28 mai 2024


Pentru al doilea an

Primăria Suceava sprijină financiar Gala Kickboxing Coloseum Tournament

>  Evenimentul va fi transmis live pe Digi Sport, cât şi de canalul american FightboxHD   

> Pe ring vor urca luptători de pe trei continente, respectiv din Europa, Asia şi Africa

Propunerea legislativă de asociere între Primăria Suceava şi Asociaţia Club Sportiv AMN Scorpions Hârlău, Iaşi, pentru a organiza şi finanţa în comun Gala Kickboxing Coloseum Tournament, va fi analizată şi dezbătută în şedinţa ordinară de mâine a Consiliului Local. Evenimentul sportiv, cu participarea a mai multor luptători de nivel naţional şi de nivel internaţional urmează a se desfăşura, pe 27 şi 28 iunie, la Cetatea de Scaun a Sucevei din municipiul reşedinţă de judeţ. Potrivit proiectului de hotărâre care va fi pus pe masa consilierilor locali, pentru buna desfăşurare a manfestprii, din bugetul local va fi alocată o sumă de 200.000 de lei. Astfel, spectatorii vor putea asista la trei meciuri de centură mondială şi altele cu sportivi de anvergură internaţională din ţări de pe trei continente, respectiv din Europa, Asia şi Africa. Deschiderea va fi făcută de un recital al Orchestrei simfonice Botoşani, care va asigura fondalul sonor pe toată durata galei. În încheiere, va concerta Lora, „îndrăgită cântăreaţă de muzică pop”. La Cetatea de Scaun va fi montat un balon cu aer cald, cu o capacitate de 10 persoane, „cu ajutorul cărora sucevenii vor putea admira de la înălţime monumentul istoric şi panorama oraşului”.  Inedită va fi şi crearea, în interiorul Cetăţii, a unui „ludus, după modelul şcolii de gladiatori din Roma antică”, spectatorii putând  asista scene de luptă adaptate acelor vremuri”. Gala Kickboxing Coloseum Tournament  din cetatea de Scaun va fi transmisă live pe Digi Sport, iar la nivel internaţional de canalul de televiziune american FightboxHD. Prima ediţie de la Suceava s-a consumat în 2023, bucurându-se de succes mediatic, fapt care a contribuit la „promovarea municipiului Suceava şi a Regiunii Bucovina”.      

 

Mai mulţi angajaţi neclericali în unităţile de cult din judeţul Suceava

>  Numărul de personal  din această categorie ajunge la 695, după ce Secretariatul de Stat pentru Culte a confirmat suportarea contribuţiilor pentru încă 7 posturi, inclusiv pentru două ale Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi  

Consiliul Judeţean Suceava urmează a aproba suplimentarea cu 7 a numărului de posturi pentru personalul neclerical angajat în unităţi de cult din judeţul Suceava, care aparţin cultelor religioase recunoscute în România. Potrivit unui proiect de hotărâre a deliberativului, sprijinul se asigură din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, patru posturi fiind pentru Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, un post pentru Comunitatea Regională Penticostală Suceava şi două posturi pentru Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi, ţinând de Episcopia de Rit Vechi a Moldovei. Printr-o adresă către Consiliul Judeţean, Secretariatul de Stat pentru Culte informează că a „suplimentat cu 7 numărul de contribuţii pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult din judeţul Suceava, de la 688 la 695”. „Întrucât majorarea sumei alocate de la bugetul de stat pentru plata posturilor suplimentare va fi posibilă doar la rectificarea bugetului pe acest an, care poate avea loc începând cu trimestrul al III-lea, vom propune modificarea şi repartizarea pe trimestre a creanţelor bugetare aprobate, pentru a sigura plata contribuţiilor suplimentare până la rectificarea bugetară” se arată în raportul la proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de mâine a Consiliului Judeţean Suceava, în care se subliniază că plata se va face în limita sumelor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie. Potrivit reglementărilor în vigoare „aprobarea suplimentării numărului de posturi pentru personalul angajat în unităţile care aparţin cultelor religioase din România (…) se face de către autorităţile administraţiei publice locale”.     

 

Comerțul cu flori şi animale de companie, cât și activităţile de  pompe funebre, verificate de inspectorii de muncă

> Lucrătorii din domeniile controlate „se confruntă,  în anumite condiții, cu riscuri de accidentare sau de îmbolnăvire profesională” arată Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava

Angajatorii din domeniile cultivarea și comerțul plantelor, activităţile de pompe funebre, comerţul cu animale de companie şi hrană pentru acestea au făcut obiectul unei campanii de controale desfășurată de Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, verificat a fost modul în care sunt respectate prevederile legale privind contractele individuale de muncă, precum și cele referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă. Printre cele mai frecvente neconformități constatate în domeniul relațiilor de muncă se numără datele transmise în REVISAL tardiv, incomplete sau eronate; lipsa evidenței orelor de muncă; neacordarea sporului de repaus săptămânal şi lipsa contractului individual de muncă la locul de desfășurare a activității. Între principalele nereguli depistate în domeniul securității și sănătății în muncă se înscriu instruirea incompletă; organizarea necorespunzătoare a activității de prevenire și de protecție; instrucțiuni proprii neadaptate; neasigurarea controlului medical periodic; lipsa echipamentelor individuale de protecție corespunzătoare; neorganizarea activității de acordare a primului ajutor; depozitarea incorectă a materialelor, cât şi obstrucționarea cu marfă a căilor de acces. „Lucrătorii din domeniile menționate se confruntă, în anumite condiții, cu riscuri de accidentare sau de îmbolnăvire profesională, fapt ce determină un număr mare de accidente cu incapacitate de muncă, aproximativ 7% din totalul de accidente din economia națională”, a declarat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, menţionând că pentru deficiențele constatate cu ocazia controalelor desfășurate, au fost impuse termene concrete de remediere.     

27 mai 2024

 

Viceprimarul Lucian Harşovşchi anunţă

Aquapark pe 3,5 hectare de teren, la viitorul complex sportiv al Sucevei 

 >  „Ne gândim și la timpul liber al sucevenilor” a declarat adjunct şefului executivului local

Proiectul înfiinţării unui  aquapark în municipiul Suceava va fi depus, în vederea atragerii finanțării, în cadrul Programului Operațional Regional, Prioritatea 7.O regiune atractivă, anunţă viceprimarul Lucian Harşovschi. „Avem deja pași făcuți în acest sens, documentația este în pregătire, iar în momentul în care linia de finanțare va fi deschisă, vom gata să depunem primii proiectul” informează adjunctul şefului executivului municipal.  Potrivit viceprimarului, aquaparkul va fi amenajat pe o suprafață de 3,5 hectare, imobilul principal incluzând ansamblu de bazine; piscine acoperite; tobogane pe categorii de vârstă; grupuri sanitare; spații comerciale, birouri și spații administrative; vestiare și case de bilete; ansamblu wellness&SPA, dar şi un punct de prim ajutor. Acestea toate vor ocupa 10.000 mp, diferența de 25.000 mp cuprinzând piscine exterioare; tobogane exterioare independente; plajă exterioară; bază observare pentru post salvamar; dușuri; grupuri sanitare; spații tehnice şi locuri de parcare. Totodată, proiectul prevede o grădină urbană și acces liber cu alei, pergole și zone de loisir. „Municipiul Suceava are peste 100 de mii de locuitori. Nu toți sunt copii, nu toți sunt tineri, cum nu toți sunt persoane vârstnice. Dar, cu toții trăiesc în acest oraș, iar noi trebuie să gândim proiecte pentru necesitățile fiecărei categorii în parte. Deoarece ne dorim un oraș pentru toți, sigur că vom continua să ne ocupăm de străzi și de utilități, însă ne gândim și la timpul liber al sucevenilor. Avem în plan proiecte în acest sens, iar printre ele se numără şi cel al unui aquapark” a punctat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.  Anterior, primarul Ion Lungu informa că licitaţia pentru serviciile de elaborare a documentaţiei tehnico-economice în vederea obţinerii finanţării nerambursabile pentru construirea unui aquapark,  în zona viitorului complex sportiv,  a fost câştigată de Poliart Oradea, cu o valoarea ofertei de 2,8 milioane de lei fără TVA.

 

La Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Suceava

Daune morale de 4 milioane de lei

>  Acestea au fost „stabilite de instanţă în sarcina unităţii spitaliceşti”

În urma reevaluării necesarului de cheltuieli cu bunurile şi serviciile, conducerea Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava cere Consiliului Judeţean o majorare a acestora cu 2,58 de milioane de lei. Creşterea urmează a se face prin rectificarea bugetului SCJU, cea mai mare parte din sumă fiind destinată contractării de servicii private de pompieri şi de protecţiei a muncii. Totodată, în buget urmează a fi înscrise credite bugetare în valoare de 4 milioane de lei, „necesare pentru plata daunelor morale pentru părţile civile, stabilite de instanţă în sarcina unităţii spitaliceşti”. 
Conform proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei de joi a legislativului judeţean, pe partea de venituri bugetul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava este rectificat pozitiv cu 8,46 de milioane de lei, suma fiind alocată suplimentar din bugetul judeţean şi bugetul naţional. Pe partea de cheltuieli, bugetul SCJU va fi suplimentat cu 14 milioane de lei, „ca urmare a noilor necesităţilor finanţare fundamentate de conducerea Spitalului”.     

 

Tichete de masă mai consistente pentru angajaţii Aeroportului

>Valoarea acestorA va fi mai mare decât două salarii minime brute pe ţară, de an şi persoană, bugetul Regiei urmând a fi rectificat cu 300.000 de lei

Consiliul Judeţean Suceava va delibera, în şedinţa ordinară a lunii mai, asupra rectificării bugetului  Regiei Autonome Aeroportul Suceava. Rectificarea bugetară a fost formulată ţinând cont de creşterea veniturilor proprii faţă de nivelul prognozat, cât şi de necesitatea redistribuirii unor sume între capitole de cheltuieli.  Astfel, la partea de venituri, proiectul de hotărâre spus dezbaterii prevede majorarea prevederilor bugetare cu 400.000 de lei. La cheltuielile de personal, rectificarea survine unor modificări legislative intervenite după aprobarea bugetului Regiei Autonome Aeroportul Suceava, transferată fiind o sumă de 300.000 de lei. Conform sursei amintite, modificările permit acordarea de tichete de masă la nivelul aflat în plată până la nivelul anului trecut, şi nu la nivelul a două salarii minime brute pe ţară, de an şi persoană, valabile la data de 1 ianuarie 2019, aşa cum era prevăzut de legislaţie la începutul acestui an. „Propunerea de rectificare vizează majorarea veniturilor proprii şi a rezultatului brut, ţinând cont de încasările realizate, redistribuirea unor economii în cadrul cheltuielilor de personal, pentru acordarea tichetelor de masă la nivelul stabilit de prevederile legale în vigoare, precum şi modificarea indicatorilor privind numărul mediu de personal estimat a fi angajat la sfârşitul anului, dar şi de creşterea veniturilor” se subliniază în raportul Serviciului „Buget” al Consiliului Judeţean Suceava.  Conducerea Regiei Autonome Aeroportul Suceava estimează o creştere cu două posturi a numărului de posturi ocupate până la sfârşitul anului 2023. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 398 din 1997, Aeroportul Suceava este „o regie cu specific deosebit”, aflată în subordinea Consiliului Judeţean.                      

26 mai 2024

 Schimbări radicale în traficul auto din municipiul Suceava

> Esenţială este înfiinţarea sensului unic „cu trafic bidirecţional” pentru transportul public de călători, pe inelul Bulevardul 1 Decembrie-Bulevardul 1 Mai-strada Ştefan cel Mare-strada Ana Ipătescu-strada Petru Rareş-strada Vasile Alecsandri-strada Mihai Eminescu-strada Mărăşeşti-Bulevardul George Enescu-Calea Obcinelor

Proiectul Sistem integrat de management şi modelare urbană destinat fluidizării traficului şi îmbunătăţirii calităţii vieţii   a fost admis la finanţare pe 17 mai 2024, în urma evaluării de către Autoritatea de management pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027. Valoarea totală a proiectului este de 120,792 de milioane de lei cu termen de implementare de 31 de luni, începând de la momentul semnării contractului de finanţarea. Municipiului Suceava îi revine o participare financiară de 78,921 de milioane de lei, cheltuielile legate de proiect fiind supuse aprobării plenului Consiliul Local, în şedinţa ordinară din această săptămână. Potrivit propunerii legislative a primarului Ion Lungu şi viceprimarului Lucian Harşovschi, obiectivul general al proiectului Sistem integrat de management şi modelare urbană constă în „implementarea unor schimbări radicale în ceea ce priveşte modul de abordare a mobilităţii urbane”.  Documentaţia tehnico-economică prevede, în principal, înfiinţarea sensului unic cu trafic bidirecţional pentru transportul public de călători, pe inelul Bulevardul 1 Decembrie-Bulevardul 1 Mai-strada Ştefan cel Mare-strada Ana Ipătescu-strada Petru Rareş-strada Vasile Alecsandri-strada Mihai Eminescu-strada Mărăşeşti-Bulevardul George Enescu-Calea Obcinelor. În ceea ce priveşte îmbunătăţirea infrastructurii, carosabilul va fi frezat şi refăcut cu covor asfaltic de 4 centimetri. Intersecţiile axului principal cu străzile amintite vor fi modernizate, amenajate urmând a fi benzi de stocaj şi de inserţie în trafic. Relevantă este realizarea benzilor unice dedicate mijloacelor de transport în comun de călători, respectiv utilizarea „mai intensă” a acestora din urmă „în detrimentul autoturismelor proprietate personală”, prin „promovarea de programe educative de informare şi motivare a populaţiei”. „Transportul în comun, alternativă la folosirea autovehiculelor personale, este un factor care contribuie la fluidizarea traficului. Acesta va fi prevăzut cu circulaţie în ambele sensuri, având bandă dedicată, în sens invers circulaţiei autovehiculelor” se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei legislativului sucevean. Sistemul de management al traficului, „prioritizând” mijloacele de transport în comun, include sistemul de supraveghere video cu detectare automată a numerelor de pe plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculelor, de identificare a incidentelor din trafic, a vitezei şi trecerii pe culoarea roşie a semaforului. Astfel, cu ajutorul senzorilor de pe traseu situaţia reală a traficului va fi transmisă, în timp util, Centrului de comandă şi control care va fi amenajat în parcarea subterană din Piaţa 22 decembrie. Pentru optimizarea traficului în undă verde, trecerile de pietoni vor fi semaforizate inteligent, în vederea asigurării mobilităţii alternative prevăzut fiind şi un sistem bike-sharing.
 

 În Burdujeni

Cincisprezece de milioane de lei pentru consolidarea blocului distrus de o explozie cauzată de acumularea de gaze

>  „Structura a suferit degradări importante care au condus la încadrarea acesteia ca nelocuibilă, evenimentul soldându-se cu pierderi de vieţi, cât şi de bunuri materiale deteriorate în grad de daună totală” arată primarul Ion Lungu

Consiliul Local va aproba, în şedinţa ordinară a acestei luni, documentaţia de avizare a  lucrărilor de consolidare, reparare şi reabilitare termică a blocului de locuinţe nr. 139, scara E, de pe strada Rarău din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. 
Proiectul de hotărâre este iniţiat de către primarul Ion Lungu, aceasta fiind una dinte etapele obligatorii pentru deblocarea finanţării disponibilă prin Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei.  

Pe 5 decembrie 2022, urmare a unei explozii generată de o acumulare accidentală de gaze naturale, scara E a blocului de locuinţe nr. 139, de pe strada Rarău, „a fost sever afectată, motiv din care nu a mai putut fi utilizată, din cauza riscului crescut de prăbuşire”.  
„Situaţia de faţă este cu totul special, deoarece este vorba despre de lucrări necesare unei scări de bloc distruse, locatarii acesteia neputându-şi folosi apartamentele, reprezentând cazuri sociale de mare impact” arată primarul Ion Lungu în referatul de aprobare a propunerii legislative, în care se menţionează că „în urma exploziei de la etajul al doilea, structura a suferit degradări importante care au condus la încadrarea acesteia ca nelocuibilă, evenimentul soldându-se cu pierderi de vieţi, cât şi de bunuri materiale deteriorate în grad de daună totală”.  Blocul are 14 apartamente, cu 20 de ocupanţi, valoarea totală a proiectului este de 15,31 de milioane de lei, iar finanţarea va fi asigurată prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Din bugetul local va fi cheltuită suma de 6 milioane de lei, iar cu fondurile respective „se va realiza consolidarea structurală, dar şi alte lucrări complementare cum ar fi reparaţii şi reabilitare termică. Investiţia are ca obiectiv principal „redarea celor 14 unităţi locative pentru utilizare de către proprietari, rezolvându-se, astfel, această problemă importantă pentru municipiul Suceava”.  

23 mai 2024

Cu o capacitate de maximum 700 de persoane

Ştrandul municipiului Suceava şi-a deschis porţile

> „Vă așteptăm cu drag, să vă bucurați de soare, apă și momente de relaxare alături de familie și prieteni” a declarat Lucian Harşovschi

Ștrandul municipal Suceava este deschis,  anunţă viceprimarul Lucian Harşovschi, potrivit căruia programul de funcționare la amenajării pentru plajă şi înot din Iţcani este de marți până duminică, între orele 09:00 și 20:00. Primarul informa că acesta accesul ar putea fi posibil de pe 15 mai, însă temperaturile scăzute nu au permis acest lucru. Pentru nou sezon estival tarifele de intrare nu au fost majorate, ci doar actualizate cu rata inflaţiei. Astfel, copiii cu vârsta între 5 şi 14 ani vor plăti câte 6 lei, elevii şi studenţii-11 lei; pensionarii-11 lei; adulţii-23 de lei, în timp de persoanele cu dizabilităţi beneficiază de gratuitate. Conform viceprimarului Harşovschi, capacitatea maximă admisă în incinta ștrandului este de maximum 700 persoane, regulamentul de funcționare a ștrandului fiind afișat în incinta acestuia. „Vă așteptăm cu drag, să vă bucurați de soare, apă și momente de relaxare alături de familie și prieteni” a declarat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. Ştrandul din Iţcani are 3 bazine, cel mai mare - de 1.290 de metri pătraţi - incluzând două tobogane şi fiind destinat adulţilor. Bazinul pentru copii are 420 de metri pătraţi şi este dotat cu 3 tobogane, iar bazinul cu apă sărată  este de 240 de metri pătraţi. Încălzirea apei se face cu 84 panouri solare şi cu o centrală pe gaze naturale, temperatura minimă a apei  fiind de 24 de grade Celsius. Ştrandul modernizat a fost deschis la începutul verii trecute, lucrările  fiind demarate în martie 2020.

 Consiliul Judeţean are datorii de 2 de milioane de lei reprezentând drepturi de natură salarială

>  Conform situaţiilor financiare după primul trimestru din 2024, „acesta au câştigate în instanţă în anii anteriori” şi „urmează a fi plătite în exerciţiile financiare viitoare”         

La sfârşitul primului trimestru al anului 2024, judeţul Suceava, împreună cu unităţile subordonate, avea datorii totale de 133,243 de milioane de lei. Astfel, potrivit raportului de analiză pe bază de bilanţ privind situaţiile financiare încheiate la 31 martie 2024, dat recent publicităţii, datoriile curente erau de 131,084 de milioane de lei, mai  mici cu 22,87% comparativ cu începutul anului. În rândul acestora din urmă, 27,503 de milioane de lei, adică 20,8%, reprezentau datorii comerciale, în creştere cu 13,14% în comparaţie cu debutul anului 2024. Este vorba despre plăţi curente către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări care trebuiau făcute de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan Cel Nou, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Datorii de 11,851 de milioane de lei, în creştere cu 0,55%, se înregistrau la impozitul aferent veniturilor salariale, contribuţiile pentru protecţia persoanelor cu handicap, plăţi către bugetul asigurărilor de sănătate în contul spitalizării bolnavilor internaţi ca urmare a unor agresiuni sau vătămări corporale, incluse fiind şi imputaţiile stabilite de Casa de Asigurări de Sănătate şi ISU, în urma controalelor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Suma de 36,097 de milioane de lei, adică de 24,49% din total, reprezenta salariile angajaţilor şi contribuţiile aferente, cu un plus de10,48% raportat la începutul anului. La 57,202 de milioane de lei, respectiv 43,64% din total, se ridicau datoriile din operaţiuni cu fonduri externe nerambursabile, acesta fiind în scădere cu 44,92% după cele 3 luni din 2024. O sumă de 190.316 de lei reprezentau drepturi de natură salarială câştigate în instanţă şi care urmează a fi achitate în cursul acestui an.  În cele din urmă, 2,238 de milioane de lei au titlul de alte datorii, cea mai mare parte însemnând sumele încasate de Consiliul Judeţean de la unităţile administrativ-teritoriale din judeţ pentru plata ratelor şi dobânzilor la creditul extern aferent proiectului Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde de europene, la acestea adăugându-se garanţii lede bună execuţie şi de participare la licitaţii. Potrivit raportului de analiză pe bază de bilanţ privind situaţiile financiare la 31 martie 2024, în ceea ce priveşte datoriile necurente, după primul trimestru al anului 2024, acestea erau de 2,158 de milioane de lei, în scădere cu 213.152 de lei, respectiv cu 8,99%, cea mai mare parte a lor reprezentând „drepturi de natură salarială câştigate în instanţă în anii anteriori şi care urmează a fi plătite în exerciţiile financiare viitoare”. 
 

Venitul minim de incluziune a dus la creşterea ratei şomajului

> „Este o creştere oarecum artificială, ca urmare a cumulării unor prestaţii speciale” arată Anca Doina Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM, precizând că instituţia a preluat în evidenţe şi pe unii beneficiari ai prestaţiilor AJPIS

În judeţul Suceava rata şomajului pe 31 martie 2024 a fost de 6,17%, nivelul fiind cel mai mare din ultimii ani. Aceasta şi pe fondul intrării în vigoare a noilor prevederi legale privind venitul minim de inserţie, mulţi dintre beneficiarii de drepturi sociale derulate prin intermediul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială  fiind preluaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. „Este o rată a şomajului care ar părea mai mare faţă de anii trecuţi, însă este o creştere oarecum artificială ca urmare a cumulării unor prestaţii speciale. Venitul minim de inserţie fiind acum compus şi din alocaţia pentru familie, în evidenţele Agenţiei intrând un număr ceva mai mare de persoane, şi nu neapărat dintre cele care ar putea fi active pe piaţa muncii” a declarat Anca Doina Capverde, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, menţionând că, chiar şi în aceste condiţii, faţă de luna amintită, în judeţul Suceava rata şomajului s-a înscris pe un trend descendent, ulterior fiind consemnată fiind o diminuare cu 0,13 puncte procentuale.  Venitul minim de incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistență socială „creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața”. Acest beneficiu este consacrat prin Legea nr. 196 din 2016, având drept componente sprijinul pentru incluziune, respectiv, sprijinul pentru familiile cu copii. Venitul minim de incluziune a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024, înlocuind venitul minim garantat, reglementat prin Legea nr. 416 din 2001, cât și alocația pentru susținerea familiei, prevăzută de Legea nr. 277 din 2010. La sfârşitul lunii martie 2024, rata medie a şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, judeţul Suceava având, la acel moment, un total de 12.107 de şomeri, dintre care 3.065 indemnizaţi, iar 9.042 neindemnizaţi. 

22 mai 2024

 

Şase mii de locuinţe din municipiul Suceava sunt dotate cu pubele noi

> Vechile recipiente rămân pentru colectarea fracţiilor aferente proiectului insulelor ecologice

Asocierea Diasil Service şi Ritmic Com, operatorul de salubritate din Suceava, procedează, începând de ieri, la distribuirea, în mod gratuit, a noilor pubele pentru colectarea deșeurile municipale de la cele aproximativ 6.000 de locuințe individuale. Conform viceprimarului Lucian Harşovschi, înlocuirea vechilor recipiente se face în baza contractului nr. 32211 din 2018 privind concesionarea serviciului de salubrizare menajeră prestat pe raza municipiului Suceava. Astfel, pentru fracția uscată distribuite vor fi 6.000 de pubele de 120 l, de culoare albastră, cât şi tot pe atâtea recipiente de 120 l, de culoare verde, pentru fracția umedă. „Pubelele primite inițial, la sfârșitul anului 2018 și începutul anului 2019, în mod gratuit, cele de culoare neagră și galbenă, rămân în continuare în proprietatea cetățenilor, urmând ca, în situația în care legislația va obliga la colectarea pe patru fracții, odată cu implementarea proiectului insulelor ecologice, vechile recipiente să fie folosite pentru respectivele fracţii” a precizat Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava. În cazul în care, în ziua distribuirii, proprietarii de locuinţe nu sunt găsiți la domiciliu, aceștia au posibilitatea de a intra în posesia pubelelor sunând la numerele de telefon 0230.212696 int. 154, 254, la Direcția de Ecologizare, cât şi scrie pe e-mail: salubrizare@primariasv.ro. Totodată, disponibile sunt Tel: 0230.525115 şi e-mail: office@diasil.ro de la Diasil Service şi Tel: 0230.551761 şi e-mail: ritmiccom@gmail.com de la Ritmic Com SRL.

 Schimbare la faţă a centrului Sucevei

>  „Tot ceea ce însemnă blocuri din jurul Casei de Cultură, din careul Pieţei 22 Decembrie, vor fi reabilitate cu costuri zero pentru locuitorii zonei” declară viceprimarul Lucian Harşovschi

Ieri, Primăria municipiului Suceava a semnat contractul pentru renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale din zona centrală a reşedinţei de judeţ. Anunţul a fost făcut de către viceprimarul Lucian Harşovschi, care a arătat că este vorba despre prima licitaţie finalizată, la Asociaţia de proprietari nr. 3, respectiv cea vizând lotul I al programului. Câştigătoare competiţiei este firma suceveană Test Prima, cu subcontractant Serval Solutions, termenul de implementare a proiectului fiind de 12 luni. Intervenţiilor sunt supuse blocurile nr. 4 Hotel, nr. 1 A de pe strada Dimitrie Onciu, nr. 1 B de pe strada Nicolae Bălcescu şi blocul C de pe strada Nicolae Bălcescu. Beneficiarii sunt 150 de suceveni din 78 de apartamente din zona centrală a Sucevei, lucrările presupunând, în pricipal, izolare exterioară, înlocuirea tâmplăriei, renovarea subsolului şi reabilitarea acoperişului. „Vorbim despre centrul municipiului şi ne interesează schimbarea feţei acestuia” a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi. Valoarea totală a proiectului este de 10,89 de milioane de lei, printre altele acesta incluzând modernizarea instalației de încălzire; modernizarea instalațiilor de iluminat; refacerea zonelor de acces în imobile sau trotuare perimetrale, cât şi montarea unui sistem de generare de energie electrică folosind panouri fotovoltaice. Adjunctul şefului executivului sucevean a precizat că în curs sunt şi procedurile de licitaţie pentru cel de-al doilea lot de blocuri, de la Asociaţia Centru, incluzând blocurile nr. 6 cu scările A, B şi C, nr. 1 A şi nr. 2 B de pe strada Vasile Alecsandri. „În maximum 20 de zile vom avea un câştigător şi vom semna şi acest contract, în aşa fel încât tot ceea ce însemnă blocuri din jurul Casei de Cultură, din careul Pieţei 22 Decembrie, să fie reabilitate cu costuri zero pentru locuitorii zonei” a evidenţiat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.
 

 Cantină şi internat moderne de 10 milioane de lei, la Colegiul Naţional Petru Rareş

>   Acestea, cu toate utilităţile şi dotările, vor fi la dispoziţia elevilor în septembrie, când va începe noul an şcolar



Colegiul Național Petru Rareș are în derulare proiectul de Creștere a eficienței energetice a cantinei şi internatului, a informat ieri, într-o conferinţă de presă la faţa locului, Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava.  Proiectul este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 - Valul renovării, Axa 2-Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice. Obiectivul specific al proiectului îl constituie renovarea energetică a clădirilor, în vederea reducerii consumului de energie cu cel puțin 50%, în comparație cu cel anual anterior.   Contractul pentru executarea lucrărilor a fost parafat cu societăţile comerciale SUCT şi Tehnoelectric, intervenţiile urmând a fi încheiat pe 15 septembrie 2024. Valoarea proiectului este de 10,72 de milioane de lei, dintre care 9,04 de milioane de lei fără TVA cheltuieli eligibile asigurate prin Programul Național Redresare și Reziliență şi 1,68 de milioane de lei cheltuieli finanţate din bugetul de stat. Conform proiectului, corpul de clădire este racordat apă, canalizare, electricitate, branșat la sistemul centralizat de termoficare, urmând a fi încălzit cu ventiloconvectoare. De asemenea, prin proiect s-a prevăzut montarea unui kit fotovoltaic, a unor pompe de căldură și a două puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice. Cantina va fi echipată cu un calandru, o mașină de spălat și dotări cum ar fi linie caldă cu dulap, cuptor electric de convecţie, robot profesional pentru legume, hotă electrică, ladă frigorifică, mixer profesional şi vitrină frigorifică. „În septembrie, când va începe noul an şcolar, cantina şi internatul vor avea toate utilităţile şi dotările, fiind la dispoziţia elevilor”  a explicat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. Anca Greculeac director adjunct al Colegiului Naţional Petru Rareş, precizează că internatul are destinat un etaj pentru fete şi un altul pentru băieţi, obiectivele urmând a deservi inclusiv Colegiul Naţional Ştefan cel Mare şi Liceul de Artă. „Ne bucurăm că suntem înspre finişul acestor investiţii, şi vrem foarte mult să le vedem funcţionale şi în completitudine, completându-se funcţional unele pe altele. A fost o activitate laborioasă, cât şi o colaborare bună cu toţi factorii de decizie, care ne-au sprijinit să ducem la capăt aceste obiective” a subliniat Anca Greculeac.

 

21 mai 2024

 

Primarul Ion Lungu, demersuri în Bucureşti, pentru impulsionarea proiectelor Sucevei

>„Discuțiile purtate au condus deblocarea, în mare parte, a problemelor apărute în implementarea proiectelor în derulare”  a punctat edilul-şef sucevean

La începutul acestei săptămâni, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a descins în Bucureşti, în vederea clarificării unor aspecte şi accelerării implementării proiectelor administraţiei publice locale din reşedinţa de judeţ.  „Am fost la mai multe ministere şi agenții guvernamentale cu probleme ale municipalității” a transmis Lungu.  Astfel, la Ministerul Dezvoltării şeful executivului  sucevean a semnat actele adiționale la contractele de finanţare parafate în cadrul Programului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă  (PNRR), iar

la Ministerul Finanțelor Publice a participat la ședința  Comisiei de Împrumuturi Locale. La Ministerul Energiei, discuțiile s-au axat legat  pe urgentarea semnării contractului de finanțare a proiectului Parcului fotovoltaic din Lunca Sucevei,  probleme specifice fiind abordate şi la Direcția de Termoficare, de la Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, la Compania Naţională de  Investiţii, şeful administraţiei publice locale sucevene a avut intervenţii pe marginea investiţiilor municipalității, respectiv a celor de la  sala polivalentă cu 5.000 de locuri, baza sportivă tip, dar şi de la cele două creșe. „Discuțiile purtate au condus deblocarea, în mare parte, a  problemelor apărute in implementarea proiectelor in derulare”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.  

 Luna trecută,

Nouă firme sucevene au fost prinse cu muncitori la negru

> La acestea lucrau fără contract individual de muncă 14 de persoane, agenţii economici  în cauză fiind amendaţi cu un total 300.000 de lei

Nu mai puţin de 346 de controale au avut, luna trecută, inspectorii de muncă suceveni, care, în urma abaterilor depistate, au dat 228 de amenzi în valoare de 418.000 de lei. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, informează că, pe linia relaţiilor de muncă, controlorii au depistat 16 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. În cauză sunt doi lucrători ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, precum şi 14 persoane care nu aveau încheiate contracte, muncind la „negru”. Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că pentru muncă nedeclarată 9 firme au fost sancţionate cu amenzi însumând 300.000 de lei. Cu prilejul  verificărilor, controlorii ITM Suceava au identificat nereguli referitoare la nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, cât şi a celui cuvenit în cazul muncii suplimentare. Totodată, s-a descoperit că agenţii economici controlaţi au încălcat prevederile referitoare la obligaţia de a transmite, către registrul de evidenţă, a modificările survenite, dar şi pe cea a ţinerii evidenţei orelor prestate de către fiecare salariat.  În luna aprilie a anului 2024, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii ITM au avut 138 de acţiuni de control. Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, acestea s-au concretizat în 172 de avertismente şi 13 amenzi totalizând 61.000 de lei.  Principalele deficienţe constatau în aceea că nu s-au comunicat evenimentele încadrabile ca accidente de muncă; instruirea insuficientă și neadecvate; lipsa echipamentelor individuale de protecție; neefectuarea controlului medical periodic, cât neasigurarea, pentru accesul la înălţime, a echipamente de muncă sigure, inclusiv a încălţămintei cu tălpi antiderapante.
 


Direcţia Generală de Asistenţă Socială

Drepturi lunare de aproape 18 milioane de lei pentru aproximativ 25.000 de persoane încadrate într-un grad de handicap

Plăţi în sumă de 176,559 de milioane de lei a făcut, în anul în 2023, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, se evidenţiază într-o informare a instituţiei subordonate Consiliului Judeţean. Potrivit sursei citate, în cauză sunt prestații sociale pentru 24.454 de persoane cu handicap, dintre care 22.140 de adulți și 2.314 de minori. Pe durata anului trecut, DGASPC a făcut 5.546 deconturi pentru carburantul consumat la transportul persoanelor cu handicap, a aprobat 268 de bonuri valorice pentru benzină şi motorină şi a eliberat 134.399 de bilete de călătorie gratuită pentru persoanele încadrate într-un grad de handicap. De asemenea acordate au fost 434 legitimații pentru transportul urban de călători şi 1.397 de legitimații pentru transportul interurban. Astfel, în anul 2023, pentru  transport interurban și decontare de carburanţi s-a acordat un total de 11,85 de milioane de lei. Pe parcursul anului precedent, DGASPC a stabilit drepturi pentru un număr mediu de 24.454 de persoane încadrate în grad de handicap, însemnând  drepturi în medie de 14,71 de milioane de lei lunar, plata făcându-se prin intermediul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava. La fel, DGASPC a stabilit cuantumul indemnizaţiei de care pot beneficia persoanele cu handicap menţinute în familie, în cauză fiind 2.876 de beneficiari încadraţi în grad de handicap şi nou intraţi în plată. De evidenţiat este şi faptul că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava colectează și centralizează cererile și distribuie cardul european pentru dizabilitate. Documentul dă dreptul persoanelor cu dizabilităţi de acces gratuit la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. Participante la proiectul „Asigurarea mobilităţii pentru persoane cu dizabilităţi” în România şi Europa sunt Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta. În anul 2023, DGASPC a distribuit 48 de noi carduri europene pentru dizabilitate.  

20 mai 2024

 Deliberativul sucevean a aprobat

Varianta finală a proiectului de 2 milioane de euro de la Şcoala Gimnazială Miron Costin 

Consiliul Local Suceava a aprobat, în şedinţă extraordinară, varianta finală a Proiectului Extinderea pe verticală (mansardarea) şi dotarea clădirii Şcolii Gimnaziale nr. 11 Miron Costin. Aceasta după ce, pe 2 februarie 2024, Primăria Suceava a depus proiectul la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est, finanţarea urmând a asigurată prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 6, O regiune educată. „Un proiect important este mansardarea Şcolii Gimnaziale nr. 11 Miron Costin din Burdujeni. Am fost informaţi de la ADR că  s-a trecut la etapa de presemnare a contractului de finanţare, ca atare trebuie aprobată ultima formă a indicatorilor tehnico-economici. Este un proiect aşteptat, iar după ce am mansardat Şcoala Gimnazială nr. 10, cu fonduri proprii, anul acesta terminăm Şcoala Gimnazială nr. 8, iar mansardarea de la Şcoala nr. 11 o vom face cu fonduri europene” a precizat edilul-şef Ion Lungu. Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea infrastructurii educaţionale, prin crearea de noi spaţii necesare Şcolii Gimnaziale nr. 11 Miron Costin din cartierul Burdujeni. Investiţia are în vedere suplimentarea spaţiilor destinate învăţământului, „insuficiente în cadrul imobilului existent”, precum şi optimizarea spaţiilor, în raport cu programul şcolar zilnic”. „Investim în educaţie, investim în viitorul copiilor noştri, ceea ce este foarte important” a subliniat viceprimarul Lucian Harşovschi. Valoarea proiectului este de 9,45 de milioane de lei, aproape 2 milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 20 de luni. Pe lângă mansardare Corpului C1 al Şcolii Gimnaziale, proiectul prevede digitalizarea şi echiparea infrastructurii şcolare cu dotări şi echipamente didactice şi tehnologice moderne.           

 

Î
n domeniul sănătății animalelor

Misiune a Comisiei Europene în judeţul Suceava

> Evaluate vor fi exploataţii în care au evoluat focare de pestă porcină africană, abatoare, unități de tranșare și de procesare a cărnii

În perioada 4-6 iunie, în județul Suceava se va desfășura o misiune a Comisiei Europene-DG SANTE, informează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Potrivit oficialului DSVSA, scopul misiunii constă în „evaluarea controalele oficiale în domeniul sănătății animalelor efectuate de autoritățile veterinare în relaţie cu pesta porcină africană”.   Echipa misiunii de audit va fi alcătuită din doi inspectori din partea Comisiei Europene, Directoratul Health and Food Audits and Analysis, și va fi însoțită în județ de către reprezentanții Agenţiei Naţionale Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Inspectorii echipei de audit vor avea întâlniri și discuții cu reprezentanții DSVSA Suceava, precum și cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, care asigură supravegherea exploatațiilor comerciale, a celor de tip A, dar și a exploatațiilor nonprofesionale de porcine în care au evoluat focare de pestă porcină africană. „Se vor audita, respectiv/evalua următoarele categorii de obiective: exploatații comerciale de porcine, exploatații de tip A şi exploatații nonprofesionale de porcine. De asemenea, supuse auditării vor fi abatoare, unități de tranșare și unități de procesare a cărnii de porcine, desemnate conform Regulamentului CE 594/2023” a declarat Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.


Pe 26 mai

Crosul Sucevei, ediţia de primăvară, „aleargă împotriva drogurilor"

 >  Din acest an, organizate vor fi două asemenea acţiuni sportive, următoarea ţinându-se în toamnă    

Pe 26 mai, în municipiul Suceava va avea loc cea de-a IX-a ediţie a Crosului Sucevei. În şedinţă extraordinară, Consiliul Local a votat finanţarea cu 100.000 de lei a acestei manifestări sportive, din 2024 crosul urmând se ţine atât în primăvară, cât şi în toamnă. Banii sunt acordaţi după două sesiuni de evaluare şi selecţie organizate de municipiul Suceava în baza Regulamentului privind finanţările nerambursabile din fonduri publice, pentru activităţi nonprofit de interes local. „Este un moment aşteptat şi sunt convins că se vor fi înscrie cât mai mulţi suceveni la acest cros. Iată că după ce a trecut o a doua fază de selecţie, proiectul a fost adjudecat pentru suma de 100.000 de lei. Anterior s-a solicitat organizarea a două asemenea activităţi pe an, lumea vrea să facă mişcare, de aceea o să organizăm şi o acţiune de toamnă, în aşa fel încât să fie cu toţii mulţumiţi” declarat Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ. Proiectul Crosul Sucevei. Aleargă împotriva drogurilor a fost depus de Asociaţia Club Sportiv Academia de Sport Suceava. La prima prezentare din 23 aprilie nu s-au înregistrat contracandidaţi, o doua sesiune de evaluare şi selecţie fiind ţinută pe 12 mai. „Pe 26 mai, îi aşteptăm pe toţi suceveni, cu mic cu mare, la mişcare. Crosul este o tradiţie, o activitate importantă, pentru că doar astfel putem fi sănătoşi la minte şi la trup” a spus şi viceprimarul Lucian Harşovschi.

19 mai 2024

 Firmele sucevene îşi acoperă necesarul de forţă de muncă necalificată cu muncitori extracomunitari

> Pentru aceştia salariile oferite de angajatorii locali sunt „avantajoase”

Bursa generală a locurilor de muncă organizată vineri, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, a înregistrat „un fapt inedit, un lucru îmbucurător, un record pe piaţa locală a muncii”, acela că persoanele cu studii superioare au fost foarte căutate, firmele prezente venind cu nu mai puţin 56 de asemenea oferte. Conform Ancăi Doina Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM, acesta se întâmplă pe fondul unui mediu economic competitiv care ia amploare şi care are nevoie de personal supercalificat. Este vorba, în general, despre personal tehnic pentru coordonarea activităţilor, dar şi de cel pentru publicitate, marketing, comunicare şi relaţii publice, activităţi „indispensabile companiilor care se dezvoltă”.  De cealaltă parte, nici lucrătorii necalificaţi nu sunt neglijaţi, însă numărul de cereri pentru aceştia a scăzut considerabil, reprezentând doar 10% din totalul locurilor de muncă vacante la Bursă, însemnând 25 de oferte. Fenomenul este explicabil şi prin aceea că angajatorii îşi acoperă necesarul inclusiv cu forţă de muncă extracomunitară, pentru care salariile din România sunt „avantajoase”. De altfel, AJOFM a prezentat şi lista cursurilor de calificare pe care persoanele inactive şi necalificate le pot urma, astfel încât să poată răspunde cerinţelor angajatorilor. „Sperăm ca ocuparea să fie una de calitate, chiar dacă nu vor găsi cu toţii ceea ce caută. Angajatorilor le va fi mediatizată în continuare oferta, pe canalele noastre de comunicare, până la ocuparea tuturor poziţiilor vacante” a declarat Anca Doina Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de muncă Suceava, la târgul de job-rui de la sfârşitul săptămânii.   


La Bursa generală a locurilor de muncă,

Aproape 400 de suceveni au fost aleşi pentru angajare

>Cea mai bogată ofertă s-a remarcat în municipiul Suceava, unde 30 de angajatori au scos la bătaie 295 de locuri de muncă disponibile

Bursa generală a locurilor de muncă organizată vineri s-a concretizat prin selectarea, în vederea susţinerii interviurilor şi a angajării, a 378 de suceveni interesaţi. Anca Doina Capverde, purtător cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, spune că 84 de  agenţi economici au venit la Bursă cu 532 de slujbe disponibile, pe la standurile ofertanţilor trecând 1.091 de persoane fără o ocupaţie sau altele interesate să-şi găsească un nou job. Cea mai bogată ofertă s-a remarcat în municipiul Suceava, unde 30 de angajatori au scos la bătaie 295 de locuri de muncă, acestea din urmă fiind „căutate” de 410 de candidaţi. În Fălticeni 18 agenţi economici au oferit 87 de locuri de muncă, la Cîmpulung Moldovenesc 14 firme au avut un disponibil de 51 de slujbe, iar la Gura Humorului şi Rădăuţi, câte 11 agenţi economici căutând 51, respectiv 48 de amatori de încadrare. Pentru angajare au fost selectate 20 de persoane din zona Gura Humorului, 104 de persoane din Fălticeni, 24 de persoane din Rădăuţi şi 46 de persoane din Cîmpulung Moldovenesc. „Locurile vacante rămase neocupate la bursă vor fi publicate pe pagina oficială facebook a agenției, precum și la avizierul din sediul nostru, str. Tudor Vladimirescu f.n. Menţionăm că, după ce se vor finaliza interviurile angajatorilor cu persoanele selectate, la o lună de la închiderea bursei, vom publica datele finale referitoare la statistica ocupării în urma bursei și la evoluția profesională a resurselor de muncă din județul nostru”,  a declarat Anca Capverde, purtător cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava. 

16 mai 2024


Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului reclamă discriminarea salarială la care sunt supuşi

> Aceştia cer alinierea salariilor din agențiile teritoriale la nivelul celor acordate în structura națională de care aparţin

> Ei se consideră nedreptăţiţi, din moment ce majoritatea funcționarilor din teritoriu au salariile mărite încă de pe 1 ianuarie

Salariații Agenției pentru Protecția Mediului Suceava au întrerupt activitatea, ieri, la ora 10.00, protestând împotriva discriminării salariale cauzată de tergiversarea, în Camera Deputaților, a adoptării proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 128 din 2023 privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi din alte sectoare de bugetare. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei sucevene, în decembrie 2023, prin adoptarea respectivei ordonanțe s-a urmărit alinierea salarizării personalului din mai multe sectoare de activitate bugetară de la nivel central,  astfel încât să fie eliminate discrepanțele salariale dintre funcțiile din administrația publică centrală și cele din unitățile teritoriale. „Totuși, sectorul de activitate bugetară care vizează domeniul protecției mediului nu a fost inclus în această reglementare” se arată în comunicatul APM Suceava. În acesta se  reliefează că, în conformitate cu prevederilor HG nr. 1000 din 2012, Agenția Națională pentru Protecția Mediului  și agențiile teritoriale „au aceleași funcții și atribuții în implementarea politicilor și legislației din domeniul protecției mediului la nivel național și județean”. În consecinţă, în vederea corectării discriminării, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a depus la Senat un amendament la proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 128 din 2023. Drept urmare, pe 19 februarie 2024, Senatul a adoptat proiectul, inclusiv cu amendamentul pentru alinierea salariilor din agențiile județene la nivelul celei naționale. Proiectul adoptat de Senat a fost înregistrat la Camera Deputaţilor sub nr. Pl-x.67 din 2024, în prezent acesta având majoritatea avizelor. Ultimul aviz ar fi trebuit obținut marţi, 23 aprilie, de la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă, „însă nu a fost întrunit cvorumul”. Acesta  a fost repus pe ordinea de zi din 14 mai 2024, când , din nou „nu a fost cvorum”. „Menționăm că termenul pentru depunerea raportului, respectiv 19 martie 2024, a fost depășit, iar neadoptarea sau întârzierea adoptării acestui proiect de lege întărește nedreptatea și discriminarea angajaților agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, având în vedere faptul că majoritatea funcționarilor publici ai altor instituții din teritoriu beneficiază de salariile mărite, începând cu 1 ianuarie 2024. Dorim să fie luată în considerare această problemă și să se  acorde atenția cuvenită rezolvării acestei situații inechitabile care afectează angajații din Agențiile județene pentru Protecția Mediului” se accentuează în comunicatul de presă al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.  

Într-un an

Salarial mediu net al sucevenilor a crescut cu 559 lei, adică cu 17,1% 

>   Cu toate acestea, în luna februarie  2024 câştigul salarial mediu net în judeţul Suceava a fost cu peste o cincime mai mic decât media naţională

> Cu o salarizare medie brută lunară de 6.240 de lei de persoană, Suceava este pe ultima poziţie în cadrul Regiunii de Nord-Est

În judeţul Suceava, câştigul salarial mediu net, în luna februarie 2024, a fost de 3.825 de lei de persoană, acesta fiind cu 19 lei mai mare faţă de câştigul salarial mediu net din luna respectiv cu 0,5%. Conform celui mai recent Buletin statistic lunar al Direcţiei Judeţene de Statistică, pe sectoare de activitate, faţă de luna anterioară, în februarie câştigul salarial mediu net a crescut cu 2,4% pentru salariații din agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură, cu 0,9% pentru cei din industrie şi construcţii, cât și cu 0,1% în rândul salariaților din sectorul serviciilor. În conformitate datele DJS, în raport cu luna februarie a anului 2023, în judeţul Suceava câştigul salarial mediu net a înregistrat o creștere cu 559 lei, adică cu 17,1%.  Pe sectoare de activitate, în comparaţie luna februarie a anului 2023, în februarie 2024 câştigul salarial mediu net crescuse cu 12,6% în sectorul agricultură, vânătoare servicii anexe, silvicultură şi piscicultură, cu 6,5% în industrie şi construcţii, precum și cu 22,9% în sectorul serviciilor. La nivel naţional, câştigul salarial mediu net a fost, în luna februarie 2024, unul de 4.876 de lei de persoană. În judeţul Suceava, Câştigul salarial mediu net din luna de referinţă a fost cu 21,6% mai mic decât media naţională. Pe de altă parte, în judeţul Suceava, în luna februarie 2024 câştigul salarial mediu brut a  atins 6.240 de lei de persoană. Cu acest nivel al salarizării medii brute lunare, în cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, Suceava este pe ultima poziţie, fiind depăşit de judeţele Vaslui, cu 6.343 de lei de persoană, Botoşani-6.432 de lei,  Neamţ-6.614 de lei, judeţul Bacău-7.251 de lei şi Iaşi, cu 7.685 de lei de persoană.

 
Mansardarea Şcolii Gimnaziale Miron Costin este în faza semnării contractului de finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est

> Investiţia de 9,45 de milioane de lei survine creşterii numărului elevilor,  ceea ce a dus la supraaglomerarea sălilor de clasă şi la programul de studiu în schimburi 

> Prin proiect prevăzute sunt inclusiv „digitalizarea şi echiparea infrastructurii şcolare cu dotări şi echipamente didactice şi tehnologice moderne”

Proiectul de extinderea pe verticală, respectiv de mansardare, şi de dotare a clădirii Şcolii Gimnaziale nr. 11 Miron Costin, inclusiv de adaptare a sistemului de educaţie la evoluţia tehnologică, este în faza de contractare în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027. Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava, informează că, în acest sens, accesată este Prioritatea 6 Nord-Est-O regiune educată, Apelul Dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru învățământul timpuriu antepreșcolar și preșcolar, primar, gimnazial, liceal şi profesional, inclusiv dual. Valoarea proiectului  este de 9,45 de milioane de lei, dintre care 7,19 de milioane de lei cheltuieli eligibile, durata de realizare fiind de 20 de luni de la parafarea contractului de finanțare. Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea infrastructurii educaţionale, prin crearea de noi spaţii necesare Şcolii Gimnaziale nr. 11 Miron Costin din cartierul Burdujeni. Investiţia are în vedere suplimentarea spaţiilor destinate învăţământului, „insuficiente în cadrul imobilului existent şi crearea unui confort sporit pentru utilizatori”, precum şi optimizarea spaţiilor, în raport cu programul şcolar zilnic”.  În ultimii ani, la Şcoala Gimnazială nr. 11 Miron Costin numărul de clase a crescut de 46 la 52, iar cel al elevilor, de la 1,290 la 1.395, „ceea ce a dus la „supraaglomerarea sălilor şi la un program de studiu în schimburi”. Investiţia de mansardare aferentă Corpului C1 al Şcolii Gimnaziale îşi propune o îmbunătăţire a caracteristicilor tehnice şi funcţionale a clădirii,  a izolaţiei anvelopei superioare, atât în ceea ce priveşte economia de energie, cât şi înlocuirea finisajelor interioare şi exterioare uzate „care nu mai corespund din punct de vedere estetic şi calitativ”. Totodată, prevăzute sunt digitalizarea şi echiparea infrastructurii şcolare cu dotări şi echipamente didactice şi tehnologice moderne, în scopul „adaptării acesteia la cerinţele educaţiei contemporane”.