17 martie 2025

 Potrivit proiectului supus dezbaterii deliberativului

Peste 52 la sută din bugetul judeţului Suceava ia calea dezvoltării

 >   Finanţate vor fi investiţii „care vor contribui la dezvoltarea economică a judeţului”, prioritate având lucrările de pe drumurile judeţene, cu un total de 310,376 de milioane de lei, susţine Gherghe Şoldan, preşedintele Consiliului Judeţean

Proiectele bugetului propriu al judeţului Suceava şi unităţilor subordonate Consiliului Judeţean, pentru anul 2025, vor fi suspus dezbaterii plenului executivului judeţean, în şedinţa ordinară de pe 21 martie. Potrivit referatului de aprobare semnat de Gherghe Şoldan, preşedintele CJ, veniturile sunt estimate la 762,732 de milioane de lei, ţinând cont de sumele comunicate de AJFP Suceava, finanţările PNDL, PNI şi PNRR, finanţările de la bugetul naţional şi cele de la Uniunea Europeană destinate implementării proiectelor, de sumele pentru achitarea drepturilor persoanelor cu handicap, cât şi de „justa estimare a veniturilor proprii”. Potrivit sursei citate, în urma analizării solicitărilor ordonatorilor terţiari de credite, necesarului aparatului propriu al CJ şi luând în calcul excedentul de la sfârşitul anului trecut, cheltuielile propuse pentru anul 2025 se ridică la 802,821 de milioane de lei, secţiunii de dezvoltare revenindu-i 52,30% din total, adică 419,855 de milioane de lei. În 2025 vor fi finanţate investiţii „care vor contribui la dezvoltarea economică a judeţului”, prioritate având lucrările de pe drumurile judeţene, în acest sens fiind prevăzut un total de 310,376 de milioane de lei. La fundamentarea bugetului s-au avut în vedere proiectele cu fonduri externe nerambursabile aferente cadrelor financiare 2014-2020, 2021-2027, dar şi proiectelor finanţate prin PNRR. 
În secţiunea de dezvoltare se regăsesc investiţiile derulate atât la nivelul CJ, cât şi prin unităţile subordonate, între acestea finalizarea Punctului de operare aero-medicală de la Câmpulung Moldovenesc; instalarea noului sistem ILS de la Aeroportul „Ştefan cel Mare”; asigurarea utilităţilor în cadrul reabilitării la Palatului Administrativ; finalizarea Punctului de belvedere de pe Rarău şi reabilitarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică. Printre altele, de finanţare vor beneficia alimentarea cu apă şi canalizarea de la Parcul Industrial nr. 1 „Bucovina”; modernizările, extinderea şi terminalul cargo de la Aeroportul „Ştefan cel Mare”; înfiinţarea compartimentului de terapie cu radioizotopi a cancerului de tiroidă şi de prostată; planurile urbanistice zonale aferente centrului salin de terapie şi relaxare de la Cacica şi aqua park de la Slatina; documentaţiile pentru poarta de intrare în judeţ, la Drăguşeni, şi punctul de belvedere şi parcarea de pe Drumul Talienilor; investiţiile şi dotările de la DGASPC, precum şi lucrările consolidare de la Cetatea de Scaun a Sucevei. Finanţările nerambursabile pentru proiecte de educaţie civică, acţiuni culturale, tineret şi asistenţă socială sunt de 3,55 de milioane de lei, iar în urma solicitărilor sportul va fi susţinut cu 200.000 de lei. Pentru personalul neclerical este prevăzută suma de 2 milioane de lei, în timp ce activităţile de natură non-economică ale Regiei Autonome „Aeroportul” Suceava vor putea primi 7 milioane de lei. De asemenea, pe partea de cheltuieli, înscris a fost şi Fondul de rezervă bugetară de 10 milioane de lei.