06 martie 2025


Reabilitarea sistemului de transport și distribuire a energiei termice, dificil de cofinanţat din bugetul Sucevei

>   „Gândim şi stabilim cum să promovăm acest proiect” arată primarul Vasile Rîmbu, menţionând că participarea Primăriei cu 116 milioane de lei ar afecta alte proiecte din portofoliu

>  „Cofinanţarea ar putea proveni printr-un împrumut BERD, în continuare lucrându-se pentru reluarea licitaţiei” spune Dan Dura, directorul Direcţiei Generale Proiecte Europene

 > „O bună parte a reţelelor primare şi a celor secundare, precum şi a instalaţiilor din punctele termice sunt în funcţiune de peste 40 de ani, iar acum necesită intervenţii de urgenţă

Proiectul „Reabilitarea sistemului de transport și distribuire  a energiei termice în municipiul Suceava”, cu licitaţia anulată în ianuarie 2025, nu este abandonat, ci pus în dificultate de valoarea mare a finanţării care trebuie suportată de bugetul local. „Desigur, este foarte importantă termoficarea, însă vorbim de o anumită prioritizare. Asta nu înseamnă că renunţăm la acest proiect. Dar cofinanţarea este extraordinar de <solidă> şi ar însemna să afectăm toate proiectele în derulare sau cele care sunt de maximă urgenţă. 

Nu că termoficarea nu ar fi de maximă urgenţă. A avut loc o licitaţie şi, din păcate, ofertantul a venit cu o valoare mult mai mare decât preţul de pornire. Orice sacrificii au făcut alţii, eu nu le-am asimilat, pentru că sunt purtătoare de risc. Era vorba despre o primă etapă acolo, avem în vedere tot oraşul, însă gândim şi stabilim cum să promovăm acest proiect” a subliniat Vasile Rîmbu. Dan Dura, directorul Direcţiei Generale Proiecte Europene a informat că partea de participare financiară la proiect a Primăriei este de 116 milioane de lei, „adică o valoarea foarte mare”. Asigurarea cofinanţării ar putea să se facă inclusiv printr-un împrumut BERD, în continuare lucrându-se la documentaţia pentru reluarea licitaţiei. „Noi am întreprins nişte demersuri şi la nivelul Proiectului <100 de oraşe neutre climatic>, vizavi de cofinanţare, să reuşim să obţinem un împrumut chiar de la BERD. Dar, pentru reluarea licitaţiei, în paralel am trimis din nou, la ANAF, pentru verificare, documentaţia cu modificare. ANAF ne-a trimis o listă de remedieri, cu ce trebuie făcut acolo, în documentaţie. Intervenim la acestea şi va fi publicată, în funcţie de cum se soluţionează observaţiile.

Între timp, lucrăm, în continuare, la documentaţia pentru atribuirea contractului de lucrări” a clarificat Dan Dura. În luna februarie 2024, primarul Ion Lungu parafa, împreună cu Sebastian Burduja, ministrul Energiei, contractul de finanţare a Proiectului „Reabilitarea sistemului de transport şi distribuire a energiei termice în municipiul Suceava”. Valoarea totală a mega-proiectului este de 362,290 de milioane lei (aproximativ 72,81 de milioane euro), Suceava remarcându-se ca având „primul contract semnat la nivel național pe componenta de termoficare”. 
Ulterior, adică în septembrie 2024, o singură ofertă a fost depusă pentru adjudecarea proiectării şi executării lucrărilor aferente Proiectului „Reabilitarea sistemului de transport și distribuire a energiei termice în municipiul Suceava. Ofertantul a fost asocierea dintre firmele Elsaco Electronic Botoșani (lider), SICOR București și Conest Iași. 
În prima etapă, valoarea estimată a contractului pentru intervenţiile scoase la licitaţie fusese stabilită la 262,190 de milioane de lei, respectiv la aproximativ 52,754 de milioane de euro, inclusiv TVA. Durata  contractului s-a stabilit la 29 luni, dintre care 5 luni pentru proiectare, iar 24 luni pentru executarea efectivă a lucrărilor. Reabilitate trebuiau a fi 19,45 km de reţele termice primare, prin înlocuirea conductelor uzate cu altele noi, preizolate, intervenţii fiind făcute şi la căminele de termoficare. Conform contractului, la 8 puncte termice vor fi modernizate echipamentele şi instalaţiile, precum şi clădirile în care acestea funcţionează. Nu în cele din urmă, reabilitării vor supuse 51,79 km de reţele termice secundare, aferente punctelor termice, prin înlocuirea conductelor din circuitele de încălzire şi a celor de apă caldă de consum. Proiectul „Reabilitarea sistemului de transport şi  distribuire a energiei termice în municipiul Suceava” a fost aprobat pe Fondul de modernizare, Programul Cheie 5, Domeniul de investiții 5.3 „Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare”. Necesitatea executării urgente a unor lucrări de reabilitare a apărut ca urmare a faptului că „o bună parte a reţelelor primare şi a celor secundare, precum şi a instalaţiilor din punctele termice au o vechime de peste 40 de ani.