13 mai 2024


Finanţare europeană de 24 de milioane de euro pentru fluidizarea traficului din municipiul Suceava

> Pe lângă introducerea de sensuri unice, vizate sunt reorganizarea de intersecţii şi de sensuri giratorii, dar mai ales dedicarea de benzi pentru transportul public

> Demersurile survin intensificării traficului, „ca urmare a creşterii numărului de autovehicule, atât în activităţile economice, cât şi al celui pentru uzul personal al  populaţiei”

Municipiul Suceava a depus, la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est din Piatra Neamţ, Proiectul „Sistem integrat de management şi modelare urbană destinat fluidizării traficului şi îmbunătăţirii calităţii vieţii”. „Este vorba despre acel proiect care, în final, va duce la înfiinţarea sensurilor unice în partea centrală a oraşului” informează primarul Ion Lungu. Valoarea investiţiei este de 24,15 de milioane de euro, cu o perioadă de realizare de 31 de luni, începând cu data semnării  contractului de finanţare. „S-a vorbit mult despre acest proiect. Toată lumea întreabă când se va face acesta şi dacă nu ne-am răzgândit. Sigur, nu depinde doar de noi, ci şi de cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est. Însă, este bine că a fost deschis apelul de proiecte, iar Primăria a depus această  documentaţie” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. În 2018, Consiliul Local aproba o hotărâre privind reorganizarea circulaţiei de rutiere din municipiul Suceava cu sensuri unice. Aceasta în condiţiile în care reşedinţa de judeţ este „nod rutier” de drumuri naţionale, europene şi judeţene. Pe lângă introducerea de sensuri unice,  vizate sunt reorganizarea  de intersecţii şi de sensuri giratorii, cât şi dedicarea de benzi pentru transportul public. Demersurile autorităţilor administraţiei publice sucevene survin intensificării traficului, „ca urmare a dezvoltării economice şi, implicit, a creşterii numărului de autovehicule, atât în activităţile economice, cât şi al celui pentru uzul personal al  populaţiei”. Documentaţia tehnico-economice aferentă Proiectului „Sistem integrat de management şi modelare urbană destinat fluidizării traficului şi îmbunătăţirii calităţii vieţii” a fost întocmită de Aduro Impex București contra a 750.652 lei. Suma este asigurată din fonduri europene, lider de parteneriat fiind Agenţia de Dezvoltare Regional Nord-Est Piatra Neamţ. Printre activităţile vizate se numără creare a unui sistem integrat de management al traficului în reşedinţa de judeţ, acesta incluzând funcţionarea în „linie verde”; detectarea numărului de vehicule; detectarea locurilor de parcare libere; amenajarea sau reamenajare intersecţiilor; amenajarea de treceri de pietoni, cu semnal controlat pentru persoanele cu nevoi speciale etc. De asemenea, în proiect sunt prinse dezvoltarea reţelei de piste dedicate circulaţiei bicicletelor pe traseul Bulevardul „Sofia Vicoveanca”- Zona centrală - Cetatea de Scaun - Parcul Șipote-malul râului Suceava - Cetatea Zamca - Calea Unirii-strada „Cuza Vodă” - cartierul „Tinereții” („Laniște”). Totodată,  în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon şi a poluării generate de traficul rutier, de-a lungul principalelor artere ar urma să fie plantate perdele vegetale.