27 februarie 2023

 Economii cu fructele, laptele şi produsele de panificaţie din şcoli

> În cele 699 de unităţi de învăţământ, nefolosită a rămas o sumă de 6 milioane de lei, mai puţin cheltuindu-se şi cu „plata drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale”

> Sumele rămase neutilizate au fost redistribuite în vederea susţinerii sistemului de protecţie a copilului, se arată într-o informare privind execuţia bugetului judeţului Suceava

Pe partea de cheltuieli s-a înregistrat un grad mai scăzut de realizare a indicatorilor prognozaţi şi aprobaţi de deliberativul judeţean, se arată într-o informare privind execuţia bugetului judeţului Suceava în 2022. Conform acesteia, între nerealizări se numără şi cele de la capitolul Învăţământ, un exemplu fiind cheltuielile mai mici din cadrul Programului pentru şcoli al României. Astfel, potrivit analizei Direcţiei de finanţe-contabilitate a executivului judeţean, referitoare la modul de implementare al acestui program, necheltuită a rămas o sumă de aproximativ 6 milioane de lei. De produse au beneficiat 16.454 de preşcolari şi 63.462 de elevi, iar dacă iniţial s-au alocat aproximativ 19,43 de milioane de lei, efectiv s-a achitat aproximativ 13,38 de milioane de lei. Programul pentru şcoli al Uniunii Europene are două componente, respectiv distribuirea de fructe şi legume proaspete, cât şi de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf. Programul
prevede acordarea gratuită pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore, de stat autorizate sau acreditate, pentru grădiniţele particulare acreditate, cât şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, a fructelor şi legumelor proaspete, laptelui şi produselor lactate şi produselor de panificaţie, în limita unei valori zilnice de fiecare preşcolar şi elev.
Pe de altă parte, o informare a Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), pentru cele 669 de unităţi de învăţământ din judeţ, Consiliul Judeţean Suceava, în calitatea de solicitant, „a depus cereri de plată aferente celor două semestre ale anului şcolar 2021-2022, cu sume autorizate la plată în valoare de 5,7 de milioane de lei”. Nerealizări ale cheltuielilor din bugetul judeţului Suceava au fost consemnate şi în cazul unităţilor de învăţământ special, respectiv în ceea ce priveşte cheltuielile cu bunurile şi serviciile, dar şi pentru „plata drepturilor copiilor cu cerinţe  educaţionale speciale”. „Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată TVA alocate de bugetul de stat pentru aceste cheltuieli, rămase neutilizate, au fost redistribuite pentru finanţarea cheltuielilor pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului” se subliniază în analiza Direcţiei de finanţe-contabilitate a Consiliului Judeţean Suceava.