Noua administraţie suceveană renunţă la parcarea supraetajată din spatele Primăriei reşedinţă de judeţ
> La
o „adresabilitate” mică, construirea acesteia
ar fi însemnat cheltuieli „supradimensionate”, un singur loc de parcare
„costând 26.000 de euro”, susţine conducerea executivului local
Parcareasupraetajată de pe strada „Ştefan Tomşa”, din apropierea sediului Primăriei Suceava, nu va mai fi construită. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă, de presă, viceprimarul Dan Ioan Cuşnir motivând demersul prin posibila „adresabilitatea scăzută”. „Din punctul nostru de vedere, cheltuiam câteva milioane de euro pentru o parcare supraterană supradimensionată ca şi costuri, cât şi cu adresabilitate minimă.
Deocamdată, pe strada <Ştefan Tomşa> va rămâne parcare la nivel şi la sol, iar sumele destinate acelei parcări vor avea o utilitate cu adresabilitate lărgită” a punctat viceprimarul dan Ioan Cuşnir. La rându-i, primarul Vasile Rîmbu, a ţinut să arate că lucrările ar fi costat 40 de milioane de lei, dintre care 25 de milioane de lei dintr-un credit bancar, iar 15 milioane de lei din bugetul municipiului. Edilul-şef a opinat că ar fi mai bine ca banii să fie cheltuiţi pentru amenajarea parcării de la Sala Polivalentă, care este prioritară. „Parcarea de pe strada <Ştefan Tomşa>, cu 304 de locuri, la o valoare de 40 de milioane de lei, un loc de parcarea ar fi costat 26.000 de euro” a subliniat primarul Vasile Rîmbu, „menţionân că „soluţia este parcare la sol”.
Reamintim că, în iulie 2014, Ion Lungu, primarul de la cea vreme, informa că se lucra la documentaţia pentru procedura de lansare a licitaţiei pentru proiectare. Conform temei de proiectare şi studiului de fezabilitate, parcarea supraterană urma a avea 5 niveluri, asigurând 307 de locuri de parcare pentru autoturisme, cât şi o terasă circulabilă. Valoarea totală estimată a investiției era de 39,89 de milioane de lei, cu termen de realizare de 24 luni. Obiectivul prevedea dotări cu 54 de stații de încărcare pentru mașinile hibride şi electrice, dar şi un spațiu pentru parcarea bicicletelor. De asemenea prevăzute, erau montarea de camere de supraveghere video şi amenajarea de platforme betonate pentru colectarea deșeurilor. Terasa trebuia destinată activităților în aer liber și prevăzută cu bănci, aparate de sport, locuri de joacă și spații plantate cu gazon, arbuști și plante ornamentale. Pe fațada clădirii ar fi fost amplasate elemente decorative şi plante ornamentale care să încadrează în planul urbanistic zonal și cu arhitectura construcțiilor adiacente. În zonă, 59 de garaje au fost expropriate şi dărâmate, pentru terenurile proprietate privată în suprafață de 4.512 mp plătindu-se despăgubiri de 1,27 de milioane de lei, adică aproximativ 258.000 de euro.