01 noiembrie 2022

 
 Biomasa folosită de centrala Bioenergy la producerea agentului termic s-a scumpit de 3 ori

> Cu o pătrime a fost mărit şi tariful la gigacaloria livrată pentru încălzirea locuinţelor, însă sucevenii vor plăti la fel ca în sezonul trecut 

> „ (...) avem curtea plină de masă lemnoasă”, spune primarul Ion Lungu, menţionând că „nu mai stăm la hazardul preţului la gaze naturale”

Ca urmare a creşterii de trei ori a preţului la masa lemnoasă, respectiv al biomasei folosite în centrala suceveană, Consiliul Local Suceava a fost nevoit să voteze creşterea tarifului la agentul termic produs pe biomasă pentru asigurarea apei calde şi încălzirii în reşedinţa de judeţ. Potrivit primarului Ion Lungu, hotărârea survine deciziei ANRSC de scumpire a energiei termice livrate de Bioenergy, de la 142,78 de lei pe gigacalorie, la 244,75 de lei pe gigacalorie, ceea ce însemnă o creştere de nu mai puţin de 24%. Date fiind aceste circumstanţe, şeful municipalităţii dă garanţii că sucevenii branşaţi la sistemul centralizat nu vor fi afectaţi de această majorare. Aceasta deoarece, creşterea tarifului urmaeză a fi acoperită prin subvenţia acordată producătorului, atât prin alocări din bugetul local, cât şi prin virări de la bugetul de stat. „Chiar şi în aceste condiţii, rămânem, în ţară, cu cel mai mic preţ al gigacaloriei, atât la producere, la gardul centralei, cât şi la ceea ce achită efectiv populaţia. Sigur, creşte diferenţa reprezentând subvenţia pe care o acordă Primăria municipiului Suceava, însă, o parte a acestor bani va veni de la bugetul de stat. Anul trecut am primit 15 milioane de lei, pe când celelalte localităţi urbane cu sistem centralizat, precum Constanţa, Timişoara, Bacău, Arad au beneficiat de câte 70 de milioane de lei, respectiv de aproape 5 ori mai mult decât Suceava. Ca atare, sper ca, şi în acest sezon rece, să primim o sumă de bani, astfel încât să putem suporta respectiva diferenţă în plus la subvenţie” a declarat edilul-şef sucevean. Lungu susţine că municipiul Suceava se bucură de avantajul producerii energiei termice în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă pe biomasă, fiind, astfel, ferit de incertitudinile legate de suficienţa şi preţul gazelelor naturale. „Eu zic că, totuşi, este un lucru cât de cât liniştitor, la Suceava, că avem curtea plină de masă lemnoasă şi că nu mai stăm la hazardul preţului la gaze naturale. Primarii din ţară sunt agitaţi şi preocupaţi de acest subiect, pentru că habar n-au cu ce preţ o să cumpere gazul metan în perioada următoare şi cum vor ieşi din iarnă” a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.