19 decembrie 2024

 Odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă

Sute de controale şi amenzi de 153.000 de lei date de inspectorii sanitari veterinari suceveni

 >  În Bazar s-a dispus confiscarea a 249 kg de peşte şi de produse din peşte, în piaţa din Vicovu de Sus fiind retrase de la comercializare 24,7 kg de produse din carne şi produse din peşte

În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a dispus multiple măsuri în domeniile siguranței alimentelor şi prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare. Directorul adjunct dr. Dănuţ Corneanu informează că în ultimul timp s-au organizat şi desfăşurat 234 de controale, dintre care 474 unităţi de alimentaţie publică de tip restaurante, fast-food, 
pizzeria şi catering. Totodată, 57 de controlate au fost  făcute în magazine alimentare, iar 52 în supermarketuri şi hypermaketuri.  Inspectorii DSVSA au trecut prin verificări 10 pensiuni turistice, 11 de laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie, cât şi 11 carmangerii şi măcelării. În echipe mixte cu lucrătorii Inspectoratului de Poliţie de Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, 22 de acţiuni de control au vizat Complexul Comercial Bazar, pieţele şi târgurile, verificările întreprinse vizând şi traficul auto. În consecinţă, în Bazar luată a fost măsura confiscării şi dirijării înspre incinerare într-o unitate autorizată a unei cantităţi de 249 kg de peşte şi de produse din peşte în valoare de 4.642 de lei. În piaţa agroalimentară din Vicovu de Sus s-a impus interzicerea comercializării şi confiscarea a 24,7 kg de produse din carne şi de produse din peşte valorând 740 de lei. Ca urmare a încălcării prevederilor legale descoperite, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au dat, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 2 din 2001, 19 amenzi în valoarea totală de 152.900 de lei. Potrivit directorului executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu, principale deficienţele constatate privesc neîntreţinerea corespunzătoare a spaţiilor şi utilajelor; comercializarea de produse în spaţii neaprobate; lipsa documentelor de sănătate a personalului; manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum şi  admiterea de administraţia pieţelor a unor produse nepermise la comercializare. Acţiunile de control ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au vizat inclusiv prevenirea răspândirii virusurilor pestei porcine africane și pestei micilor rumegătoare.