21 noiembrie 2024

 Prin alinierea la standardele UE

Remunerare echitabilă a medicilor veterinari de liberă practică suceveni

 > Tariful pentru vaccinarea antirabică a crescut de la 7,4 lei de animal la 25 lei de animal, iar în cazul tuberculinării bovinelor majorarea este de la 15,6 lei de animal la 40 de lei de animal

Tarifele sanitare veterinare au fost actualizate, informează Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, potrivit căreia, măsura garantează remunerarea echitabilă a medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți. În acest mod este susținută „participarea acestora în acțiunile aferente Planului strategic, cât şi la cele de monitorizare și control”, în cauză fiind Ordinul ANSVSA nr. 171 din 23 octombrie 2024, care are ca obiective inclusiv alinierea la standardele europene şi acordarea de sprijin financiar pentru acțiuni veterinare desfășurate în exploatațiile comerciale. Totodată, foarte important, ordinul include „acțiuni de imobilizare - cu administrarea substanțelor adecvate - a animalelor care amenință viața și siguranța oamenilor”. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al DSVSA Suceava precizează că noile prevederi aduc îmbunătățiri siguranței alimentare și sănătății publice, oportunităţi în accesarea finanțării europene pentru proiectele de prevenire și monitorizare a bolilor animalelor, cât şi o „colaborare consolidată cu partenerii europeni, pentru eficienta gestionare a sănătății animalelor”. Ca exemple de actualizare, tariful pentru vaccinarea antirabică a crescut de la 7,4 lei de animal la 25 lei de animal, iar în cazul tuberculinării bovinelor creşterea este de la 15,6 lei de animal la 40 de lei de animal. Pentru recoltarea de sânge de la animalele mari, tariful a fost majorat de la 9 lei la 21 de lei pentru fiecare exemplar, iar manopera, în cadrul acțiunilor de identificare a bovinelor, tariful creşte de la 20 de lei la 40 de lei de animal. Pe de altă parte, în funcţie de numărul de animale, pentru inspectia în exploataţie, tariful este mărit de la 26 de lei la 44 de lei, putând ajunge la 165 lei.
„Acest ordin reprezintă un pas important pentru consolidarea măsurilor de siguranță sanitar-veterinare, protejarea sănătății publice și asigurarea bunăstării animalelor, aducând România mai aproape de standardele europene de siguranță alimentară și protecție a mediului” a declarat dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În principal, Ordinul ANSVSA nr. 171 din 23 octombrie 2024 aprobă procedura privind verificarea și decontarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor animalelor, al celor transmisibile de la animale la om, protejarea animalelor și mediului, dar şi de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor.