03 noiembrie 2024

Administratorul public Irina Vasilciuc:

Niciunul dintre contractele de servicii şi lucrări pe care municipiul Suceava le are în derulare nu va fi anulat

> Proiectele cu finanţare europeană sunt „prioritate de grad zero”, iar cu toate că necesarul pentru plata datoriilor este de 70 de milioane de lei, „acest lucru nu trebuie privit la modul extrem de apocaliptic”

> „Fiecare ban public va fi folosit cu chibzuinţă”, facturile agenţilor economici vor fi onorate în ordine, achitate vor fi salariile personalului şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi, iar utilităţile vor fi plătite

Irina Vasilciuc, administratorul public al municipiului Suceava a evidenţiat, într-o conferinţă de presă, că după trei trimestre ale anului 2024, la secţiunea de dezvoltare, bugetul este „slab realizat”, adică în proporţie de doar 12%. Explicaţia execuţiei nesatisfăcătoare poate fi pusă incuisv pe seama faptului că principalele proiecte prinse în bugetul din acest an, „cu valori mari şi impact în dezvoltarea municipiului”, sunt în „faza de achiziţie”. Unul dintre acestea, este cel în valoare de 72 de milioane de euro, de reabilitare a sistemului de transport şi distribuire a energiei termice, etapa I, la care se adaugă proiectul de 12 milioane de euro al parcului fotovoltaic din Lunca Sucevei. „Aceste două proiecte, care au volume foarte mari, atât de venituri, dar şi de cheltuieli, nu au început încă, fiind în faza de achiziţie. Ca atare nu puteam avea aşteptări în privinţa încasărilor de la finanţatori - contractele fiind semnate - şi nici plăţi către constructori. Aşteptarea, pentru lucrări este undeva pe la începutul anului viitor”,  a reliefat Vasilciuc.    

„Cu toată răspunderea”, administratorul public a asigurat că „niciunul dintre contractele de servicii şi lucrări pe care municipiul Suceava le are în derulare nu va fi anulat”, cu excepţia, evident, a celor  din „motive care nu ne vor aparţine”.         

„Bugetul municipiului Suceava are nişte restanţe destul de mari la încasarea debitelor, ceea ce condus la a nu avea plăţi realizate la termen, deci întârziate. Dar nu trebuie să privim acest lucru la modul extrem de apocaliptic, pentru că încercăm să ieşim din această situaţie prin mijloacele prin care le avem la îndemână. Legislaţia cu privire la agenţii economici care au un parteneriat, contracte de servicii sau de lucrări cu administraţiile locale ne permite nouă să facem un agrement cu aceştia, astfel încât până la data de 31 decembrie 2024 să nu înregistrăm plăţi restante. Vom discuta cu fiecare agent economic în parte, pentru a-l asigura că ne vom face datoria de a plăti aceşti bani, însă după principiile legii, cu reevaluări ale graficelor de execuţie şi de plăţi” a declarat Vasilciuc, subliniind că aceast în „ideea parteneriatului loial”, astfel încât obligaţiile către aceştia să fie cât mai mici, iar în 2025 municipiul Suceava să nu fie penalizat la repartizarea sumelor de la bugetul de stat.     

Conform Irinei Vasilciuc, în viziunea noii administraţii, proiectele cu finanţare europeană sunt „prioritate de grad zero”, atât sub „presiunea” legislaţiei, dar şi din perspectiva executivului, ca ordonator de credite. „Ne dorim să facem toate lucrurile pe care, prin aprobările obţinute Primăria şi le-a propus, iar aceasta însemnă că ne trebuie bani. Întâi implementăm proiectele cu finanţare europeană, care sunt costisitoare, din motiv că au intervenit foarte multe contribuţii neeligibile. Iar dacă va fi cazul, am putea avea iniţiativa de a contracta împrumuturi în diferite forme, ca să nu anulăm obiectivele respective, în parcursul lor”, a punctat administratorul public. Irina Vasilciuc a arătat că, în vederea achitării datoriilor, la bugetul Primăriei municipiului Suceava ar trebui „să intre”  70 de milioane de lei, punctând că, de asemenea, în acest context „fiecare ban public va fi folosit cu chibzuinţă”. Astfel, în baza unui grafic, către agenţii economici urmează a fi onorate, în ordine, „în funcţie de ritmul încasărilor”, cele mai vechi facturi înregistrate. „Toţi oamenii trebuie să-şi primească salariile, inclusiv asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. Trebuie să plătim curentul electric şi celelalte utilităţi, adică să asigurăm funcţionarea sistemului public” a explicat Irina Vasilciuc, administrator public al municipiului Suceava.