19 noiembrie 2020

 

Optzeci de mii de lei, o amendă pentru depozitarea buştenilor în albia unui curs de apă

  • Bogdan Gabriel Piticari, şeful SGA,  recomandă sucevenilor „să fie mai responsabili şi să arunce deşeurilor doar în locurile speciale amenajate”
  • Inspectorii instituţiei au făcut denunţ penal pentru exploatarea de agregate minerale fără acte de reglementare pe linie de gospodărire a apelor

În primele trei trimestre din anul 2020, lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au avut multiple acţiuni de control la utilizatorii de apă şi la cei care folosesc lucrările construite pe ape ori în legătură cu apele, verificările urmărind funcţionarea corespunzătoare a obiectivelor, cât şi încadrarea în prevederile avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor. Astfel, la folosinţele consumatoare şi neconsumatoare de apă, inspectorii SGA au desfăşurat 47 de controale planificate şi alte 208 de acţiuni de control neplanificate. Conform, directorului executiv Bogdan Gabriel Piticari, în urma constatărilor făcute şi a neregulilor depistate, controlorii au aplicat 54 de sancţiuni, dintre acestea 34 fiind avertismente. Un denunţ penal a fost făcut pentru exploatarea de agregate minerale fără acte de reglementare pe linie de gospodărire a apelor, ca urmare a  aceleiaşi abateri fiind date şi 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1,22 de milioane de lei. De asemenea, pe durata descinderilor s-au aplicat 4 amenzi totalizând 150.000 de lei pentru evacuarea de ape uzate neepurate; două, în sumă de 75.000 de lei, pentru funcţionarea de staţii de sortare fără acte de reglementare şi încă două, de 50.000 de lei, pentru săpături în terase fără acte de reglementare. O amendă de 35.000 de lei s-a dat în cazul funcţionării spaţiilor comerciale fără  autorizaţie de gospodărire a apelor, iar alta, tot de aceeaşi mărime, a fost aplicată în urma constatării că nu au fost duse la îndeplinire măsurile impuse anterior, cu privire la reglementarea amenajării piscicole şi dezafectarea unui puţ de captare. Inspectorii SGA au aplicat ce mai mare sancţionarea contravenţională, de 80.000 de lei, pentru depozitarea de buşteni în albia minoră a unui curs de apă, o alta de 2.500 de lei, vizând, la fel, abandonarea de deşeuri în albia apei curgătoare. „Prejudiciul recuperat a fost de 256.166 de lei, privind nisipurile şi pietrişurile, respectiv de 4.309 de lei, în cazul volumelor de apă peste cel reglementat” evidenţiază Bogdan Gabriel Piticari, director executiv al  Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, reamintind locuitorilor judeţului Suceava „să fie mai responsabili şi să arunce deşeurilor doar în locurile speciale amenajate”. În perioada la care facem referire, specialiştii instituţiei sucevene au întocmit inclusiv 99 de procese verbale şi 5 note de constatare privind evaluarea pagubelor cauzate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase, prinse în rapoarte de sinteză cu referire la apărarea împotriva  inundaţiilor.