26 mai 2024

 În Burdujeni

Cincisprezece de milioane de lei pentru consolidarea blocului distrus de o explozie cauzată de acumularea de gaze

>  „Structura a suferit degradări importante care au condus la încadrarea acesteia ca nelocuibilă, evenimentul soldându-se cu pierderi de vieţi, cât şi de bunuri materiale deteriorate în grad de daună totală” arată primarul Ion Lungu

Consiliul Local va aproba, în şedinţa ordinară a acestei luni, documentaţia de avizare a  lucrărilor de consolidare, reparare şi reabilitare termică a blocului de locuinţe nr. 139, scara E, de pe strada Rarău din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. 
Proiectul de hotărâre este iniţiat de către primarul Ion Lungu, aceasta fiind una dinte etapele obligatorii pentru deblocarea finanţării disponibilă prin Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei.  

Pe 5 decembrie 2022, urmare a unei explozii generată de o acumulare accidentală de gaze naturale, scara E a blocului de locuinţe nr. 139, de pe strada Rarău, „a fost sever afectată, motiv din care nu a mai putut fi utilizată, din cauza riscului crescut de prăbuşire”.  
„Situaţia de faţă este cu totul special, deoarece este vorba despre de lucrări necesare unei scări de bloc distruse, locatarii acesteia neputându-şi folosi apartamentele, reprezentând cazuri sociale de mare impact” arată primarul Ion Lungu în referatul de aprobare a propunerii legislative, în care se menţionează că „în urma exploziei de la etajul al doilea, structura a suferit degradări importante care au condus la încadrarea acesteia ca nelocuibilă, evenimentul soldându-se cu pierderi de vieţi, cât şi de bunuri materiale deteriorate în grad de daună totală”.  Blocul are 14 apartamente, cu 20 de ocupanţi, valoarea totală a proiectului este de 15,31 de milioane de lei, iar finanţarea va fi asigurată prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Din bugetul local va fi cheltuită suma de 6 milioane de lei, iar cu fondurile respective „se va realiza consolidarea structurală, dar şi alte lucrări complementare cum ar fi reparaţii şi reabilitare termică. Investiţia are ca obiectiv principal „redarea celor 14 unităţi locative pentru utilizare de către proprietari, rezolvându-se, astfel, această problemă importantă pentru municipiul Suceava”.