20 noiembrie 2025

 DSVSA Suceava semnalează:

Riscuri la cumpărarea online a produselor alimentare

  • Comercializate de către persoane fizice neautorizate, acestea pot fi contaminate „cu microorganisme periculoase generatoare de toxiinfecții alimentare grave”

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava avertizează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziţionării de produse alimentare comercializate pe reţelele de socializare de către persoane fizice neautorizate. „Tot mai multe produse alimentare sunt promovate în mediul online, însă o parte dintre cei care le comercializează nu sunt înregistraţi sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nu dispun de spaţii verificate oficial şi nu respectă normele minime de igienă impuse de legislaţie” semnalează directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, menţionând că, desfăşurată în circumstanţele menţionate, activitatea comercianţilor cu pricina „este ilegală”. Şeful DSVSA atrage atenţia că produsele obţinute „în spaţii necontrolate şi în condiţii precare de igienă pot fi contaminate cu bacterii precum salmonella, listeria sau alte microorganisme periculoase, generatoare de toxiinfecții alimentare grave”. În consecinţă, dr. Voloşeniuc recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare doar din unităţi înregistrate sanitar-veterinar; să verifice etichetele; data durabilităţii minimale şi condiţiile de depozitare, iar atunci când „identifică astfel de practici ilegale, să sesizeze autorităţile”. Totodată, dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava mai arată că înainte de a se plasa comanda, pe lângă actele de identificare ale comerciantului, trebuie urmărite denumirea produsului; lista ingredientelor şi cantitatea netă; condiţiile de transport; informaţiile despre alergeni, dar şi termenii de livrare, retur şi de depunere a eventualelor reclamaţii. În cele din urmă, la recepţionarea coletului se vor verifica integritatea pachetului (scurgeri, rupturi, deteriorări); concordanţa dintre produsele comandate şi cele efectiv livrate; starea termică a produselor perisabile; integritatea ambalajelor şi lizibilitatea etichetelor; data limită de consum, precum şi existenţa bonului fiscal, „util în cazul unei reclamaţii”.