22 ianuarie 2025

 Comunele  Moara, Mănăstirea Humorului şi Pojorâta au fost cadastrate în totalitate

 >  În alte 101 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, atât la nivel de unităţi administrativ-teritoriale, cât și pe sectoare cadastrale


Peste 4.200 de imobile din comuna Sadova au fost măsurate și urmează a fi intabulate, informează Vasile Mocanu, director executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, conform căruia lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară se desfășoară în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în urma lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților, în comuna Sadova fiind identificate 4.248 de imobile cu suprafața totală de 6.715 de hectare. Rezultatele lucrărilor de cadastru general vor fi afișate pe 3 februarie 2025, la sediul primăriei, data limită de depunere a contestațiilor fiind 3 aprilie 2025. Cererile de rectificare a documentelor tehnice, însoțite de documentele justificative, pot fi formulate în termen de 60 de zile de la data afişării. Acestea pot fi depuse la sediul și pe adresa de e-mail a Oficiului Judeţean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava: sv@ancpi.ro, transmise prin poştă sau curier, ori prin mijloace electronice.

În prezent, din totalul de 114 de unităţi administrativ-teritoriale din județul Suceava, 3 comune au fost cadastrate în proporție de 100%, respectiv Moara, Mănăstirea Humorului şi Pojorâta. În alte 101 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de unităţi administrativ-teritoriale, cât și pe sectoare cadastrale. PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor terenurilor și clădirilor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Până în decembrie 2023, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a fost beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 a POR 2014-2020. Proiectul, cu o valoare totală de 312, 891 de milioane de euro, completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de unităţi administrativ-teritoriale din zonele rurale. Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților cu fonduri europene va continua, fiind inclusă în Programul „Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare” (PCIDIF) 2021-2027.