31 octombrie 2008



Geică de Suceava
· Consilierii judeţeni suceveni au votat înlocuirea din funcţie a directorului Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare”, un raport de audit relevând că acesta a luat nemeritat un premiu de 300 de milioane de lei vechi
Grupul politic al aleşilor judeţeni PSD cere prefectului de Suceava, Ovidiu Doroftei, să analizeze şi să se pronunţe asupra legalităţii a trei acte normative ale deliberativului judeţean aprobate în şedinţa ordinară de joi a legislativului. Este vorba despre hotărârile privind eliberarea din funcţie a directorului Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, Dan Asmarandei, votarea noului director Dumitru Sahlean şi cea referitoare la aprobarea componenţei Consiliului de Administraţie al Regiei. Social democraţii, prin vocea lui Gheorghe Iacob, susţin că postul de director al Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” trebuie ocupat doar prin concurs, în perioada până la organizarea acestuia din urmă putând fi desemnat un şef interimar. „Nu putem să numim pe cineva director şi să organizăm după aceea concurs”, a precizat Iacob, adăugând că în cazul în care răspunsul Prefecturii nu va veni în timp util, consilierii judeţeni PSD se vor adresa instanţei de Contencios Administrativ. De altfel, aleşii social democraţi nici nu măcar nu au participat la votul pe marginea celor trei proiecte de hotărâre, care au trecut de plen cu 20 de voturi „pentru” şi 3 „abţineri” .
· Auditorii propun luarea de măsuri de urgenţă pentru intrarea în legalitate şi recuperarea prejudiciului
Decizia de înlocuire din funcţie a directorului Dan Asmarandei survine unui audit efectuat la Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, la comanda Consiliului Judeţean. Vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vasile Ilie, a prezentat concluziile auditorilor în şedinţa de joi a deliberativului, potrivit acestora, în ciuda faptului că directorul Regiei nu şi-a realizat criteriile de performanţă pe 2007, în luna martie a acestuia an, Dan Asmarandei a încasat, pentru activitatea desfăşurată anul trecut, un premiu în valoare de 30.000 de lei(300 de milioane de lei vechi). În acestea circumstanţe, unii dintre aleşi nu s-au sfiit să facă analogie cu cazul mediatizatului director al Autorităţii Aeronautice Române, Florea Geică, care ar avea o pensie lunară de 300 de milioane lei vechi. În raportul comisiei de auditare se arată că, de asemenea, directorul Regiei şi personalul din subordine au negociat relaţii contractuale dezavantajoase pentru instituţia pe care au reprezintat-o. Astfel, pentru nerealizarea în termen a relaţiilor contractuale, s-au stabilit penalităţi de doar 0,01% pe zi, de 10 ori mai mici decât penalităţile impuse în cazul neplăţii creanţelor bugetare, care sunt de 0,01% pe zi. În plus, au fost evidenţiate abateri în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie publică şi care au dezavantajat unitatea aero-portuară. „În concluzie, activitatea instituţiei nu s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile legale referitoare la salarizarea personalului, operaţiunile de încasări şi plăţi, achiziţiile publice etc”, a subliniat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie, adăugând că auditorii au propus luarea de măsuri de urgenţă pentru intrarea în legalitate şi recuperarea prejudiciului.
·
Consilierii judeţeni social democraţi consideră că nu a fost respectată prezumţia de nevinovăţie, varianta directorului Dan Asmarandei nefiind ascultată în plen
Grupul consilierilor PSD au mai invocat că avizul Ministerului Transporturilor pentru eliberarea din funcţie a lui Dan Asmarandei s-a dat fără a se cunoaşte, anterior, şi punctul de vedere al deliberativului judeţean. Consilierul Gheorghe Iacob a mai spus că trebuia să se fi ţinut cont şi de prezumţia de nevinovăţie, fiind necesară ascultarea în plen a variantei directorului Dan Asmarandei. „Există şi acea prezumţie de nevinovăţie pe care noi, astăzi, o încălcăm. Nu contestăm punctul de vedere al celor care au făcut auditul, dar este necesar să aflăm şi punctul de vedere la celui incriminat. Acesta pentru că există posibilitatea ca o parte din aceste probleme să nu se confirme, iar noi să fim puşi, din nou, în situaţia de a da cu subsemnatul” a explicat Gheorghe Iacob, făcând aluzie la pelerinajul la DNA al consilierilor judeţeni în cazul „Bucovina Ecotermgaz”. Secretarul judeţului Dumitru Dănilă a ţinut să infirme asemenea supoziţii, arătând că, potrivit procedurii legale, concluziile auditului vor ajunge şi la Dan Amarandei, acestea putând fi contestate în termen de 15 zile. Comisia de audit a descoperit şi deficienţe privind numărul membrilor şi structura Consiliului de Administraţie al Regiei, motiv pentru care a fost votat altul nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu