10 noiembrie 2024

 În contextul digitalizării,

Provocări şi riscuri potenţial generatoare de dezechilibre

 >Acestea ar putea cauza „accidente şi îmbolnăviri”, angajatorii fiind „obligaţi să identifice soluţii adecvate pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă”

> „Este esențial ca toată lumea să colaboreze pentru a preveni riscurile de la locurile de muncă legate de digitalizare” declară Romeo Butnariu, şeful ITM

În 2024, campania din cadrul Săptămânii europene în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-a concentrat pe tematica „Locuri de muncă sigure şi sănătoase în era digitală”. Anuală fiind, campania pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase se desfăşoară sub egida Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, Suceava fiind printre cele patru judeţe alese de Inspecţia Muncii în care s-au prezentat lucrări ştiinţifice şi au avut loc dezbateri cu specific.  Seminarul desfăşurat în oraşul Frasin a fost organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare. 
Manifestarea a fost onorată de către angajatori din judeţ, specialişti în SSM, mass-media, precum şi de inspectori ai Inspecţiei Muncii şi ai inspectoratelor teritoriale din Bacău, Bistriţa–Năsăud, Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Vaslui şi Suceava. 
Pe lângă faptul că s-a adresat lucrătorilor și întreprinderilor, campania s-a axat pe sensibilizarea factorii decizionali în elaborarea politicilor naționale și europene, a legislației şi strategiilor, dar şi pe acțiunile din domeniu. Lucrările prezentate de către inspectorii de muncă au adus în atenția asistenţei noutăți, soluții și exemple de bună practică privind activitatea de securitate și sănătate în muncă, în contextul digitalizării. Astfel, s-a evidenţiat că digitalizarea transformă sistemul clasic, generând noi provocări şi riscuri potenţial generatoare de dezechilibre, având ca „repercusiuni accidente şi îmbolnăviri ale lucrătorilor”. În aceste condiţii, angajatorii sunt „obligaţi să identifice soluţii adecvate pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă”. În același timp, acestora le revine responsabilitatea legală de a se asigura că riscurile la locul de muncă sunt evaluate și controlate în mod corespunzător, cu „o bună informare și instruire a lucrătorilor”. „Este esențial ca toată lumea să colaboreze pentru a preveni riscurile de la locurile de muncă legate de digitalizare. Colaborarea între angajatori, cadrele de conducere și lucrători creează o înțelegere comună a problemei și duce la îmbunătățiri de durată” se apreciază în comunicatul de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, semnat de inspectorul-şef Romeo Butnariu.