18 februarie 2025

 Inspectorii AJPIS au descoperit

Beneficii de asistenţă socială obţinute prin nedeclararea corectă a veniturilor realizate   

 > Suspectate şi confirmate au fost realizarea de venituri concomitent cu primirea indemnizaţiei de creştere a copilului, încasarea stimulentului de inserţie de către părintele care nu s-a reîntors la serviciu, cât şi încasarea de drepturi în numele persoanelor decedate

 Periodic, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava face verificări privind modul de acordare a beneficiilor de asistenţă socială, informează  directorul  executiv Dan Ionuţ Adomniţei.

În rândul acestora se înscriu sprijinul pentru incluziune; ajutorul pentru încălzirea locuinței; sprijinul pentru familia cu copii şi ajutoarele de urgenţă susţinute din bugetul de stat. De asemenea, din categoria beneficiilor sociale fac parte alocaţia de stat pentru copii; alocaţia de plasament; indemnizaţia pentru creşterea copilului; stimulentul de inserţie şi indemnizația lunară aferentă concediului de acomodare. La toate acestea se adaugă încă o serie întreagă de beneficii de asistenţă socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale. Conform şefului instituţiei sucevene, tipurile de suspiciuni avute în vedere de inspectorii AJPIS sunt CNP duble; CNP eronate; încasarea de drepturi pentru persoane decedate, atât a titularilor dreptului, cât şi a beneficiarilor acestuia, dar şi nedeclararea corectă a veniturilor realizate. De asemenea, inspectorii sociali au suspectat „lipsa angajatului activ” în cazul solicitării şi primirii stimulentului de inserţie pentru reîntoarcerea la serviciu înainte de expirarea celor 2 ani în care este acordată indemnizaţia de creştere a copilului, precum şi, de cealaltă parte, realizarea de venituri din „activităţi de muncă” concomitent cu încasarea indemnizaţiei de creştere a copilului. Drept urmare, în 2024, pe durata verificărilor întreprinse, AJPIS Suceava a emis nu mai puţin de 1.028 de „decizii de debit” pentru recuperarea sumei de circa 5,75 de milioane de lei. „La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială, creşterea eficienţei privind acordarea beneficiilor  de asistenţa socială este datorată unei bune gestionări a sistemului informatic” reliefează directorul executiv Dan Ionuţ Adomniţei. Beneficiile de asistenţă socială sunt consacrate a fi o formă de suplimentare sau de substituire a veniturilor individuale şi a celor familiale obţinute din muncă, în vederea asigurării unui nivel de trai minimal. Acestea reprezintă, de asemenea, o modalitate de acordare de sprijin financiar, în scopul promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii anumitor categorii de persoane ale căror drepturi sociale sunt prevăzute prin lege.