21 noiembrie 2024

 Prin alinierea la standardele UE

Remunerare echitabilă a medicilor veterinari de liberă practică suceveni

 > Tariful pentru vaccinarea antirabică a crescut de la 7,4 lei de animal la 25 lei de animal, iar în cazul tuberculinării bovinelor majorarea este de la 15,6 lei de animal la 40 de lei de animal

Tarifele sanitare veterinare au fost actualizate, informează Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, potrivit căreia, măsura garantează remunerarea echitabilă a medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți. În acest mod este susținută „participarea acestora în acțiunile aferente Planului strategic, cât şi la cele de monitorizare și control”, în cauză fiind Ordinul ANSVSA nr. 171 din 23 octombrie 2024, care are ca obiective inclusiv alinierea la standardele europene şi acordarea de sprijin financiar pentru acțiuni veterinare desfășurate în exploatațiile comerciale. Totodată, foarte important, ordinul include „acțiuni de imobilizare - cu administrarea substanțelor adecvate - a animalelor care amenință viața și siguranța oamenilor”. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al DSVSA Suceava precizează că noile prevederi aduc îmbunătățiri siguranței alimentare și sănătății publice, oportunităţi în accesarea finanțării europene pentru proiectele de prevenire și monitorizare a bolilor animalelor, cât şi o „colaborare consolidată cu partenerii europeni, pentru eficienta gestionare a sănătății animalelor”. Ca exemple de actualizare, tariful pentru vaccinarea antirabică a crescut de la 7,4 lei de animal la 25 lei de animal, iar în cazul tuberculinării bovinelor creşterea este de la 15,6 lei de animal la 40 de lei de animal. Pentru recoltarea de sânge de la animalele mari, tariful a fost majorat de la 9 lei la 21 de lei pentru fiecare exemplar, iar manopera, în cadrul acțiunilor de identificare a bovinelor, tariful creşte de la 20 de lei la 40 de lei de animal. Pe de altă parte, în funcţie de numărul de animale, pentru inspectia în exploataţie, tariful este mărit de la 26 de lei la 44 de lei, putând ajunge la 165 lei.
„Acest ordin reprezintă un pas important pentru consolidarea măsurilor de siguranță sanitar-veterinare, protejarea sănătății publice și asigurarea bunăstării animalelor, aducând România mai aproape de standardele europene de siguranță alimentară și protecție a mediului” a declarat dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În principal, Ordinul ANSVSA nr. 171 din 23 octombrie 2024 aprobă procedura privind verificarea și decontarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor animalelor, al celor transmisibile de la animale la om, protejarea animalelor și mediului, dar şi de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor.

 

11 noiembrie 2024

 

În prag de iarnă

Direcţia de Drumuri primeşte 2 milioane de lei pentru păstrarea viabilă a infrastructurii rutiere judeţene

 > „Prioritizarea” intervenţiior din sezonul hibernal  2024-2025 a fost făcută încă din luna  trecută

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava are parte de o infuzie financiară pe final de toamnă şi început de iarnă. Banii au destinaţia acoperirii necesarului de cheltuieli pentru repararea şi întreţinerea drumurilor judeţene, suma fiind alocată suplimentar prin rectificarea bugetului judeţean. Este vorba despre o alocare de 2 milioane de lei, având ca sursă sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Aceasta în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1389 din 2024 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului. Pentru consacrarea transferului, rectificarea bugetului judeţului Suceava va avea pe 13 noiembrie, în şedinţă extraordinară a legislativului judeţean. Pentru „prioritizarea” intervenţiilor din iarna 2024-2025, cu prilejul întrunirii ordinare a consilierilor judeţeni din luna octombrie, votată a fost hotărârea privind încadrarea drumurilor judeţene în grade de viabilitate,. În subordinea Consiliului Judeţean, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri s-a înfiinţat în anul 2005, prin hotărâre a deliberativului judeţean, având ca obiect de activitate administrarea şi exploatarea a  aproximativ 1.140 km de drumuri judeţene.   

 

Firmele sucevene de curăţare a textilelor şi blănurilor, cât şi cele de întreținere corporală, „vizitate” de inspectorii de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a verificat respectarea prevederilor legale la încheierea și executarea contractelor de muncă, dar și a cerințele de securitate și protejare a sănătății lucrătorilor la firmele de spălare și curățare uscată a articolelor textile și din blană, cât şi la unităţile de întreținere corporală. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii  ITM au întreprins 27 de controale, pentru deficiențele constatate fiind „arătate” două avertismente şi dispuse 26 măsuri de remediere a acestora. Printre frecventele abateri sancţionate enumerate sunt neacordarea sporului pentru modificarea repausului săptămânal; neevidențierea timpului de lucru efectiv lucrat; lipsa, la punctul de lucru, a copiilor după contractele individuale; transmiteri eronate în Revisal, precum şi nerepartizarea orelor de muncă după contractele cu timp parțial. În domeniul SSM, inspectorii de muncă suceveni au desfăşurat 31 de controale, iar pe  fondul abaterilor depistate   s-au dat 46 de avertismente, impuse fiind şi măsuri de remediere a acestora. Neregulile descoperite ţin de aceea că instrucțiunile proprii nu erau elaborate conform particularității locurilor de muncă; operatorul care s-a ocupat activitatea de prevenire și protecție nu îndeplinea cerințele de pregătire în SSM; semnalizarea insuficientă pentru securitate și sănătatea în muncă; „împământarea” utilajelor nu a fost periodic verificată, iar precauțiile specifice din fișele de securitate nu erau introduse în instrucțiunile proprii SSM.

 

Judeţul Suceava ocupă locul al treilea în ţară la măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă

> Pe primele două poziţii sunt municipiul Bucureşti şi judeţul Cluj

În primele trei trimestre ale anului 2024, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava a trecut prin măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă 17.376 de persoane. Potrivit statisticii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, între acestea 12.309 provin din mediul rural, iar 5.067 din mediul urban. În total, specialiştii AJOFM au „stimulat” 3.078 de tineri în vârstă sub 25 de ani, precum şi 1.352 cu vârsta cuprinsă între 25 de ani şi 30 de ani. Prin măsuri de stimulare a ocupării au trecut 7.449 de persoane având mai mult de 45 de ani, 2.416 dintre acestea din urmă chiar peste 55 de ani. Obiectul măsurilor de ocupare ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava l-au făcut 7.688 de femei şi 9.688 de bărbaţi. În totalul menţionat, 22 de persoane nu aveau studii, 3.114 au terminat învăţământul primar, iar 5.770 învăţământul gimnazial. Învăţământul profesional, de arte şi meserii fusese urmat anterior de 3.136 de persoane „stimulate”, învăţământul liceal de 4.061 persoane, învăţământul postliceal de 284 de persoane, în timp ce 1.030 sunt absolvenţii de studii universitare. Măsurile desfăşurate prin intermediul AJOFM s-au vizat 11.454 de şomeri neindemnizaţi şi 4.990 de şomeri indemnizaţi. De asemenea, printre cei care au beneficiat de diverse măsuri de stimulare se numără 932 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 71 de persoane cu handicap, 11 persoane de etnie romă şi 79 de refugiaţi sau de beneficiari ai altor măsuri de protecţie internaţional. În conformitate cu datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din punctul de vedere la măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă judeţul Suceava ocupă locul al treilea în ţară, după municipiul Bucureşti cu 32.262 de persoane şi judeţul Cluj cu 32.013 de persoane. 

10 noiembrie 2024


Camera de Comerţ şi Industrie a celebrat excelența și spiritului antreprenorial din județul Suceava

> „Topul firmelor Bucovina 2023”, este „o carte de vizită a succesului şi a performanței în afaceri, cât și o oglindă a realității economice a mediului de business local”

> Trofee și diplome au fost a acordate „societăților  care dau măsura dezvoltării economice a județului”, numărul firmelor care îndeplinesc criteriile „fiind într-o permanentă creştere”

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava a organizat, la finele săptămânii trecute, cea de a 34-a ediție a evenimentului „Gala excelenţei în afaceri 2024-Topul firmelor Bucovina 2023”. Participanţii au fost reprezentaţi ai marilor companii, întreprinderilor mici şi mijlocii, unităţilor financiar-bancare, ai administraţiilor publice judeţeană şi locală, mediului academic, şefi de instituţii publice, parlamentari şi alţi oameni politici. Conform CCI, evenimentul este un prilej de recunoaștere a reușitelor pe care companiile sucevene le-au obținut „în anul în care s-a scurs”.


 Astfel, „Gala devine o sărbătoare a succesului, un loc unde managerii și antreprenorii locali sunt apreciați pentru munca și viziunea lor, transformând evenimentul într-un simbol al excelenței și al spiritului antreprenorial din județul Suceava, care evoluat ca unul dintre cele mai respectate evenimente de business, oferind un cadru ideal pentru networking și consolidarea relațiilor profesionale”. În deschiderea evenimentului, Nicolae Troaşe, preşedintele CCI, a apreciat că „trecem prin vremuri dificile”, făcând, astfel, apel la parlamentarii prezenţi să se aplece mai mult asupra acestor probleme, căutîndu-le soluţionare de natură legislativă. „Vă mulţumesc că, zi de zi, depuneţi eforturi pentru ca lucrurile să funcţioneze aşa cum trebuie. Ţin să vă felicit pentru rezultatele obţinute în anul anterior şi să vă urez succes în continuare” le-a spus Nicolae Troaşe oamenilor de afaceri. 


Gheorghe Şoldan, preşedintele Consiliului Judeţean, a venit cu propunerea materializării unui parteneriat strâns între administraţia judeţeană şi mediul de afaceri. „Vreau să vă felicit pentru ceea ce faceţi dumneavoastră pentru judeţul Suceava, pentru performanţele obţinute în aceşti ani. Sper ca, pe viitor, să stabilim acel necesar canal de comunicare, să fim lângă dumneavoastră, inclusiv parlamentarii, indiferent de apartenenţa politică”  a  arătat Gheorghe Şoldan, menţionând că, „într-un final, mediul de afaceri este motorul judeţului Suceava”.

 Alexandru Moldovan, şeful Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, a iterat că discutat cu antreprenorii pe teme economice şi administrative, dar şi despre predictibilitate, investiţii şi infrastructură rutieră. „Vă felicit pentru rezultatele remarcabile pe care le-aţi obţinut şi sperăm cu toţii că vom avea un an plin de realizări” a punctat Alexandru Moldovan. Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele al PNL, a remarcat că pe fondul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, prioritară este problematică economică, îndemnând la „unitate şi un parterneriat pe termen lung” între sectorul privat şi clasa politică.



 „Sunt un pic îngrijorat pentru anul 2025, de aceea trebuie să fim foarte atenţi şi vigilenţi în ceea ce priveşte mediul de afaceri”, a subliniat Gheorghe Flutur, dorindu-le „succes tuturor”. Prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare Suceava”, a accentuat, la rându-i, că pe lângă stabilitate şi predictibilitate,  mediul de afaceri are nevoie de „mai puţine constrângeri, astfel încât să-şi poată dezvolta potenţialul”. „Felicitări firmelor din Suceava şi din Regiune pentru că, într-adevăr, au reuşit să producă antreprenori de succes pentru toată România” a evidenţiat Mihai Dimian, rectorul USV. 

 > Zeci de firme au fost recompensate pentru „munca și viziunea lor”, dar şi pentru un „parteneriat dinamic şi durabil” cu Camera de Comerţ şi Industrie     

Ca în fiecare an, în cadrul evenimentului, a fost elaborat Catalogul „Topul firmelor Bucovina 2023”, „o carte de vizită a succesului şi a performanței în afaceri, cât și o oglindă a realității economice a mediului de business local”. Potrivit preşedintelui executiv al CCI, Lucian Gheorghiu, indicatorii luaţi în calcul la clasificarea firmelor au fost cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane; eficienţa utilizării capitalului angajat. În cadrul Galei excelenţei în afaceri 2024, Nicolae Troaşe, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie   a înmânat trofee și diplome speciale „societăților dau măsura dezvoltării economice a județului”, numărul firmelor care îndeplinesc criteriile „fiind într-o permanentă creştere”. Astfel, pentru 30 ani de activitate, recompensate au fost Betty Ice; Bucovrad Com; Denis; Games; General Construct; Herald/ Document X; Inter Media; Marelbo Prod-Com; Mărțisorul Com; Masico Exim; Stinor Prod-Com; Symmetrica şi Trecătorul Com. La categoria 25 ani de activitate au primit trofee şi diplome Catyral şi Tudia, iar pentru 20 ani activitate răslătite au fost BG Media; Baxcom; Cid Turism; Eval Com; Gaitano Company; Management Account şi Strugacor. Premii speciale pentru parteneriat dinamic şi durabil cu Camera de Comerţ şi Industrie au ajuns la CECCAR; Accept Software; Autoservice; Confana; Dorna Medical; Ecuator; Raitar şi Romserv. 


Pentru parteneriat cu CCI premiate au fost Aqua Carpatica; Autodel; Banca Transilvania; Banca Comercială Română; Bohemia Construct; Cozonac Bujor; Cramele Cotnari; Darex Auto; Expert Music; Generali România; Groupama România; Killer; Maspex România; Mobila Yasen CMF; Regina Maria - Centrul Medical Unirea; Reko Packaging şi Sidem. Cu acest prilej, Petre a Gherman a prezentat Asociaţia şi publicaţia „Produse locale pentru localnici”. Medierea evenimentului a revenit jurnalistului Marius Cocoş, participanții bucurându-se de o seară specială, marcată, pe lângă „momentele de apreciere și celebrare a succesului în afaceri” şi de un program artistic susținut de Cosmin Natanticu. Ediţia din  2024  a avut drept gazdă Prestige Ballroom Suceava, fiind organizată cu sprijinul sponsorilor Maspex România, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Generali România, Groupama România, Sidem, Cramele Cotnari, Killer, Darex Auto, Cozonac Bujor, Regina Maria-Centrul Medical Bucovina, Expert Music, Bohemia Construct, Mobila Yasen CMF, Reko Packaging şi Aqua Carpatica.  Partenerii media principali au fost Viva FM, Monitorul de Suceava, Crai Nou, NewsBucovina, Bucovina TV, precum și Radio 100.4 FM, Orion FM, Suceava News, Radio Dorna, Radio AS și Suceava Live.

 

La DSVSA

Grevă de avertisment pentru alinierea salariilor de bază ale sanitar veterinarilor la nivelul celor ale colegilor din structura Ministerului Agriculturii

 > Potrivit viceliderului de sindicat, Lucian Ciobanu, în sistem „situaţia este gravă”, personalul fiind decis să protesteze, în continuare, „faţă de lipsa de interes a Guvernului şi coaliţiei de guvernare în rezolvarea acestei inechităţi”

> Tinerii specialişti, cu copii, câştigă sub 4.500 de lei pe lună, din care îşi plătesc şi naveta, motiv care i-ar  forţa să ia calea muncii în străinătate, spune Luana Lungu, preşedintele sindicatului de la Direcţia Sanitară Veterinară

Vineri, membrii Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava, de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au întrerupt activitatea timp de 2 ore, organizând, începând de la 10.00, o grevă de avertisment. Aceasta survine grevei japoneză din precedentele două zilele, medicii veterinari şi personalul DSVSA solicitând majorarea salariului de bază până la nivelul celui aplicat în prezent structurilor din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Solicitarea este făcută ţinând cont de importanţa pe care serviciile publice sanitare veterinare o au la nivelul fiecărei comunităţi locale, cererea de majorare fiind fundamentată, la fel, şi prin implicarea personalului în verificarea şi atestare a realităţii din teren la acordarea sprijinului financiar european din agricultură, „cu impact asupra industriei alimentare”. „La nivelul instituţiilor din sistemul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situaţia este gravă, iar personalul acestuia este decis să protesteze faţă de lipsa de interes a Guvernului şi coaliţiei de guvernare în rezolvarea acestei inechităţi” arată dr. Lucian Ciobanu, vicepreşedintele Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava afiliat la Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România şi CNS Cartel Alfa, apreciind că alinierea salariilor de bază, angajaţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru siguranţa Naţională Veterinară, reprezintă „măsură firească şi echitabilă”. În caz că vocea nu li se va face auzită, sindicaliştii vor continua seria manifestărilor de protest cu pichetarea, pe 11 noiembrie, a sediilor partidelor din arcul de guvernare şi blocarea, pe 14 noiembrie, pe durata a 24 de ore, a activităţii de la nivelul unităţilor din industria alimentară, cât şi din frontieră. „În funcţie de perceperea de către decidenţi”, într-o etapa a doua, pe 20 noiembrie, organizat va fi un protest la sediul Guvernului, în Piaţa Victoriei, urmat de „proteste generalizate, cu blocarea activităţilor specifice”.


 „Toate acestea pentru ne face auziţi şi a putea determina decidenţii aflaţi la conducerea Guvernului să asculte şi să facă demersuri pentru rezolvarea acestei situaţii apreciată de neacceptat” a declarat dr. Lucian Ciobanu, vicepreşedintele  Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava. De majorarea de până la nivelul salariului de bază din structurile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ar putea beneficia 4.500 de persoane angajate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară.  În cadrul ANSVSA, un consilie superior gradaţia 5 are un salariu de bază de maximum 10.603 de lei, în timp ce la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură acesta este de 14.130 de lei, iar la Agenţia Naţională pentru Zootehnie ajunge la 13.519 de lei. Luana Lungu, preşedintele Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava, spune că toate acestea în condiţiile în care în cadrul DSVSA, „poate că munca şi răspunderea sunt mai mari”. „Gestionăm, prin munca noastră, inclusiv fondurile europene, practic controlând situaţia din teren şi pregătind documentele pentru acordarea subvenţiilor către fermieri, şi nu doar pe cele în zootehnie” a subliniat Luana Lungu, menţionând că tinerii funcţionari specialişti, cu copii, i-au în mână până la 4.500 de lei pe lună, din care îşi plătesc şi contravaloarea navetei, motiv care i-ar putea determina să ia calea muncii în străinătate.     

 În contextul digitalizării,

Provocări şi riscuri potenţial generatoare de dezechilibre

 >Acestea ar putea cauza „accidente şi îmbolnăviri”, angajatorii fiind „obligaţi să identifice soluţii adecvate pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă”

> „Este esențial ca toată lumea să colaboreze pentru a preveni riscurile de la locurile de muncă legate de digitalizare” declară Romeo Butnariu, şeful ITM

În 2024, campania din cadrul Săptămânii europene în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-a concentrat pe tematica „Locuri de muncă sigure şi sănătoase în era digitală”. Anuală fiind, campania pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase se desfăşoară sub egida Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, Suceava fiind printre cele patru judeţe alese de Inspecţia Muncii în care s-au prezentat lucrări ştiinţifice şi au avut loc dezbateri cu specific.  Seminarul desfăşurat în oraşul Frasin a fost organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare. 
Manifestarea a fost onorată de către angajatori din judeţ, specialişti în SSM, mass-media, precum şi de inspectori ai Inspecţiei Muncii şi ai inspectoratelor teritoriale din Bacău, Bistriţa–Năsăud, Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Vaslui şi Suceava. 
Pe lângă faptul că s-a adresat lucrătorilor și întreprinderilor, campania s-a axat pe sensibilizarea factorii decizionali în elaborarea politicilor naționale și europene, a legislației şi strategiilor, dar şi pe acțiunile din domeniu. Lucrările prezentate de către inspectorii de muncă au adus în atenția asistenţei noutăți, soluții și exemple de bună practică privind activitatea de securitate și sănătate în muncă, în contextul digitalizării. Astfel, s-a evidenţiat că digitalizarea transformă sistemul clasic, generând noi provocări şi riscuri potenţial generatoare de dezechilibre, având ca „repercusiuni accidente şi îmbolnăviri ale lucrătorilor”. În aceste condiţii, angajatorii sunt „obligaţi să identifice soluţii adecvate pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă”. În același timp, acestora le revine responsabilitatea legală de a se asigura că riscurile la locul de muncă sunt evaluate și controlate în mod corespunzător, cu „o bună informare și instruire a lucrătorilor”. „Este esențial ca toată lumea să colaboreze pentru a preveni riscurile de la locurile de muncă legate de digitalizare. Colaborarea între angajatori, cadrele de conducere și lucrători creează o înțelegere comună a problemei și duce la îmbunătățiri de durată” se apreciază în comunicatul de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, semnat de inspectorul-şef Romeo Butnariu. 

 

07 noiembrie 2024

„În incursiunea spre ţelul (…) de a face Suceava bine”

Noii viceprimari aleşi ai Sucevei sunt social democratul Dan Ioan Cuşnir şi liberalul Daniel Ungurian 

>  Ambii au fost votaţi cu majoritatea de câte 20 de voturi, cei 3 aleşi locali ai AUR ridicându-se de la masa deliberativului şi părăsind sala de şedinţe

> „Vă asigur că vă voi valorifica la maxim potenţialul dumneavoastră” le-a spus primarul Vasile Rîmbu adjuncţilor săi, felicitându-i pentru noua calitate    

Începând de ieri, conducerea executivă a municipiului Suceava  este în echipă completă, Consiliul Local, întrunit în şedinţă extraordinară alegându-i pe cei doi viceprimari. Una dintre propuneri pentru adjuncţii primarului social democrat Vasile Rîmbu a fost făcută de dr. Paul Turcoman (PSD), care l-a nominalizat drept cel dintâi candidat la funcţia de viceprimar pe colegul său de partid, consilierul local Dan Ioan Cuşnir. A doua propunere a venit de la Lucian Harşvoschi, fostul viceprimar al Sucevei, aspirantul la al doilea fotoliu neocupat - susţinut de consilierii PNL şi PMP - fiind liberalul Daniel Ungurian. Votul a fost secret, cu buletine de vot, iar după numărarea voturilor adunate în urnă, fiecare dintre cei doi consilieri candidaţi au obţinut maximul posibil opţiuni favorabile, adică 20. 

Consiliul Local Suceava are, potrivit legii, 23 de membri, dimensionat fiind în funcţie de numărul de locuitori al reşedinţei de judeţ. Însă, cei trei aleşi AUR au optat să nu participe la deliberări, s-au retras de la masa plenului şi au părăsit sala de şedinţe. Totuşi, revenind la votarea finală a hotărârii de Consiliului Local, cea de consacrare a rezultatului, doi dintre aceştia au votat „împotriva”  alegerii viceprimarilor, iar unul s-a abţinut. Preotul Cătălin Axinte, consilier AUR, liderul de grup politic, a motivat că aceasta a fost hotărârea Biroului Politic Naţional al partidului. „Dacă până la 9 iunie în Suceava conduceau comasaţii, prin PNL-PSD, astăzi cu adevărat s-a produs o mare schimbare, la conducere fiind PSD-PNL” a opinat Cătălin Axinte.

La încheierea scrutinului şi validarea acestuia, noii viceprimari au adus mulţumiri colegilor pentru încrederea acordată. Dan Ioan Cuşnir a arătat că îşi va da toată silinţa în luarea celor mai potrivite decizii, astfel încât municipiului „să se schimbe în bine”. „Nu vă pot promite că voi fi un viceprimar perfect, dar promit că voi face tot ce depinde de mine pentru a fi un viceprimar eficient” a reliefat noul viceprimar PSD al Sucevei. 

Al doilea viceprimar ales a recunoscut că pe umerii ambilor adjuncţi ai primarului apasă „o responsabilitate majoră”. „Însă, împreună vom conlucra pentru binele locuitorilor municipiului Suceava” a subliniat liberalul Daniel Ungurean. 

Primarul Vasile Rîmbu i-a felicitat pe cei doi consilieri locali aleşi în funcţia de adjuncţi ai săi şi, „cunoscându-i”, a precizat că se „bucură că sunt cei cu care începe „incursiunea spre ţelul bineştiut, de a face Suceava bine”. „Vă asigur că vă voi valorifica la maxim potenţialul dumneavoastră”, a punctat Vasile Rîmbu. Din comisia de numărare a voturilor şi rezultatului alegerii au viceprimarilor au făcut parte consilierii municipali Anca Gâtlan (PMP), Florin Boghian (PNL), Cristina Sbârnea (USR), Andrei Gheaţă şi Dorin Achiţei de la (PSD). Aleşii locali ai AUR nu şi-au exprimat intenţia de  fi reprezentaţi în comisie.

Presiunea virală scăzând

Restricţiile la circulaţia ovinelor şi caprinelor au fost ridicate

> Judeţul Suceava nu a avut probleme cu pesta micilor rumegătoare, focarele din ţară au fost anihilate, iar exporturile reluate

> Judeţul nostru are un efectiv de circa 230.000 de ovine, peste 50 de fermieri crescând de la 500 până la 1.000 de capete

> Din Suceava ovinele nu sunt exporte direct, acestea fiind livrate cu aviz intrajudeţean către firmele specializate din sudul ţării

Începând de pe 6 noiembrie, restricţiile privind mişcarea ovinelor şi caprinelor între proprietari au fost ridicate, anunţă dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, potrivit căruia Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a luat această  hotărâre pe fondul diminuării „presiunii virale şi al închiderii focarelor de pestă a micilor rumegătoare”. Şeful DSVSA accentuează că, dată fiind evoluţia îngrijorătoare a bolii la nivel naţional, judeţul Suceava nu s-a confruntat cu probleme generate de virusul cu pricina. „Mulţumesc tuturor factorilor, inclusiv asociaţilor de fermieri, care s-au implicat activ. Însă, în continuare trebuie să fim cu garda sus, să dăm dovadă de responsabilitate şi să anunţăm dacă animalele sunt bolnave. În cazul în care le cumpărăm, este foarte bine să nu le introducem în efectiv decât după ce le ţinem separat o anumită perioadă de timp, pentru a vedea dacă sunt sănătoase” a subliniat dr.  Voloşeniuc. Conform acestuia, Suceava nu face export direct de ovine, acestea fiind livrate către firmele specializate din judeţele din sudul ţării. 

„Practic se revine la situaţia anterioară, fără nicio restricţie, mişcarea către alte judeţe făcându-se cu respectarea prevederile legale, respectiv cu certificat sanitar veterinar, formular de mişcare şi cu aviz intrajudeţean de la DSVSA, cu precizarea judeţului de destinaţie” evidenţiază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, menţionând că judeţul nostru are un efectiv de circa 230.000 de ovine, peste 50 de fermieri crescând de la 500 până la 1.000 de capete. La ora actuală, pe teritoriul României, în curs de stingere mai este doar un focar de pestă a micilor rumegătoare, cel din judeţul Timiş.  „Vestea bună este că, fără costuri suplimentare, au fost reluate inclusiv exporturile, făcându-se deja livrări către Iordania. Totodată, pentru Arabia Saudită şi Maroc formalităţile se vor încheia în viitorul cât mai apropiat, intrându-se, astfel, în normalitate”  a explicat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Pesta micilor rumegătoare se manifestă prin tuse, apatie, diaree, dificultăţi în respiraţie, secreţii nazale şi oculare, bot şi nări uscate sau crăpate, cât şi prin febră. Totodată, din cauza leziunilor bucale, animalul nu mai mănâncă, principala cale de transmitere a virusului fiind prin contact direct cu animalele, cât şi prin inhalare.

 

AJPIS Suceava reaminteşte că, în continuare,

Se primesc cereri pentru ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025

> Venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei, iar în cazul persoanelor singure poate depăşi 2.053 de lei

> Pentru pensionari în calcul sunt luate pensiile din august, înaintea achitării celor recalculate şi mărite potrivit noii legi

Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.  Anunţul este făcut de Dan Ionuţ Adomniţei, director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii Suceava, conform căruia acest sprijin este destinat acoperirii costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri. Pentru a beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu poate depăși 2.053 de lei. Şeful AJPIS Suceava reliefează că pensionarii, ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării aplicate de pe 1 septembrie, pot beneficia de sprijinul financiar la încălzirea locuinţei „dacă în luna august aveau venituri sub aceste limite”. Cererea pentru acordarea ajutorului se poate obține de la primăria localității de domiciliu sau de pe site-ul acesteia, primul termen limită expirând pe 15 octombrie 2024. Cereri sunt permite în continuare, însă dreptul la ajutor se stabilește începând cu luna depunerii acesteia, pentru cei care transmit documentele până în ziua de 20 ale lunii respective. Ajutoarele sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială prin agențiile teritoriale, instituții subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Valoarea de referinţă a ajutorului a fost actualizată prin hotărâre de guvern şi nu poate fi mai mică decât 250 de lei pe lună pentru gaze naturale, 500 de lei pentru energie electrică şi 320 de lei pentru combustibili solizi şi petrolieri.

06 noiembrie 2024

 

Prin inventarierea patrimoniului

Primăria caută noi surse de venituri pentru bugetul Sucevei

> Urmărită este clarificarea situaţiei terenurilor, clădirilor şi contractelor, „informaţii care să conducă la idei de dezvoltare”

Dorim să mai căutăm câteva surse de venit, iar pentru aceasta a fost declanşată procedura de inventariere a domeniului public şi domeniului privat ale municipiului Suceava, a anunţat administratorul public Irina Vasilciuc. „Este o himeră să putem că sfârşitul acestuia an va rezolva problema. Dar ne propunem ca atunci când vom fi clarificaţi cu ceea ce înseamnă domeniu public care poate fi folosit pentru a dezvolta servicii sau lucrări publice, ori pentru a face obiective care să deservească cetăţenii, să punem bazele unui parteneriat public-privat real, să începem dialoguri concrete cu agenţii economici. La modul concret ne-o dorim pe viitor, începând cu anul 2025, iar în acest sens trebuie să facem procedura de inventariere, extrem de clarificatoare pentru noi” a declarat administratorul public al municipiului Suceava. Noua echipă de la conducerea administraţiei publice locale intenţionează să clarifice inclusiv situaţia terenurilor şi clădirilor, pentru o valorificare mai eficace a acestora. „Nu ne nemulţumeşte absolut nimic, este procedură pe care trebuie să o facă orice instituţie la fârşitul anului, pentru a şti cum s-au administrat domeniul public şi domeniul privat. Pe noi ne interesează rezultatul acestei inventarieri din perspectiva unei noi echipe de conducere a Primăriei. Să ştim exact despre ce terenuri, clădiri şi contracte dispunem, rezultatul acesta putând să ne ofere nouă informaţiile care să conducă la idei de dezvoltare”a explicat Irina Vasiliuc, administrator public al municipiului Suceava.    

 Inspectorii de muncă au descins la operatorii din „captarea, tratarea și distribuția apei”

> Controalele s-au lăsat cu avertismente şi termene de remediere a neregulilor depistate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a  avut o campanie de verificare a respectării prevederilor privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum şi a cerințelor de securitate și de protejare a sănătății lucrătorilor de la angajatorii din domeniile „captarea, tratarea și distribuția apei”. Vizaţi au fost angajatorii privaţi sau publici,  dar și alţii care dețin stații de epurare a apelor uzate, respectiv cei din industria alimentară, industria chimică, gospodărie comunală locală etc.
Inspectorii de muncă suceveni au făcut 12 controale, pe fondul deficiențele constatate fiind dispuse 15 măsuri de remediere a acestora. Printre nereguli se numără neevidențierea în pontaje a timpului de muncă prestat de salariați, cu indicarea orei de începere şi terminare a lucrului; angajatorul nu păstra o copie a contractului individual de muncă la punctul de lucru; transmiteri eronate în REVISAL; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor de muncă şi înregistrarea cu întârziere a elementelor privind încetarea raportului de muncă. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii ITM au întreprins 15 acţiuni de control. Verificările s-au lăsat cu 28 de avertismente, impuse fiind remedierea neregulilor. Pe această linie, abaterile depistate constau în insuficienta instruirea a lucrătorilor; lipsa semnalizării de securitate; organizarea deficitară a activității de SSM, cât şi lipsa unui inventar al agenţilor chimici.

 O nouă ofertă de investiţii avantajoase în titluri de stat „Tezaur”

> Dobânda este  de până la 7,10%, veniturile obținute din investirea în titluri de stat nefiind neimpozabile

Sucevenii pot investi în titluri de stat „Tezaur” cu maturități de 1, 3 sau 5 ani, respectiv cu dobânzi anuale avantajoase de 5,95%, 6,70%, respectiv 7,10%, informează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava. Potrivit purtătorului de cuvânt Oana Violeta Apetrea, dobânda este anuală şi plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Pot achiziţiona titluri de stat persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani, un investitor având posibilitatea uneia sau  a mai multor subscrieri. Investitorii au şi opţiunea anulării subscrierilor deja efectuate, însă numai în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. De asemenea, acestea sunt transferabile și răscumpărabile în avans. „Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile, fondurile obținute ca urmare a emisiunii de titluri de stat fiind utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice” a precizat Oana Violeta Apetrea, purtător de cuvânt al AJFP. Până pe 5 decembrie 2024, titlurile de stat „Tezaur” pot fi cumpărate on-line, doar de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Serviciul Privat Virtual (SPV). Acestea sunt disponibile şi la sediul Trezoreriei, pe toată durata perioadei de subscriere, adică până pe 6 decembrie. Totodată,
titlurile pot de stat „Tezaur” pot fi procurate şi de la subunitățile ale CN Poșta Română, până pe 5 decembrie, în mediul urban şi până pe  4 decembrie, în mediul rural.

05 noiembrie 2024

 

Joi, din rândul membrilor noului deliberativ

Consiliul Local votează pe cei doi viceprimari ai municipiului Suceava

> Adjuncţii primarului Vasile Rîmbu vor fi aleşi din rândul celor 23 de consilieri, între care 10 ai PSD, 6 ai PNL, 3 ai AUR, 2 ai ADU-USR şi 2 ai ADU-PMP

O nouă şedinţa extraordinară a Consiliului Local a fost convocată pentru mâine, începând cu ora 10.00, pentru alegerea viceprimarilor municipiului Suceava. La propunerea primarului Vasile Rîmbu sau a unor consilieri locali, cei doi viceprimari vor fi aleşi din rândul consilierilor, prin hotărâre a deliberativului, exercitarea votului făcându-se pe bază de buletine de vot, şi nu prin mijloacele electronice disponibile. Potrivit legii, declaraţi aleşi sunt candidaţii care au obţinut votul majorităţii absolute, Consiliul Local, desemnând, tot prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari va exercita cel dintâi calitatea de înlocuitor de drept al primarului. Conform  proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, la deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcţie a viceprimarului participă şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare este propusă. Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consilierului local. În cazul în care mandatul Consiliului Local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înaintea duratei normale de 4 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.  În conformitate cu art. 152 din OUG nr.57 din 2019 a Codului administrativ, viceprimarul este subordonat primarului, iar în situaţiile prevăzute de lege este înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile care revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului.  Pentru constatarea rezultatului votului secret, prin folosirea buletinului de vot constituită, va fi şi o comisie cu atribuţii în acest sens. Consiliul Local al municipiului Suceava are 23 de consilieri, între care 10 ai PSD, 6 ai PNL, 3 ai AUR, 2 ai ADU-USR şi 2 ai ADU-PMP. Din informaţiile pe care le avem, unul dintre viceprimari va fi din partea PSD, iar cel de-al doilea din PNL. 

 

Din bugetul de stat

Municipiul Suceava, sprijinit financiar pentru plata gratuităţilor elevilor şi a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi

> Achitate vor fi şi drepturile copiilor cu cerinţe speciale integraţi în învăţământul de masă, dar şi suplimentul educaţional

În urma rectificării bugetului de stat, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată TVA, în bugetul Sucevei au intrat 6,641 de milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiului. În primul rând, banii vor lua calea gratuităţilor acordate elevilor la transportul public local şi metropolitan de călători. De asemenea, asigurate vor fi plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, cât şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu dizabilităţi. Nu în cele din urmă, finanţate urmează a fi cheltuielile cu bunurile şi serviciile necesare întreţinerii curente în unităţile de învăţământ particular, cât şi în cele confesionale acreditate. Încă 5,130 de milioane de lei, cu care a fost rectificat bugetul municipal, reprezintă sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată TVA „pentru echilibrarea bugetelor locale”. Din aceeaşi sursă, veniturile bugetului au fost suplimentate cu 492.500 de lei, bani cu care vor fi achitate drepturile copiilor cu cerinţe speciale integraţi în învăţământul de masă, dar şi suplimentul educaţional. Veniturile municipiului Suceava s-au majorat inclusiv cu suma de 452.000 de lei, de pe urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii cu efect de seră, „urmare a încasărilor suplimentare la bugetul aprobat”. În consecinţă, concomitent, suplimentate au fost şi prevederile bugetare pentru plata cheltuielile de personal cu medicii din cabinetele de medicină şcolară.                


Firmele de depozitare și comercializare a carburanților auto, sancţionate de inspectorii de muncă

> Descoperite au fost incompleta instruire privind riscurile fumatului și surselor de foc, abateri referitoare la acordarea repausul săptămânal, cât şi la ținerea evidenței timpului de lucru

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat o campanie de verificare a modului de respectare a prevederilor privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, cât și a cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor la firmele de depozitare și comercializare a carburanților auto. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM au făcut 16 controale. În urma acestora şi a deficiențelor descoperite s-au dat 3 amenzi însumând 9.000 de lei, dispuse fiind şi 15 măsuri de remediere a neregulilor. Printre abaterile frecvent constatate se numără nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, cât şi ținerea evidenței timpului de lucru, „fără a fi trecută ora de începere și de sfârșit a programului”. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii ITM au organizat şi întreprins 14 controale. Pe durata verificărilor, abaterile constatate au fost sancţionate cu o amendă de 5.000 lei și 16 avertismente, dispuse fiind inclusiv 20 de măsuri de remediere a acestora. Deficienţele descoperite ţin de purtarea parțială a echipamentului individual de protecție, dar şi de incompleta instruire privind riscurile fumatului și surselor de foc. „Obiectivul principal al campaniei a costat în identificarea și verificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie” a declarat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

04 noiembrie 2024

 

În lipsa scrisorii-cadru a Ministerului de Finanţe

Bugetul Sucevei pe anul 2025 nu este nici măcar „creionat”

> „Ne propunem să fim foarte realişti atunci când determinăm veniturile” spune primarul Vasile Rîmbu, menţionând că o prezentare „analitică” va fi făcută la „construirea” bugetului Sucevei pentru anul 2025

> Acesta a criticat bugetele „mărite artificial”, subliniind că „defazarea” veniturilor în raport cu cheltuielile au condus datorii de 67 de milioane de lei

 > În schimb, fostul şef al municipalităţii, Ion Lungu, spunea că ştie primari cu execuţie bugetară de 100%, dar „care au făcut mai nimic pentru localităţile lor”    


Bugetul pentru anul 2025 „nu este nici măcar creionat”, informează Irina Vasilciuc, administratorul public  al municipiului Suceava, menţionând că, până la acest moment, nu a fost transmisă scrisoarea-cadru a Ministerului de Finanţelor Publice, documentul care oferă „indicatorii de bază a unui buget”. Administratorul public iterează că, aşa cum imperativ prevede şi legislaţia cu specific, pe primul plan rămâne secţiunea de funcţionare a bugetului, atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli. Aceasta este partea bugetului care asigură atât cheltuielile de personal, cât şi plata bunurilor, serviciilor şi utilităţilor necesare bunei desfăşurări a activităţii autorităţilor locale.  „Desigur, ne-am făcut o părere la modul în care trebuie să arate bugetul. Mai întâi vom asigura funcţionarea, nu o vom periclita, ca să nu ne blocăm. Dacă îşi poate imagina cineva că vom lăsa vreun salariat fără salariu, asta nu se va întâmpla. Însă, vom adopta o gândire, astfel ca toţi salariaţii din Primăria municipiului Suceava să-şi merite salariul. (…) Totodată, nu vom lăsa oraşul pe întuneric şi nici cetăţenii fără căldură. Nu vom bloca iluminatul public, curăţenia în parcuri şi nici repararea străzilor” a  reliefat Irina Vasilciuc. 

Săptămâna trecută, în şedinţa de îndată a Consiliului Local, primarul Vasile Rîmbu remarca, după trei trimestre trecute ale anului, o execuţie foarte scăzută a veniturilor bugetului, fapt care ar fi condus la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor. „Veniturile sunt determinante pentru ceea ce îşi propune o entitate, în realizarea obiectivelor asumate. Ne confruntăm cu o supraestimare a acestora, în scopul de a angaja cheltuieli fără de acoperire din încasări. Este vorba şi despre încărcarea cu prevederi la capitolul cheltuieli, pe diverse obiective, ştiindu-se, de la bun început, că veniturile sunt de o altă dimensiune. Aceasta pentru că dă bine şi calmează nişte spirite” a subliniat Rîmbu, menţionând că o prezentare „analitică” va fi făcută la „construirea”, de către noua echipă de la conducerea Primăriei, a bugetului Sucevei pentru anul 2025. 


Noul edil-şef şef a ţinut să precizeze că nu este adeptul „bugetelor mărite artificial”,  care, drept dovadă, în 2024, au dus la înregistrarea de plăţi restante de circa 67 de milioane de lei. „Noi ne propunem să fim foarte realişti atunci când determinăm veniturile pentru anul 2025. Cu siguranţă, vom lichida aceste datorii, ţinând cont, mai ales, că atunci când se fac alocări de la Guvern administraţiile care înregistrează asemenea restanţe sunt penalizate” a explicat Vasile Rîmbu, primarul municipiului Suceava.Într-unul dintre anii trecuţi, făcând referirea la „dimensionarea” bugetului, fostul edil-şef Ion Lungu spunea că are cunoştinţă despre cazuri de primari cu execuţie bugetară de 100%, dar „care au făcut mai nimic pentru localităţile lor”. „Am văzut oameni fricoşi care au făcut bugete mici, ca să le execute 100%, dar care au avut realizări foarte mici sau înspre deloc” evidenţia, la acel moment, Ion Lungu.

 Administraţia PSD a municipiului Suceava ar putea păstra neschimbat nivelul taxelor şi impozitelor locale

> „Am avut chiar şi propuneri de reduceri de taxe” a declarat administratorul public Irina Vasilciuc, precizând că s-au făcut comparaţii cu alte primării, iar concluziile vor fi înaintate primarului Vasile Rîmbu 

> Aplicarea unei cote mărite de impozitare nu ar duce neapărat la o creştere a încasărilor, deoarece „există mecanismul prin care valoarea impozabilă se poate micşora prin procedura de evaluare sau reevaluare”

Odată cu instalarea noii administraţii a municipiului Suceava, specialiştii din cadrul executivului s-au axat pe demersurile de fundamentare a proiectului de hotărâre privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2025, administratorul public Irina Vasilciuc exprimându-şi nedumerirea că demersul nu a făcut deja obiectul preocupărilor predecesorilor. „Am pornit discuţia pe marginea elaborării proiectului de hotărâre de Consiliu Local privind impozitele şi taxele locale, şi nu ascund faptul că am fost mirată că nu a fost întocmit încă. Ca atare, a devenit şi acesta un dead-line. Am stat cu colegii mei să pornim acest mecanism şi vă spun că imediat ce va fi finalizat proiectul, îl vom pune în transparenţă publică, pe site-ul Primăriei, exact aşa cum se spune în lege” a subliniat Vasilciuc Potrivit administratorului public, în urma dezbaterilor şi simulărilor făcute, în 2025 taxele şi impozitele locale nu vor creşte, însă sub rezerva că propunerile respective nu fuseseră înaintate primarului Vasile Rîmbu. „Am avut chiar şi propuneri de reduceri de taxe, fără să fi discutat, până acum, şi cu domnul primar. S-a procedat la o analiză pe un impozit, pe un tip de masă impozabilă, pe impozitul pe clădiri, de exemplu. Am rugat pe colegii de la departamentul care se ocupă de acest lucru să facă o comparaţie cu alte primării din ţară, ne-am documentat şi vom înainta concluziile domnului primar” precizează responsabilul din cadrul executivului din reşedinţa de judeţ. În opinia Irinei Vasilciuc, în speţa amintită aplicarea unei cote mărite de impozitare nu ar duce neapărat la o creştere a sumei încasate în dreptul capitolului bugetar în cauză. O majorare de asemenea natură i-ar determina pe agenţii economici să recurgă la „subterfugii”, unu dintre acestea fiind subevaluarea clădirilor, respectiv a mărimii valorii impozabile asupra căreia va fi aplicată cota de impozitare. „Pentru că, dacă impozitul este stabilit în baza unui procentaj, unei cote mai mari, există mecanismul prin care valoarea impozabilă se poate micşora prin procedura de evaluare sau reevaluare făcute de evaluatori. Însă, ne dorim să intrăm într-un parteneriat real, legal, corect cu agenţii economici, astfel încât aceştia să nu fie nevoiţi să-şi micşoreze valoarea clădirilor, doar pentru că noi avem o taxă sau un impozit mari” a explicat Irina Vasilciuc, administratorul public al municipiului Suceava. Potrivit Legii nr. 227 din 2015 privind Codul fiscal, în cazul persoanelor juridice impozitul pentru clădirile rezidenţiale din proprietatea sau deţinute de către aceştia se calculează prin aplicarea unei cotei procentuale asupra valorii impozabile a clădirii. În anul 2022, spre exemplu, autorităţile locale sucevene au procedat la actualizarea impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei, iar în aceeaşi şedinţă, pentru a nu afecta financiar pe plătitori, printr-un alt proiect de hotărâre s-a aprobat micşorarea corespunzătoare a coeficientului aplicat valorii impozabile. Impozitele şi taxele locale datorate de contribuabilii cu domiciliul sau sediul sau punct de lucru în reşedinţa de judeţ constituie o importantă sursă de venituri pentru cheltuielile publice finanţate din bugetul municipal. Veniturile proprii ale bugetului local sunt constituite din impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, precum şi taxele extrajudiciare de timbru.