30 martie 2022

 

Banda dedicată transportului public în comun de persoane va fi funcţională cel mai târziu la începutul anului 2023


> Implementate vor fi
semaforizarea inteligentă, sisteme de senzori de parcare, treceri de pietoni cu semnal controlat şi sistemul automat de dirijare în „undă verde”

> Un centru de comandă şi control va funcţiona non-stop în două spaţii disponibile deasupra parcărilor subterane din zona centrală

Proiectul Sistemul integrat de management şi modelare urbană destinat fluidizării traficului şi îmbunătăţirii calităţii vieţii prinde contur. Aşa anunţă Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, după o întâlnire cu reprezentaţii Aduro Impex Bucureşti, firma care a câştigat, pentru 630.000 de lei (fără TVA), licitaţia pentru realizarea acestei documentaţii cu finanţare europeană nerambursabilă  atrasă pe Axa Asistenţă tehnică. Lungu informează că proiectul este conturat în mare parte, prevăzând patru mari direcţii de acţiune. Prima dintre ele are în vedere remedieri la carosabil, în condiţiile în care reabilitarea magistralei rutiere principale a reşedinţei de judeţ şi a altor artere centrale a fost făcută în urmă cu circa 10 ani, în cadrul unui proiect cu fonduri europene. În calcul sunt luate axa rutieră Bulevardul Sofia Vicoveanca-Calea Burdujeni, cât şi traseul Calea Obcinilor-Bulevardul George Enescu-Zamca-strada Nicolae Bălcescu-strada Mitropoliei-strada Petru Rareş şi strada Vasile Alecsandri. În al doilea rând, urmărită este implementarea unui sistem de management al traficului pe cele două rute amintite mai sus. Astfel, prinse în proiect sunt soluţii de semaforizare inteligentă, sisteme de senzori de parcare, amenajarea de treceri de pietoni cu semnal controlat şi sistemul automat de dirijare a circulaţiei în vederea realizării „undei verzi”, de la intrarea pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi până în centrul municipiului. Importantă este amenajarea sensului unic pentru autovehicule, cu bandă dedicată transportului public în comun de persoane.  În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, este vorba despre o bandă de circulaţie cu două sensuri. De la intrarea în oraş dinspre Fălticeni, prin faţa sediul Primărie, până în Centru se va circula, la coborâre, pe trei benzi, în timp ce, la urcare, traficul este deschis transportului public de călători. Totodată, una dintre cele trei benzi menţionate, la coborâre va fi dedicată circulaţiei autobuzelor TPL.

 > În zona Bazarului va fi amenajat un pasaj pietonal subteran, trecerea de pietoni urmând a fi desfiinţată


Un sens giratoriu urmează a fi construit la intersecţia din Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi Calea Obcinilor, un rol important în noul proiect de fluidizare a traficului revenind şi sensului giratoriu din centrul urbei. Între timp, s-a renunţat la proiectului sensului giratoriu de la intersecţia de la Primărie, acesta fiind incompatibil cu sistemul în „undă verde”. Un al treilea obiectiv al Proiectului Sistemul integrat de management şi modelare urbană destinat fluidizării traficului este înfiinţarea unui centru de comandă şi control. Acesta va funcţiona non-stop, 7 zile pe săptămână, în două spaţii disponibile deasupra parcărilor subterane din zona centrală. Totodată, pe Calea Unirii, în zona Bazarului, amenajat va fi un pasaj pietonal subteran, trecerea de pietoni semaforizată urmând a fi desfiinţată. Deocamdată, s-a renunţat inclusiv la pasajul pietonal subteran de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pe motiv că acesta ar fi fost preluat de Consiliul Judeţean. Un al patrulea obiectiv îl reprezintă realizarea de piste pentru biciclete, singura soluţie rămânând, „din păcate”, cea a benzile dedicate de pe trotuare. Plantaţi vor fi şi arbori din speciile tei argintiu, fag roşu, corcoduş roşu ornamental şi platan hibrid. „Ne dorim ca până în luna iulie să aprobăm proiectul în Consiliul Local. Am avut mai multe observaţii care vor fi analizate şi corectate până la sfârşitul acestei luni, urmând a fi luate avizele de la Poliţia Circulaţiei, pentru toate intersecţiile şi modificările care intervin. Vrem să introducem această strategie cu bandă dedicată transportului public local, dar nu o vom putea face mai repede, decât atunci când vin ultimele 15 autobuze  electrice de la firma Solaris din Polonia, în septembrie, conform programării. În cel mai rău caz, la începutul anului viitor vom trece la noul sistem de circulaţie, cu sensuri unice şi cu toate celelalte îmbunătăţiri pentru fluidizarea traficului”  a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

 

La licitaţie

Zece oferte din partea a 86 de firme asociate, pentru construirea creşei din Cartierul Tineretului

> „Sperăm să se adjudece cât mai repede, să trecem la construirea primei creşe”  arată primarul Lungu, o a doua creşă fiind plănuită pentru zona Cetăţii de Scaun

La Compania Naţională de Investiţii (CNI)  a fost ţinută licitaţie pentru construirea unei creşe în Cartierul Tineretului pe Dealul Mănăstirii Teodoreni. Potrivit primarului Ion Lungu, înregistrate au fost 10 oferte din partea a 86 de agenţi economici asociaţi, „firme din toate colţurile ţării”. Câştigătorul urmează fi desemnat în perioada următoare, la criteriile departajare 60% cântărind oferta financiară, în timp ce 40% reprezintă oferta profesională. Valoarea totală a proiectului este de 15,27 de milioane de lei, fără TVA. Tot la Compania Naţională de Investiţii (CNI), autorităţile din Suceava au înaintat o cerere pentru aprobarea a unei a doua creşe cu amplasament în zona Cetăţii de Scaun. „Sperăm să se adjudece cât mai repede, să trecem la construirea primei creşe, care este necesară în oraşul nostru. Şi aşteptăm să fie scoasă şi aprobată şi a doua creşă, documentaţia fiind depusă la CNI”  a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Noul imobil cu 110 de locuri, care ar urma să fie ridicat în Cartierul Tineretului va găzdui 11 grupe de copii. Suprafaţa construită va fi de 2.489,18 de metri pătraţi, aria desfăşurată de 2.409,13 de metri pătraţi, la o lungime de 96,60 de metri şi o lăţime de 34,10 metri. Clădirea va fi alimentată cu „energie redusă” furnizată de panouri fotovoltaice, imobilul fiind înconjurat de spaţii verzi de circa 5.000 de metri pătraţi, în care vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii.

  

Pentru a se evita retragerea din competiţie

Primăria creşte la jumătate de milion de lei susţinerea pentru rugbyul sucevean

> „Vrem ca rugbyul să existe în continuare la Suceava, ne dorim ca această echipă să meargă mai departe” a declarat primarul Ion Lungu

Autorităţile locale din municipiul Suceava majorează bugetul destinat susţinerii financiare a echipei de rugby CSM Suceava. Aceasta după ce Ion Lungu, şeful municipalităţii, a avut o întrevedere cu Constantin Vlad, „omul cel mai reprezentativ din rugbyul sucevean”, antrenor şi antrenor-jucător, cât şi cu Vasilică Băieţan, directorul Clubului Sportiv Municipal (CSM). „Am aflat cu regret că nu mergem mai departe, că nu ne înscriem în competiţie cu echipa de rugby. Rugbyul este foarte iubit la Suceava, iar Primăria a finanţat timp de 18 ani această activitate sportivă, inclusiv în anul trecut. Din păcate, nu s-au putut consuma banii, deoarece au existat nişte probleme legate de Ministerul Tineretului” arată Lungu. Potrivit edilului-şef, în bugetul pe acest an, la finanţarea prin proiecte din fonduri nerambursabile pentru rugby a fost prinsă o sumă de 200.000 de lei. „Primăria municipiului Suceava este de acord  sprijine, în continuare, rugbyul. Însă au intervenit aceste lucruri, contopirea celor două ligi, I şi a II-a.  Vom suplimenta bugetul în şedinţa Consiliului Local, dacă vin cu o soluţie, dacă vin cu ceva concret” a precizat şeful executivului. În acest sens, deliberativul sucevean ar urma să aprobe, cu prilejul întrunirii ordinare de astăzi, o suplimentare de 300.000 de lei, ajungându-se, astfel, la o alocare totală de jumătate de milion de lei. „Vrem ca rugbyul să existe în continuare la Suceava, ne dorim ca această echipă să meargă mai departe” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. Recent au fost aniversaţi 50 de ani de existenţă a rugbyului din judeţul Suceava. 

29 martie 2022

 În 2021

Creştere cu 12% a internărilor în Spital şi consultaţiilor în ambulatoriu

> Pandemia COVID-19 a dus la „creşterea presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat”

Pe durata anului 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate 33.298 de cazuri de spitalizare continuă, se precizează într-o informare a unităţii sanitare din municipiul Suceava.  De asemenea, anul trecut SJU a făcut faţă la 9.368 de cazuri de spitalizare de zi şi la peste 100.000 de cazuri de pacienţi trataţi în ambulatoriul clinic şi în ambulatoriul de specialitate. La acestea se adaugă, conform sursei citate, încă 70.000 de cazuri care au fost rezolvate prin prezentarea pacienţilor în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU). „În anul 2021, pandemia COVID-19 a avut un impact considerabil asupra accesului bolnavilor la servicii medicale şi asupra calităţii acestor servicii, fapt ce a dus la deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor, cât şi la creşterea presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat” se subliniază în informarea amintită. În 2021, faţă de 2020, a crescut cu 12% numărul internărilor în Spital Judeţean de Urgenţă, cât şi cel al consultaţii în ambulatoriu. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava  are o capacitate hotelieră de 1.200 de paturi şi este acreditat în categoria I de acreditare, îndeplinind 96,35% din cerinţele specifice şi indicatorii de calitate. În unitatea spitalicească judeţeană de urgenţă din municipiul Suceava, serviciile medicale sunt oferite în 24 de secţii şi 5 compartimente distincte.

 

Începând din 2005

Dobânzi de 64 de milioane de euro, plătite la creditul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu”    

> Prevăzută era introducerea gazelor naturale în peste 50% din localităţile judeţului, de achitat rămânând aproape 38 de milioane de euro

Până la 31 decembrie, în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” s-au rambursat 23 rate de capital, soldul creditului fiind de 37,887 de milioane de euro, se evidenţiază în Raportul privind activitatea preşedintelui Consiliului Judeţean în anul 2021, potrivit căruia începând cu 2005 către banca creditoare s-a achitat o sumă de 112,401 de milioane de euro. În acest din urmă total, 48,412 de milioane de euro reprezintă rate a câte 2,104 milioane de euro fiecare, la care se adaugă suma dobânzilor plătite, în valoare de 63,989 de milioane de euro. Consiliul Judeţean Suceava administrează, în baza împuternicirilor date de 61 de unităţi administrativ-teritoriale asociate, împrumutul extern în valoare de 86,3 milioane de euro, contractat de la Deustche Bank AG Londra, transferat la Erste Group Bank Viena, în vederea realizării obiectivelor de investiţii aferente Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Valoarea totală a creditului contractat în cadrul Proiectului amintit este de 235,5 milioane euro, în prima etapă fiind deblocate 86,3 milioane euro. În cadrul acestei etape, prevăzute erau introducerea gazelor naturale în peste 50% din localităţile judeţului Suceava, reabilitarea reţelelor de distribuţie a energiei termice şi amenajarea unor reţele termice moderne în aşezările urbane.

 Casa de Pensii are disponibile 90 de biletele de tratament balnear  

> În seria a treia se poate pleca în staţiunile 1 Mai, Amara, Buziaş, Căciulata, Herculane, Olăneşti, Techirghiol, Vatra Dornei, Călimăneşti, Covasna, Pucioasa, Moneasa, Nicolina şi Geoagiu Băi

Casa Judeţeană de Pensii Suceava anunţă că este în curs procedura de eliberare aferentă celei de-a treia serii de bilete de tratament balnear. În acest context, directorul executiv Constantin Boliacu aduce la cunoştinţa  pensionarilor suceveni, atât a celor care au formulat cerere de acordare a unui bilet de tratament până la acest moment, cât şi celor care încă nu au făcut o solicitare în acest sens, că se pot adresa Casei Judeţene de Pensii Suceava, pentru eliberarea unui bilet din această serie. Persoanele care au calitatea de pensionar şi sunt interesate de acordarea unui bilet de tratament se pot prezenta la ghişeele CJP până 6 aprilie 2022.  Vor primi bilete sunt pensionarii, asiguraţii din sistemul public de pensii, cât şi beneficiarii prevederilor unor legi speciale. Persoanele beneficiare ale biletelor de tratament trebuie să se prezinte la sediul CJP cu trimiterea în regim special de la medic, cu cartea de identitate şi cuponul de pensie din luna anterioară plecării în staţiune. Biletele de tratament balnear pot fi folosite în staţiuni cu profil reumatologic, cardio-vascular, digestiv, neurologic, ginecologic, precum şi în altele. Pentru această serie judeţului Suceava i-au fost alocate 90 bilete de tratament, locurile disponibile fiind cele din staţiunile 1 Mai, Amara, Buziaş, Căciulata, Herculane, Olăneşti, Techirghiol, Vatra Dornei, Călimăneşti, Covasna, Pucioasa, Moneasa, Nicolina şi Geoagiu Băi. Plecarea la tratament este programată pentru în intervalul 8-11 aprilie 2022.
 

28 martie 2022

 

Înregistrarea neconformă a animalelor atrage penalizări la plata subvenţiilor  

> „Trag acest semnal de alarmă, întrucât, anul trecut aproape 50% din exploataţiile verificate pe modulul de ecocondiţionalitate au fost cu neconformităţi” reliefează dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava

În plină campania de depunere a cererilor  de plată pentru anul 2022, dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava evidenţiază că o piesă destul de importantă la dosar este adeverinţa privind numărul de animale din exploataţie. „Rugăm pe toţi fermierii să îşi verifice animalele şi să anunţe medicul veterinar despre eventualele evenimente survenite în exploataţie, fie moartea, fie naşterea animalelor, în vederea identificării lor” semnalează dr. Voloşeniuc. Pentru a fi conformă, Identificarea trebuie făcută în termen, potrivit legii, respectiv la 21 de zile de la data naşterii, în cazul bovinelor,  la 6 luni în cel al ovinelor şi caprinelor şi la 60 de zile în cazul porcinelor. Şeful DSVSA atrage atenţia crescătorilor de animale  că identificarea cu întârziere a unui animal este supusă penalizărilor. „Se încadrează, astfel, la înregistrări tardive, iar pe modulul de ecocondiţionalitate aceastea sunt penalizabile. De aceea, spre exemplu, în cazul crotaliilor pierdute este recomandă notificarea medicului veterinar. Trag acest semnal de alarmă, întrucât, anul trecut aproape 50% din exploataţiile verificate pe modul de ecocondiţionalitate au fost cu neconformităţi, de la cele minore, până la cele majore. Acţiunea noastră este una proactivă, de a ruga oamenii să-şi facă ordine în exploataţii, pentru a nu avea aceste probleme” a declarat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Printre neconformităţile care atrag penalizări constând în diminuarea procentuală a mărimii plăţilor cuvenite se numără registrele de fermă necompletate cu intrările şi ieşirile aferente, inexistenţa registrului cu evidenţa tratamentelor, înregistrările tardive, lipsa, după caz, a crotaliilor sau paşapoartelor. Campania de primire a cererilor unice de plată se desfăşoară în perioada 1 martie-16 mai 2022. Reamintim că, printre altele, refuzul identificării şi înregistrării animalelor de către deţinători, precum şi nepredarea către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a mărcilor auriculare şi a paşaportului individual pentru bovinele sacrificate, moarte sau ucise se sancţionează cu amendă de cuprinsă între 600 de lei şi 1.200 de lei în cazul peroanelor fizice şi variind de la 6.000 de lei la 12.000 de lei, cazul persoanelor juridice. De asemenea, pentru absenţa sau păstrarea necorespunzătoare a registrului exploataţiei, formularelor de identificare, formularelor de mişcare şi formularelor de declarare a evenimentelor prevăzute sunt amenzi de la 600 de lei la 1.600 de lei, în primul caz, şi de 6.000 de lei la 8.500 de lei, în cel de-al doilea.

 Primăria Suceava scoate la licitaţie vehiculele abandonate şi cele fără stăpân

> La licitaţiile de vânzare pot participa persoanele fizice şi persoanele juridice fac dovada achitării garanţiei de participare de 500 de lei

> După achitarea integrală, bunurile adjudecate vor fi preluate în maximum 10 zile de la depozitul de la staţia de apă Dragomirna

Vehiculelor abandonate sau fără stăpân de pe raza municipiului Suceava vor fi valorificate prin vânzare la licitaţie publică.  În acest sens, Consiliul Local va aproba caietul de sarcini privind organizarea şi derularea acestei proceduri, baza legală constituind-o prevederile Legii nr. 421 din 26 iunie 2002. Potrivit acestuia act normativ, dacă în termen de 10 zile de la data comunicării somaţiei proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somaţiei primite, vehiculul trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale de pe a cărei rază a fost ridicat şi, în funcţie de starea acestuia, urmează a fi valorificat prin vânzare sau predat unităţii de colectare şi valorificare a deşeurilor. Conform proiectului de hotărâre supus dezbaterii plenului deliberativului, în şedinţa ordinară din această săptămână, obiectul licitaţiei îl constituie valorificarea prin vânzare la licitaţie publică a bunurilor mobile având destinaţia de vehicule declarate fără stăpân sau abandonate, prin dispoziţie a primarului. De asemenea, prin licitaţie publică cu strigare va avea loc şi valorificarea bunurilor care nu mai sunt necesare, aflate în administrarea municipiului Suceava. Preţul de vânzare va fi stabilit de către o comisie de evaluare, la stabilirea acestuia avându-se în vedere preţul pieţei aferent bunurilor de acelaşi fel, cât şi perioada de folosinţă şi gradul de uzură. Din comisia de evaluarea fac parte conducătorul compartimentului economic, un reprezentant al compartimentului administrativ, un reprezentant al Poliţiei Locale şi un reprezentat al serviciului juridic. La licitaţiile de vânzare a bunurilor pot participa persoanele fizice şi persoanele juridice potenţial cumpărătoare care, până la data şedinţei, fac dovada achitării garanţiei de participare la licitaţie, de 500 de lei. Comisia de licitaţie va fi numită prin decizie a conducătorului instituţiei publice şi va fi formată din minimum trei persoane. După achitarea integrală a contravalorii, bunurile adjudecate trebuie preluate în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data licitaţiei de la depozitul de la staţia de tratare a apei Dragomirna.       

 Ambasadoarea Franţei în Bucureşti,

Laurence Auer va fi cetăţean de onoare al Sucevei  

> Remarcate sunt „empatia şi umanismul în gestionarea situaţiei de criză la nivel european şi internaţional”, la sosirea primului val de refugiaţi ucraineni diplomatul francez vizitând Vama Siret şi municipiul Suceava

Un proiect de hotărâre privind conferirea titlului de cetăţean de onoare Excelenţei Sale Laurence Auer,  ambasadoarea Franţei în România, urmează a fi aprobat de Consiliului Local în şedinţa ordinară a lunii martie. Potrivit expunerii de motive a primarului Ion Lungu,  Laurence Auer şi-a început misiunea diplomatică în capitala ţării noastre în octombrie 2020. În calitatea de ambasadoare a Franţei în Bucureşti, Laurence Auer a participat la deschiderea Alianţei Franceze din Suceava, implicându-se constant în activităţi culturale sociale şi economice în municipiul Suceava şi în judeţul Suceava. Este vorba, în primul rând, despre organizarea, sub auspiciile Franţei, a primului maraton de business din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României. De asemenea, diplomatul francez este evidenţiat pentru implicarea directă în ajutorarea imigranţilor din Ucraina, vizitând Vama Siret şi municipiul Suceava şi, nu în ultimul rând, pentru  consolidarea şi dezvoltarea parteneriatelor cu Franţa.  Ambsadoarei Laurence Auer i-au fost conferite distincţiile onorifice de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului şi Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. „Remarcând dinamismul activităţilor pe care Excelenţa Sa doamna ambasadoare Laurence Auer le desfăşoară pe întreg teritoriul României, constatând empatia şi umanismul în gestionarea situaţiei de criză la nivel european şi internaţional, având în vedere proiectele deschise pentru oraşul nostru, considerăm că acordarea titlului de cetăţean de onoare al  municipiului Suceava reprezintă, de fapt, un simbol al solidarităţii şi prieteniei dintre popoarele francez şi român, o recunoaştere a voinţei de colaborare cu comunitatea noastră” subliniază iniţiatorul propunerii legislative, Ion Lungu, primarul Sucevei. Titlul de cetăţean de onoare se înmânează, în principal, unor înalte personalităţi politice, ştiinţifice sau culturale care, prin activitatea lor social-profesională, au contribuit la realizarea unor noi legături ştiinţifice, culturale sau economice cu efecte favorabile asupra municipiului Suceava.  De asemenea pot fi făcute cetăţeni de onoare persoanele care, prin activitatea lor cotidiană, creează, în ţară sau peste hotare, o imagine deosebită a municipiului Suceava şi a României, având ca rezultate realizarea unor puternice legături economico-sociale sau de altă natură, în beneficiul comunităţii respective.     

27 martie 2022


Aeroportul Suceava apelează la

Ajutor financiar de la bugetul judeţean, în condiţiile „prezenţei aliate” şi „cooperării militare”

> Solicitarea este justificată de creşterea numărului de aeronave scutite de la plata tarifelor, pentru care este pusă dispoziţie infrastructura şi sunt prestate servicii aeroportuare

Regia Autonomă Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava s-a adresat Consiliului Judeţean Suceava în vederea prelungirii măsurii acordării de susţinere financiară din bugetul judeţean pentru activităţile de natură neeconomică.  În motivarea cererii, printr-o adresă din 9 martie 2022 Regia invocă numărul şi anvergura activităţilor la care participă, „în contextul efortului naţional de asigurare a unei prezenţe aliate unitare şi echilibrate pe flancul estic şi de consolidare a cooperării militare în regiunea Mării Negre”. De asemenea, cererea este justificată prin creşterea numărului de aeronave scutite de la plata tarifelor, pentru care Aeroportul pune la dispoziţie infrastructura aeroportuară şi prestează servicii specifice. În acest sens, în şedinţa ordinară din această săptămână, membrii deliberativului ar urma să modifice Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 45 din 2019 privind alocarea de transferuri din bugetul propriu al judeţului în vederea finanţării cheltuielilor Regiei Autonome Aeroportul Ştefan cel Mare, chletuieli generate de desfăşurarea activităţilor de natură economică. 


Astfel, contravaloarea serviciilor aeroportuare efectuate de Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava către aeronavele scutite conform prevederilor Codului aerian ar urma să fie asigurate prin transfer din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Conform Codului aerian, scutite de la plata tarifelor aeroportuare sunt aeronavele româneşti de stat; aeronavele unui stat membru, care execută zboruri militare; aeronavele care execută zboruri speciale, numai în cazul demnitarilor aflaţi în misiuni oficiale; aeronavele nominalizate prin Programul SAC, înmatriculate militar, cât şi aeronavele care execută zboruri în folosul ONU sau al altor organizaţii la care România este parte. De asemenea, printre altele pot fi exonerate de la plata tarifelor aeronavele care efectuează zboruri de căutare-salvare; aeronavele care efectuează zboruri umanitare autorizate;  aeronavele care sunt nevoite să aterizeze din cauza unor situaţii de forţă majoră, precum şi alte categorii de aeronave, conform tratatelor la care România este semnatară. De precizat este faptul că, de pe 1 aprilie 2019, în condiţiile în care a fost depăşit pragul de 200.000 de pasageri pe durata a două exerciţii financiare consecutive, Regia Autonomă „Aeroportul Ştefan cel Mare” Suceava nu a mai îndeplinit condiţiile pentru încredinţarea serviciului de interes economic general. Drept urmare, cheltuielile unităţii aeroportuare sucevene au fost acoperite din veniturile proprii ale Regiei, dar şi din transferuri din bugetul judeţului destinate finanţării activităţilor de natură neeconomică şi a celor impuse de Ordonanţa Militară nr. 6 din 2020.

Judeţului Suceava nu i-au fost alocate sume pentru bursele şcolare din învăţământul special

> Întrucât finanţarea din bugetul judeţean nu are bază legală, acestea vor ajunge la elevi doar în măsura asigurării din bugetul de stat

Consiliul Judeţean urmează a aproba, în şedinţa ordinară a lunii martie, acordarea a 604 de burse şcolare elevilor care frecventează cursurile unităţilor de învăţământ special din judeţul Suceava. Este vorba despre 585 de burse de ajutor social, 5 burse de merit şi 14 burse de studiu. De cele mai multe, adică 406 de burse, ar urma să beneficieze elevii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava. Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Sfântul Andrei din Gura Humorului figurează cu 72 de burse, Liceul Tehnologic Bivolărie, cu 43 de burse, Şcoala Profesională Specială Cîmpulung Moldovenesc, cu 52 de burse, iar Şcoala Gimnazială Specială Sfântul Stelian Rădăuţi, cu 31 de burse. După cele mai recente majorări, făcute de Guvern,  bursa de performanţă are valoarea de 500 de lei, cea de merit este de 200 de lei, iar cea de studiu, de 150 de lei. Bursa de ajutor social este de 200 de lei, pe lângă aceasta elevii putând beneficia, cumulat, şi de una dintre celelalte burse. În proiectul de hotărâre propus dezbaterii consilierilor se arată că prin Legea nr. 317 din 2022 a bugetului de stat, judeţului Suceava nu i-au fost alocate sume defalcate din TVA pentru acordarea de burse. Drept urmare, administraţia judeţeană s-a adresat Ministerului Educaţiei, cât şi Ministerul Finanţelor Publice, încă din momentul în care proiectul legii bugetului de stat era în dezbatere publică. „Întrucât finanţarea din bugetul judeţean al cuantumului minim al burselor nu are bază legală, bursele (...) vor fi acordate din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată repartizate judeţului Suceava cu această destinaţie, în măsura asigurării acestora de la bugetul de stat” se reliefează în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre, semnat de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean.

 Recepţionate până pe 6 aprilie,

Peste 60.000 de pachete cu produse alimentare pentru sucevenii cei mai defavorizaţi  

> Un pachet cântăreşte circa 25 kg şi conţine  făină albă, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve din carne de vită, conserve din carne de pore, conservă cu pateu de ficat, compot de fructe şi gem de fructe


Ca urmare a derulării Programului privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de pachete alimentare acordate din fonduri externe nerambursabile, pentru beneficiarii eligibili, începând de pe 25 şi până pe 6 aprilie 2022 în judeţul Suceava vor fi recepţionate 60.922 de pachete alimentare. Aceasta este de-a patra tranşă a  programului, beneficiare  fiind, în primul rând, familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat. De asemenea, vor primi pachete familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010; persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoanele dependente şi cele aflate  în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale. Insituţia Prefectului judeţului Suceava informează că, după preluarea numărului de pachete alocat judeţului Suceava, acestea vor fi distribuite către beneficiarii finali. Pachetele alimentare conţin: făină albă de grâu (5 bucăţi x 1 kg), mălai (4 bucăţi x 1 kg), paste făinoase (2 bucăţi x 400 g), ulei (4 bucăţi x 1 l), zahăr (2 bucăţi x 1 kg), orez (4 bucăţi x 1 kg), conservă din carne de vită (5 bucăţi x 300 g), conservă din carne de porc (3 bucăţi x 300 g), conservă cu pateu de ficat de porc (5 bucăţi x 200 g), compot de fructe (2 bucăţi x 720 ml), gem de fructe (1 bucată x 360 g) şi gem de fructe dietetic (1 bucată x 360 g). Așezările informale sunt acele zone de locuințe dezvoltate, de obicei, la periferia localităților urbane sau rurale, în care locuitorii nu au drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor.

24 martie 2022


Sprijinul la încălzirea locuinţei încetează pe 31 martie, dar sucevenii mai pot beneficia de suplimentul pentru energie consumată 

> „Aceştia trebuie să depună documentele doveditoare, în aşa fel încât să poată avea parte, şi în perioada de vară, până în noiembrie, când începe noul sezon rece, de suplimentul la energie prevăzut de lege” declară primarul Ion Lungu

Perioada în care a fost acordat sprijinul financiar la încălzirea locuinţei în sezonul rece 2021-2022 expiră pe 31 martie, anunţă Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Edilul-şef semnalează că rămâne valabilă, în continuare, acordarea suplimentului pentru energia consumată. „Cei care au venitul sub 1.386 de lei pe membru de familie sau de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure, pot beneficia de suplimentul pentru energie pe toată durata anului” reliefează şeful executivului sucevean. Astfel, se va acorda 30 de lei pentru consumul de energie electrică; 10 lei pentru consumul de gaze naturale; 10 lei pentru consumul de energie termică şi 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri. Suplimentul pentru energie este lunar şi se plăteşte furnizorului sau direct titularului, cum este cazul familiilor care folosesc lemne, combustibili solizi sau petrolieri. Suplimentul se cumulează în funcţie de sursele de energie utilizate, iar dacă singura sursă este energia electrică, valoarea suplimentului este de 70 de lei pe lună. „Îi rog pe cei care se încadrează în prevederile legale şi pot beneficia de aceste sume să se adreseze la Primăria municipiului Suceava până pe 20 aprilie 2022. Aceştia trebuie să depună documentele doveditoare, în aşa fel încât să poată avea parte, şi în perioada de vară, până în noiembrie, când începe noul sezon rece, de suplimentul la energie prevăzut de lege” a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei. 

> Iniţial, mai puţin de locuitori ai reşedinţei de judeţ au cerut suplimentul la energie în sumă fixă

Suplimentul pentru energie este o măsură care are drept scop acordarea de sprijin financiar din bugetul de stat pentru consumatorii vulnerabili. Soluţia vizează acoperirea integrală sau parţială, după caz, a cheltuielilor cu iluminatul locuinţei, cât şi cu facilităţile pentru gătit, asigurarea apei calde, asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a echipamentelor de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate, şi în utilizarea mijloacelor de comunicare alimentate cu energie electrică. Suplimentul poate fi solicitat odată cu ajutorul pentru încălzirea locuinţei sau separat, chiar după încheierea sezonului rece. Doar 2.940 de locuitori ai municipiului Suceava au cerut suplimentul la energie în sumă fixă acordat în funcţie de sursele de furnizare utilizate. Potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei, după centralizarea cererilor depuse în noiembrie 2021, cei mai mulţi beneficiari, respectiv 1.443, au parte de câte 30 de lei pentru consumul de energie electrică. Tot la această formă de energie, la 14 suceveni ajunge un supliment financiar de câte 70 de lei de fiecare. La sistemul centralizat de termificare, 801 de familii sunt beneficiare de câte sprijin suplimentar de câte 10 lei. Pentru 552 de familii care se încălzesc cu centrale pe gaze naturale se acordă câte 10 lei pentru fiecare dintre acestea. În cele din urmă, 130 de beneficiari care se încălzesc cu combustibili solizi sunt susţinuţi cu câte 20 de lei.


 Bani pentru cadastrare în 85 de unităţi administrativ-teritoriale sucevene

> Fiecare va primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară

> Primăriile care au semnat contracte de finanţare cu OCPI Suceava trebuie să găsească prestatori până pe 10 mai 2022

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava a încheiat contracte de finanţare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 85 de unităţi administrativ-teritoriale, dintre cele 90 eligibile. Directorul executiv Vasile Mocanu informează că totalul alocat pentru înscrierea proprietăţilor din judeţul Suceava în evidenţele de cadastru şi carte funciară, în anul 2022, este de 13,48 de milioane de lei. Lucrările de cadastru general au loc în cadrul celei de-a opta etape de finanţare a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Deschiderea cărţilor funciare este gratuită pentru cetăţeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Suceava. „Primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au încheiat deja contractele de finanţare cu OCPI Suceava” precizează şeful OCPI, accentuând că  pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, unităţile administrativ-teritoriale în cauză trebuie să găsească prestatori până pe 10 mai 2022. Vasiel Mocanu asigură că ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate. În anul 2022, pentru înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară fiecare unitate administrativ-teritorială eligibilă va primi până la 160.000 de lei. La această dată, din totalul de 114 de unităţi administrativ-teritoriale din județul Suceava, comunele Moara și Mănăstirea Humorului au fost cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 82 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de unităţi administrativ-teritoriale, cât și pe sectoare cadastrale. PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor terenurilor şi clădirilor din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI (peste 4 miliarde de lei), din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (aproximativ 313 milioane de euro), dar și din bugetul local al primăriilor. 


 ITM oferă

Informaţii preţioase pentru refugiaţii ucraineni care vor să lucreze în judeţul Suceava  

Au apărut noile precizări cu privire la procedura de angajare a cetăţenilor refugiaţi din Ucraina. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava anunţă că pe 9 martie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 301 pentru aprobarea procedurii de încadrare în muncă a cetăţenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina. Inspectoratul-şef Romeo Butnariu face cunoscut că, totodată, că pe 22 martie 2022, Inspecţia Muncii a elaborat Ghidul de înregistrare a salariaţilor cetăţeni ucraineni în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor. Romeo Butnariu precizează că documentele menţionate, condiţiile şi modalitatea de încadrare în muncă a cetăţenilor ucraineni - cu parte de informaţii inclusiv în limba ucraineană - pot fi vizualizate pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, la secțiunea  „Informații de interes public/Informări”. De asemenea, cei interesaţi pot accesa şi pagina web a Inspecției Muncii. Ordinul nr. 301 a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 240 din 10 martie 2022 cu referire la procedura de încadrare în muncă a cetăţenilor ucraineni care s-au refugiat în România din cauza confruntărilor armate din ţara vecină. 

23 martie 2022


Un milion de euro datorează sucevenii firmei de care asigură apa caldă şi încălzirea în sistem centralizat  

> Transportul şi distribuirea agentului termic se scumpesc cu o cincime, însă tariful la gardul centralei şi cel achitat efectiv de populaţie rămân printre cele mai mici din ţară      

>  Primarul Lungu a făcut apel la plata datoriilor, „astfel încât să poată fi achiziţionată biomasa care ne dă posibilitatea menţinerii tarifului de 240 de lei pe gigacalorie”

Transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic în sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava se scumpesc, anunţă primarul Ion Lungu, după o întâlnire cu acţionarii austrieci ai firmelor Bioenergy şi Thermonet Suceava.

Edilul-şef sucevean spune că majorarea este de circa o cincime, cu menţiunea că la gardul centralei Bionergy energia termică produsă rămâne la 142,48 de lei pe gigacalorie, cel mai mic din ţară la cest moment. Şeful municipalităţii face cunoscut
că, pe fondul creşterii cu 33,9% a cheltuielilor cu utilităţile şi al unei majorări de 5 ori a tarifului la energia electrică, ANRE a avizat, începând cu 1 aprilie, un tarif de transport şi distribuire de 20,37%. Important de menţionat este că tariful achitat de consumatorii casnici va rămâne acelaşi, cel de 240 de lei pentru o gigacalorie. La sfârşitul anului trecut, tariful la gicagacalorie a fost redus în două rânduri, cu un total de circa 23%, inclusiv datorită reducerii a cotei TVA, ceea ce a determinat scăderea vizibilă a subvenţiei pe care bugetul local o achită pentru diferenţa dintre tarifele reale la gigacalorie şi cel efectiv facturat către consumatori. „Ne dorim să se funcţioneze în continuare pe biomasă, iar dacă vom reuşi acest lucru, preţul energiei termice pentru populaţie va rămâne la 240 de  lei pe gigacalorie. Aceasta chiar dacă astăzi se majorează tariful cu 20,37% ca urmare a creşterii cheltuielilor de transport şi distribuţie” precizează primarul Sucevei.

> După ca preţul la gaze a explodat, mai multe firme din reşedinţa de judeţ vor să beneficieze de serviciul centralizat de termoficare  

Lungu mai arată că, în context scumpirii gazelor naturale, agenţi economici importanţi de pe raza municipiului Suceava vor să cumpere energie termică produsă în centrala în cogenerare a Bioenergy. Totodată, şeful executivului a subliniat că Primăria municipiului Suceava are pregătite, pentru reabilitarea reţelelor de transport şi distribuire a energiei termice, două proiecte în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, finanţare nerambursabilă care ar urma să fie atrasă prin Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) şi Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027. „În toate strategiile de la nivel naţional, chiar în partea de nord a ţării este prinsă biomasa, de aceea sunt optimist că, în viitor, vom avea un serviciu performant de producere, transport şi distribuire a energiei termice, cu costuri suportabile pentru populaţie” a declarat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Lungu a făcut apel la beneficiarii sistemului centralizat de alimentare cu capă caldă şi căldură să achite la timp contravaloarea serviciilor furnizate, debitele total restante ajungând la 5,14 de milioane de lei, adică aproximativ 1 milion de euro.  „Am făcut eforturi deosebite să nu majorăm preţul gigacaloriei, deşi în multe oraşe din ţară s-a întâmplat acest lucru.  Însă, îi rugăm pe cei care sunt în sistemul centralizat să-şi achite facturile, astfel încât să poată fi achiziţionată masă lemnoasă, biomasă, care, dacă nu vom folosi gaze naturale, ne dă posibilitatea menţinerii, în continuare, a tarifului de 240 de lei pe gigacalorie”  explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.



În valoare de 10 milioane de lei

Programul de asfaltare a străzilor din Suceava, tras pe dreapta din cauza scumpirii materialelor, combustibilului, energiei şi gazelor

> „Din păcate, pe lângă lipsa forţei de muncă la firmele constructoare,  cheltuielile au crescut destul de mult, chiar şi două-trei, numai la bitum” semnalează primarul Ion Lungu

 > Primăria a lansat procedura de licitaţie pentru desemnarea noului prestator, nevoie de intervenţii au 50 de străzi, iar toate majorările trebuie suportate din bugetul local

Materializarea programului de asfaltări din anul 2022 al Primăriei municipiului este pus sub semnul întrebării din cauza  scăpării de sub control a preţurilor materialelor, combustibilului, energiei şi gazelor naturale, precum şi a creşterii cheltuielilor firmelor specializate.  „Din păcate nu suntem în cea mai bună situaţie având în vedere că toate materiale s-au scumpit, implicit cheltuielile de asfaltare. Nu sunt avocatul firmelor constructoare, dar trebuie să fim realişti, costurile au crescut începând cu produsele agregate, balast, combustibili pentru transport, gazul metan cu care funcţionează staţiile de asfalt, energia electrică, şi nu mai spunem de preţul bitumului”  a declarat ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Contractul pentru atribuirea Serviciului de reparaţii şi întreţinere a străzilor este expirat, Primăria Suceava lansând procedură de licitaţie pentru desemnarea noului prestator. Valoarea contractului licitat şi care ar urma să fie parafat cu firma câştigătoare a competiţiei este de 10 milioane de lei, inclusiv TVA. Anteriorul contract, aflat acum în prelungiri, a fost parafat cu asocierea Florconstruct, SUCT, Autotehnorom şi ConBucovina. „Ne aşteptăm să fie nişte preţuri destul de mari la această licitaţie pentru reabilitarea şi repararea străzilor. Dar, ne dorim să finalizăm procedura, deoarece, în prezent, avem prelungit cu 4 luni vechiul contractul. Suntem interesaţi ca, în măsura în care expiră această prelungire, să putem încheia noul contract. Avem un program destul de ambiţios, pentru 50 de străzi şi sperăm să se adjudece viitoare licitaţie, să fie preţuri câte cât suportabile. Din păcate, pe lângă lipsa forţei de muncă la firmele constructoare,  cheltuielile au crescut destul de mult, chiar şi două-trei, numai la bitum. Acest lucru nu este benefic pentru licitaţie, toate majorările trebuind să le suporte Primăria. Sperăm să avem competitori, să se adjudece şi să putem să realizăm cât mai mult din programul de asfaltări” a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.


Modernizarea de 4,5 milioane de lei a sălii de şedinţe a Consiliului Local

> Acesta va avea amfiteatru, foaier şi garderobă, sistem electronic de votare pentru şedinţe on line, video proiectoare şi monitoare 4K

> „Ca municipiu reşedinţă de judeţ, avem, astăzi, o sală de şedinţă care nu ne face onoare” este de părere primarul Ion Lungu

Un proiect de modernizare a sălii de şedinţe a Consiliului Local Suceava va fi supus aprobării plenului deliberativului municipal. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care precizează că modernizarea este necesară şi că aceasta se va face din surse financiare proprii, deoarece nu a putut fi prinsă în proiectul european de reabilitare şi creştere a eficienţei energetice a sediului Primăriei reşedinţă de judeţ. „Cred că sala de şedinţe este principala carte de vizită a clădirii Primăriei şi că acestea trebuie să arate ca pentru o primărie reşedinţă de judeţ” opinează primarul Lungu. Valoarea investiţiei este 4,6 milioane de lei inclusiv TVA, noua sală modernizată urmând a fi una cu rol dublu funcţional, pentru de şedinţe şi de conferinţe. În acest sens, amenajate vor fi un amfiteatru de 150 de locuri, în două gradene, un foaier şi o garderobă. Instalaţia electrică va fi înlocuită, iar grupul sanitar va intra în reabilitare şi modernizare. În ceea ce priveşte dotările cu echipamente, achiziţionat urmează a fi un sistem electronic performant de votare, inclusiv pentru şedinţe on line. De asemenea, noua sală de şedinţe a Consiliului Local va fi dotată cu video proiectoare şi televizoare 4K. „Este un proiect deosebit şi sper să fie aprobat în şedinţa  Consiliului Local, în care va fi invitat şi proiectantul. Este un proiect important pentru imaginea municipiului Suceava. Avem delegaţii externe şi din oraşe important din România, de aceea este bine să avem o sală de şedinţe corespunzătoare. Există localităţi mult mai mici, orăşele, comune care au săli de şedinţe deosebite, ia noi, ca municipiu reşedinţă de judeţ, avem, astăzi, o sală de şedinţă care nu ne face onoare. Aşa am preluat-o de la fosta Bancă Agricolă, dar avem obligaţia să o modernizăm” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. În februarie 2006, sala de şedinţe a Consiliului Local municipal Suceava a fost dotată cu o modernă instalaţie de sonorizare şi votare electronică. Aceasta a fost achiziţionată în baza programului privind modernizarea administraţiei publice locale. Dotările au scos de la bugetul local circa 70.000 de lei, câştigătorul licitaţiei fiind firma suceveană Asisst Software. La acel moment, introducerea tehnicii moderne urmărea eliminarea situaţiilor în care consilierii trebuiau să stea cu mâinile în aer până la numărarea voturilor, câte odată chiar şi de două trei-ori.

22 martie 2022

 De la 1 aprilie 2022

Documentele medicale cu prelungire repetată în starea de alertă îşi pierd valabilitate

> „Nu vor fi afectate de această reglementare documentele care se află în perioada de valabilitate” subliniază Victor Cristi Bleorţu, şeful Casei de Asigurări de Sănătate Suceava

Conform unui proiect de act normativ, o serie de documente, a căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri în perioada stării de alertă, îşi vor pierde valabilitatea în data de 31 martie 2022. Anunţul este făcut de Victor Cristi Bleorţu, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, potrivit căruia, în cazul acestora „este necesară o nouă evaluare a medicului specialist, pentru emiterea unor noi documente”. Este vorba despre biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice, cât şi recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu. Măsura este valabilă şi pentru recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive care se depun/se transmit la Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi în cazul deciziilor de aprobare pentru procurarea dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive. Şeful CAS Suceava precizează că „nu vor fi afectate de această reglementare documentele care se află în perioada de valabilitate”. „Proiectul de act normativ care cuprinde totalitatea modificărilor şi completărilor reglementărilor din sistemul de sănătate care vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022 se află pe circuitul de avizare inter-instituţională. Vom reveni cu detalii după ce acest proiect va fi supus aprobării Guvernului” reliefează Victor Cristi Bleorţu, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. Biletul de trimitere pentru specialități clinice are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii, însă pentru unele documente medicale există excepţii.     

 

Anul trecut

Sucevenii, căutaţi pentru muncă în Danemarca, Norvegia și Germania

> Majoritatea ofertelor au fost pentru necalificați în culturi vegetale, urmate de cele de tăietori de carne, constructori, mecanici, vopsitori auto,  operatori în prelucrare a lemnului şi  tehnicieni

Pandemia de COVID 19 din anul 2021 a afectat major contextul socio-economic, cu urmări  semnificative asupra pieţei muncii, inclusiv asupra mobilităţii lucrătorilor şi a restricţiilor de circulaţie, se arată într-o informare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava. Instituţia suceveană face cunoscut că, în aceste împrejurări, pe durata anului trecut, 178 de persoane au fost consiliate în vederea ocupării unui loc de muncă pe piaţa europeană a muncii sau au primit informaţii referitoare la condiţiile de muncă şi de viaţă în ţări care aparţin Spaţiul Economic European. Conform sursei citate, în ceea ce priveşte solicitarea şi furnizarea informaţiilor acestea au fost, în principal, din domeniul securităţii sociale. Astfel, derularea contractelor de muncă în străinătate şi aplicarea legislaţiei europene în materie de securitate socială au condus la eliberarea a 216 de formulare europene solicitate de către românii care au cumulat perioadele de muncă realizate în statele membre, pentru stabilirea dreptului la indemnizaţia de şomaj, în aşa fel încât să beneficieze de exportul indemnizaţiei de şomaj sau care au solicitat prestaţii de şomaj în funcţie de veniturile membrilor de familie rămaşi în ţară. Potrivit AJOFM Suceava, statele membre care au oferit cele mai multe locuri vacante în anul 2021 sunt Danemarca, Norvegia şi Germania. Majoritatea posturilor i-au avut vizat pe muncitorii necalificați în culturi vegetale, restul fiind oferite pentru alte ocupaţii, cum ar fi tăietori de carne şi lucrători în producţie, lucrători în depozite, muncitori constructori, mecanici, vopsitori auto,  operatori la instalaţiile de prelucrare a lemnului şi tehnicieni. Persoanele cu studii superioare au avut posibilitatea să opteze pentru locuri de muncă în domeniile IT, medical şi marketingului.

 

Comisarii de mediu au amendat cu 15.000 de lei Primăria Mitocu Dragomirnei

> La Balta Raţei erau arse crengi provenite din toaletarea copacilor, fumul pătrunzând în gospodăriile vecine

Controlorii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava au descins pe raza comunei Mitocu Dragomirnei unde au constatat încălcări ale legislaţiei în domeniu şi, în consecinţă, au aplicat sancţiunile de rigoare. Comisarii de mediu au acţionat  după ce la sediul instituţiei au sosit sesizări privind disconfortul provocat vecinătăţilor prin arderea de deşeuri depozitate ilegal pe raza comunei, în zona cunoscută ca Balta Raţei.

„Comisari din cadrul Comisariatului Judeţean Suceava au efectuat un control pe linie de protecţie a mediului la unitatea administrativ-teritorială respectivă, constatându-se depozitări necorespunzătoare de deşeuri rezultate din demolări sau reabilitări de construcţii, precum şi deşeuri, adică crengi, provenite din toaletarea copacilor”  se arată într-un comunicat al instituţiei sucevene. Date fiind aceste neconformităţi, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92 din 2021, privind regimul deşeurilor, comisarii de mediu suceveni au  dat autorităţilor administraţiei publice locale o amendă în valoare de 15.000 lei. Totodată, potrivit Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, în cauză au fost stabilite măsuri, cu termene precise de realizare, în vederea remedierii deficienţelor constatate.

21 martie 2022

 

Şapte cai valoroşi din Ucraina sunt adăpostiţi în judeţul Suceava

> La Moara vor mai sosi încă 20 de cabaline de lângă Kiev, proprietarii nemaiavând cu ce să le hrănească 

> La Rădăuţi, prin mijlocirea Casei lui Patrocle,  au ajuns un leu şi un lup de la grădina zoologică din Zaporojie 

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Suceava asigură asistenţă de specialitate pentru şapte cai aduşi din Ucraina. Directorul executiv dr. Mihai Voloşeniuc spune că două dintre cabaline provin de la un circ de lângă Cerăauţi, iar celelalte sunt animale de rasă crescute în herghelii. Deja animalele sunt carantinate în adăposturi autorizate, unde li se vor face analizele de rigoare, iar după 21 de zile pot pleca înspre destinaţia finală. „Avem 7 cai din Ucraina, puşi sub carantină în două locaţii. Doi dintre cai provin de la un circ, iar ceilalţi sunt de valoare, crescuţi în herghelii. Noi îi punem sub carantină, îi ţinem 21 de zile, facem toate analizele, iar dacă sunt în ordine, pot pleca mai departe De asemenea, mai nou, la grădina zoologică, avem un leu şi un lup” spune dr. Voloşeniuc. Implicată în acţiune este clinica veterinară Med Equivet din Moara, care, deocamdată, se ocupă de cei doi cai de circ şi de alţi doi ai unei proprietare de lângă Kiev. „Proprietara a venit cu bartoleta cu doi cai şi intenţionează a mai aduce încă 20. Două fete ale sale au rămas în Kiev, unde lucrurile se complică, iar pentru că nu mai au hrană pentru animale, urmează să le transporte tot aici” precizează  dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, menţionând că la Moara capacitatea disponibilă este pentru 30 de cabaline. În ajutor a venit şi Equestrian Dream Mitocu Dragomirnei, care a preluat şi adăposteşte 3 cai din Odessa, care au intrat în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa. Graniţa cu Ucraina a fost trecută şi de un transport cu două animale sălbatice, respectiv cu un leu şi un lup. Acestea au ca origine grădina zoologică din Zaporojie, oraş grav afectat de bombardamentele armatei ruse. Ambele animale, aduse prin mijlocirea Asociaţiei Casa lui Patrocle, sunt adăpostite la grădina zoologică a municipiului Rădăuţi. După perioada de carantină se va stabili, de asemenea, destinaţia finală a acestora.