04 octombrie 2019


Amnistia fiscală, efect „pervers” asupra încasărilor la vistieria Sucevei 
>„Deocamdată, avem un pic de efect pe invers, deoarece, până pe 30 septembrie, am încasat foarte puţin din impozite şi taxe locale” susţine Ion Lngu, şeful executivului municipal, adăugând că, probabil, „mulţi aşteaptă să depună dosar pentru anulare”   
>Noile prevederi privind anularea majorărilor vizează  4.618 de roluri ale persoanelor juridice și 29.735 ale celor fizice, ultima zi pentru depunerea cererii fiind 15 decembrie
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava face apel la contribuabilii persoane juridice, cât şi la cei persoane fizice, cu datorii către bugetul local, să profite de noile facilităţi legale şi să depună dosare de scutire a sumelor calculate ca penalităţi  pentru neachitarea la termen a taxelor şi impozitelor. Aceasta după ce, în şedinţa ordinară a lunii septembrie, Consiliului Local a aprobat o hotărâre privind anularea majorărilor de întârziere pentru datornicii care îşi achită la zi toate obligaţiile restante. Edilul-şef i-a vizat, în mod special, pe „nerezidenţiali”, cei care au sediul de firmă în apartament, pentru că „o să vină după ce trece termenul limită de 15 decembrie, şi nu va mai exista vreo altă soluţie legală”. „Fac un apel la agenţii economici şi la persoanele fizice să vină să depună declaraţia de impunere la Primărie, deoarece vrem să îi ajutăm, să nu plătească penalităţi. Mă adresez, în mod special, acelor persoane în situaţie de clădire nerezidenţială, cu sediu de firme în apartamente, cu taxe mai mari şi cu penalităţi” a punctat Lungu. Şeful administraţiei municipale a constat că, până acum, la compartimentele specializate nu s-au înregistrat prea multe notificări din partea celor interesaţi, ba din contră, s-a observat o diminuare a plăţilor. „Deocamdată, avem un pic de efect pe invers, deoarece, până pe 30 septembrie, am încasat foarte puţin din impozite şi taxe locale. Probabil, mulţi aşteaptă să depună dosar pentru anulare” a subliniat Ion Lungu, ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Conform hotărârrii de Consiliului Local, persoanele fizice și persoanele juridice pot depune cerere  de anulare a accesoriilor datorate ca urmare a neachitării la termen a obligațiilor de plată principale restante adunate până pe 31 decembrie 2018. Însă, acest lucru este posibil numai în momentul în care toate obligațiile principale, inclusiv chirii, redevențe și amenzi, sunt fi stinse, prin orice modalitate. De asemenea, până la înaintarea cererii de anulare vor fi stinse și toate obligațiile principale aferente anului 2019, ultima zi de depunere a cererii de amânare la plată a accesoriilor fiind 15 decembrie 2019. În cauză sunt 4.618 de roluri ale persoanelor juridice și 29.735 de roluri ale persoanelor fizice, iar în caz de succes, Primăria Suceava ar putea încasa până în 9,5 milioane de euro.