10 noiembrie 2024

 

La DSVSA

Grevă de avertisment pentru alinierea salariilor de bază ale sanitar veterinarilor la nivelul celor ale colegilor din structura Ministerului Agriculturii

 > Potrivit viceliderului de sindicat, Lucian Ciobanu, în sistem „situaţia este gravă”, personalul fiind decis să protesteze, în continuare, „faţă de lipsa de interes a Guvernului şi coaliţiei de guvernare în rezolvarea acestei inechităţi”

> Tinerii specialişti, cu copii, câştigă sub 4.500 de lei pe lună, din care îşi plătesc şi naveta, motiv care i-ar  forţa să ia calea muncii în străinătate, spune Luana Lungu, preşedintele sindicatului de la Direcţia Sanitară Veterinară

Vineri, membrii Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava, de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au întrerupt activitatea timp de 2 ore, organizând, începând de la 10.00, o grevă de avertisment. Aceasta survine grevei japoneză din precedentele două zilele, medicii veterinari şi personalul DSVSA solicitând majorarea salariului de bază până la nivelul celui aplicat în prezent structurilor din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Solicitarea este făcută ţinând cont de importanţa pe care serviciile publice sanitare veterinare o au la nivelul fiecărei comunităţi locale, cererea de majorare fiind fundamentată, la fel, şi prin implicarea personalului în verificarea şi atestare a realităţii din teren la acordarea sprijinului financiar european din agricultură, „cu impact asupra industriei alimentare”. „La nivelul instituţiilor din sistemul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situaţia este gravă, iar personalul acestuia este decis să protesteze faţă de lipsa de interes a Guvernului şi coaliţiei de guvernare în rezolvarea acestei inechităţi” arată dr. Lucian Ciobanu, vicepreşedintele Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava afiliat la Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România şi CNS Cartel Alfa, apreciind că alinierea salariilor de bază, angajaţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru siguranţa Naţională Veterinară, reprezintă „măsură firească şi echitabilă”. În caz că vocea nu li se va face auzită, sindicaliştii vor continua seria manifestărilor de protest cu pichetarea, pe 11 noiembrie, a sediilor partidelor din arcul de guvernare şi blocarea, pe 14 noiembrie, pe durata a 24 de ore, a activităţii de la nivelul unităţilor din industria alimentară, cât şi din frontieră. „În funcţie de perceperea de către decidenţi”, într-o etapa a doua, pe 20 noiembrie, organizat va fi un protest la sediul Guvernului, în Piaţa Victoriei, urmat de „proteste generalizate, cu blocarea activităţilor specifice”.


 „Toate acestea pentru ne face auziţi şi a putea determina decidenţii aflaţi la conducerea Guvernului să asculte şi să facă demersuri pentru rezolvarea acestei situaţii apreciată de neacceptat” a declarat dr. Lucian Ciobanu, vicepreşedintele  Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava. De majorarea de până la nivelul salariului de bază din structurile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ar putea beneficia 4.500 de persoane angajate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară.  În cadrul ANSVSA, un consilie superior gradaţia 5 are un salariu de bază de maximum 10.603 de lei, în timp ce la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură acesta este de 14.130 de lei, iar la Agenţia Naţională pentru Zootehnie ajunge la 13.519 de lei. Luana Lungu, preşedintele Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava, spune că toate acestea în condiţiile în care în cadrul DSVSA, „poate că munca şi răspunderea sunt mai mari”. „Gestionăm, prin munca noastră, inclusiv fondurile europene, practic controlând situaţia din teren şi pregătind documentele pentru acordarea subvenţiilor către fermieri, şi nu doar pe cele în zootehnie” a subliniat Luana Lungu, menţionând că tinerii funcţionari specialişti, cu copii, i-au în mână până la 4.500 de lei pe lună, din care îşi plătesc şi contravaloarea navetei, motiv care i-ar putea determina să ia calea muncii în străinătate.