Înainte de Crăciun
Sucevenii îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii
> „În gospodăria ţărănească, creşterea şi sacrificarea
porcilor nu vor fi interzise” se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA
> Comercializarea porcinele din gospodărie se face doar
după ce medicul veterinar de liberă practică eliberează fişa de examinare
clinică
Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gospodării, inclusiv a
proprietarilor de suine din mediul rural, este o prioritate a Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Conform unui
comunicat de presă al ANSVSA, creşterea şi sacrificarea porcilor în gospodăria
ţărănească, cât şi comercializarea acestora, nu vor fi interzise. Potrivit
sursei citate, crescătorii îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte
de Crăciun, în propriile gospodării. Toate aceastea după ce ANSVSA a modificat
Ordinului nr. 130 din 2023, introducând şi o prevedere prin care „se pot
comercializa porcinele din gospodărie, dar numai în condiţiile în care un medic
veterinar de liberă practică împuternicit va completa o fişă de examinare
clinică, care va certifica statusul de sănătate al animalului respectiv, care,
totodată, trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de
Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA)”. Demersul are ca scop stabilirea stării de sănătate a
animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât „să se împiedice mişcarea
animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului pestei porcine
africane”. În vederea asigurării concordanţei cu Regulamentul (UE), Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat şi emis două acte normative esenţiale,
împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care
stabilesc condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pentru exploatațiile
noncomerciale de porcine. ANSVSA reaminteşte tuturor deţinătorilor de exploataţii
noncomerciale de porcine despre importanţa respectării normelor de
biosecuritate şi a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii şi
combaterii pestei porcine şi a altor riscuri asociate.