 1 Mai, în zonele de agreement şi localităţile de
interes turistic, inspectorii DSVSA au efectuat 79 de controale, dând 6 amenzi totalizând 42.400 de lei şi 18
avertismente, în acelaşi timp fiind confiscate 10 kg peşte. Directorul executiv
adjunct. dr. Dănuţ Corneanu arată că printre neregulile constate se numără
condiţiile precare de igienă; depozitarea necorespunzătoare; neîntreţinerea
spaţiilor; absenţa documentelor privind starea de sănătate a personalului; lipsa
probelor de mâncare colectivă, cât punerea în vânzare de peşte refrigerat cu
termen de valabilitate expirat.