În lipsa scrisorii-cadru a Ministerului
de Finanţe
Bugetul Sucevei pe anul 2025 nu
este nici măcar „creionat”
> „Ne propunem să fim foarte
realişti atunci când determinăm veniturile” spune primarul Vasile Rîmbu, menţionând
că o prezentare „analitică” va fi făcută la „construirea” bugetului Sucevei
pentru anul 2025
> Acesta a criticat bugetele „mărite
artificial”, subliniind că „defazarea” veniturilor în raport cu cheltuielile au
condus datorii de 67 de milioane de lei
> În schimb, fostul şef al municipalităţii, Ion Lungu, spunea că ştie primari cu execuţie
bugetară de 100%, dar „care au făcut mai nimic pentru localităţile lor”
Bugetul pentru anul 2025 „nu este nici măcar creionat”, informează Irina Vasilciuc, administratorul public al municipiului Suceava, menţionând că, până la acest moment, nu a fost transmisă scrisoarea-cadru a Ministerului de Finanţelor Publice, documentul care oferă „indicatorii de bază a unui buget”. Administratorul public iterează că, aşa cum imperativ prevede şi legislaţia cu specific, pe primul plan rămâne secţiunea de funcţionare a bugetului, atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli. Aceasta este partea bugetului care asigură atât cheltuielile de personal, cât şi plata bunurilor, serviciilor şi utilităţilor necesare bunei desfăşurări a activităţii autorităţilor locale. „Desigur, ne-am făcut o părere la modul în care trebuie să arate bugetul. Mai întâi vom asigura funcţionarea, nu o vom periclita, ca să nu ne blocăm. Dacă îşi poate imagina cineva că vom lăsa vreun salariat fără salariu, asta nu se va întâmpla. Însă, vom adopta o gândire, astfel ca toţi salariaţii din Primăria municipiului Suceava să-şi merite salariul. (…) Totodată, nu vom lăsa oraşul pe întuneric şi nici cetăţenii fără căldură. Nu vom bloca iluminatul public, curăţenia în parcuri şi nici repararea străzilor” a reliefat Irina Vasilciuc.
Săptămâna trecută, în şedinţa de îndată a Consiliului Local, primarul Vasile Rîmbu remarca, după trei trimestre trecute ale anului, o execuţie foarte scăzută a veniturilor bugetului, fapt care ar fi condus la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor. „Veniturile sunt determinante pentru ceea ce îşi propune o entitate, în realizarea obiectivelor asumate. Ne confruntăm cu o supraestimare a acestora, în scopul de a angaja cheltuieli fără de acoperire din încasări. Este vorba şi despre încărcarea cu prevederi la capitolul cheltuieli, pe diverse obiective, ştiindu-se, de la bun început, că veniturile sunt de o altă dimensiune. Aceasta pentru că dă bine şi calmează nişte spirite” a subliniat Rîmbu, menţionând că o prezentare „analitică” va fi făcută la „construirea”, de către noua echipă de la conducerea Primăriei, a bugetului Sucevei pentru anul 2025.
Noul edil-şef şef a ţinut să precizeze că nu este adeptul „bugetelor mărite artificial”, care, drept dovadă, în 2024, au dus la înregistrarea de plăţi restante de circa 67 de milioane de lei. „Noi ne propunem să fim foarte realişti atunci când determinăm veniturile pentru anul 2025. Cu siguranţă, vom lichida aceste datorii, ţinând cont, mai ales, că atunci când se fac alocări de la Guvern administraţiile care înregistrează asemenea restanţe sunt penalizate” a explicat Vasile Rîmbu, primarul municipiului Suceava.Într-unul dintre anii trecuţi, făcând referirea la „dimensionarea” bugetului, fostul edil-şef Ion Lungu spunea că are cunoştinţă despre cazuri de primari cu execuţie bugetară de 100%, dar „care au făcut mai nimic pentru localităţile lor”. „Am văzut oameni fricoşi care au făcut bugete mici, ca să le execute 100%, dar care au avut realizări foarte mici sau înspre deloc” evidenţia, la acel moment, Ion Lungu.